Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мetod. 7498 л.р. 1-6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

4. Хід виконання роботи

    1. Після перевірки правильності складання схеми викладачем, вмикання ним вимикача QF та одержання його дозволу на роботу, замикаючи по черзі перемикачі SA1 – SA6 (грубе регулювання), встановіть у колі (за показаннями РА) силу струму, наближену до Ін ватметра. Потім, переміщуючи повзунок Х3 реостата RR2 (точне регулювання), виставте та підтримуйте однаковим протягом усього досліду точне значення Ін. Показання амперметра запишіть у графу NA таблиці.

    2. Надалі, переміщуючи повзунок Х3 реостата RR1, плавно змінюйте напругу в межах від нуля (початок шкали) до максимального значення (кінець шкали), періодично фіксуючи показання ватметра на позначках шкали, вказаних у графі NW таблиці. Для кожного фіксованого положення стрілки запишіть показання вольтметра у графу NVзб вказаної таблиці.

    3. Після цього, діючи аналогічно до пункту 4.2 і переміщуючи повзунок RR1 у зворотному напрямку, плавно зменшіть напругу від максимального значення до нуля. Показання вольтметра при цьому запишіть у графу NVзм таблиці.

    4. Закінчивши вимірювання, вимкніть вимикач QF, виконавши п.4.1, покажіть дослідні дані викладачеві й, одержавши його дозвіл, розберіть схему та приберіть робоче місце.

Результати повірки ватметра електродинамічної системи

Дані вимірювання

Дані розрахунків

Ватметр

Амперметр

Вольтметр

NW,

под.

Рпер,,

Вт

NA,

под.

Ін,

А

NVзб,

под.

Uзб,

В

NVзм,

под.

Uзм,

В

Uср,

В

Pзр

d

γ

Вт

%

0

30

50

70

90

110

130

150

5. Опрацювання дослідних даних.

5.1. Запишіть у відповідні графи таблиці величину активної потужності Рпер, виміряної ватметром, і діючі значення номінального струму Ін та напруг Uзб і Uзм, розрахувавши їх за формулами відповідно:

; ; ; , (1.2)

де NW, NА, NV – фактична кількість поділок ватметра, амперметра та вольтметра відповідно; CW, CA, CV – ціна поділок шкал ватметра (Вт/под), амперметра (А/под) і вольтметра (В/под) відповідно.

5.2. Для усіх дослідів обчисліть за відповідними формулами:

середньоарифметичну величину діючого значення напруги Uср, В, у паралельному вимірювальному колі ватметра:

, (1.3)

де Uзб і Uзм – діючі значення напруги у фіксованих точках шкали ватметра при збільшенні та зменшенні її у паралельному колі ватметра, В;

умовно дійсне значення активної потужності Рзр, Вт, розраховане за показами контрольних приладів – амперметра та вольтметра,

; (1.4)

абсолютну похибку ватметра ΔP , Вт, що являє собою різницю між потужностями Рпер і Рзр:

; (1.5)

поправку до показів ватметра ΔP, Вт, якою є величина абсолютної похибки з протилежним знаком,

; (1.6)

відносну похибку вимірювань δ, що визначається як виражене у відсотках відношення абсолютної похибки, розрахованої за формулою (1.5), до значення вимірюваної величини, тобто

; (1.7)

зведену похибку вимірювань γ, якою є виражене у відсотках відношення абсолютної похибки до нормуючого значення Рп.н шкали ватметра,

, (1.8)

де Рп. н – максимальне значення потужності, що може бути визначене ватметром при вибраних межах вимірювання за напругою та струмом, Вт.