Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб роб нов.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Хід роботи

Завдання 1.

Крок 1. Піднести до вуха камертон, який звучить з частотою 100 кол./с. Після того, як звук перестає бути чутним, віддалити камертон і через якийсь час знов піднести його до вуха на тій же відстані. Знову чути звук камертона (адаптація пройшла, відновилась нормальна чутливість).

Крок 2. Зробити ті ж операції з камертоном 250 кол./с

У результатах порівняти час адаптації слухової сенсорної системи до звукових коливань різної частоти.

Питання для висновків:

  1. Від чого залежить час адаптації до звукових коливань?

  2. Чи можна пристосуватись до шуму?

Висновки:

Заняття № 12. Фізіологія ендокринних залоз

Тема: Загальна з характеристика залоз внутрішньої секреції

Мета: Ознайомитись з фізіологічними механізмами гуморальної регуляції життєдіяльності організму, механізмом дії різних класів гормонів та їх значенням для нормальної життєдіяльності. Ознайомитись з організацією, впливом на організм та регуляцією функцій щитовидної залози, при щитоподібних залоз, наднирників, підшлункової залози, епіфізу, тимусу, статевих залоз.

Теоретичні питання:

  1. Фізіологічна роль залоз внутрішньої секреції.

  2. Класифікація і властивості гормонів

  3. Фізіологічна характеристика гіпоталамогіпофізарної системи.

  4. Функціонування гіпофізу. Фізіологічна дія, гіперфункція та гіпофункція гормонів гіпофізу.

  5. Структурна організація щитоподібної залози. (Гормони щитоподібної залози. Вплив на функції організму. Регуляція функцій щитоподібної залози. Гіпер- і гіпофункція щитоподібної залози.

  6. Структурна організація паращитоподібних залоз. (Вплив гормону на функції організму. Регуляція функцій прищитоподібної залози. Гіпер- і гіпофункція прищитоподібної залози.

  7. Структурна організація підшлункової залози. (Гормони підшлункової залози. Вплив на функції організму. Регуляція функцій підшлункової залози. Гіпер- і гіпофункція підшлункової залози.

  8. Структурна організація наднирників. (Гормони наднирників. Вплив на функції організму. Регуляція функцій наднирників. Гіпер- і гіпофункція наднирників.

  9. Структурна організація епіфізу і тимусу. (Гормони н епіфізу і тимусу. Вплив на функції організму. Регуляція функцій епіфізу і тимусу в. Гіпер- і гіпофункція епіфізу і тимусу).

Завдання для самостійної роботи

Теоретичні питання для самостійного вивчення :

  1. Взаємозв’язок нервової та гуморальної регуляції

  2. Фізіологічне значення проміжної частки гіпофізу

  3. Структурна організація статевих залоз. (Гормони статевих залоз. Вплив на функції організму. Регуляція функцій статевих залоз. Гіпер- і гіпофункція статевих залоз

Дати визначення поняттям: ендокринні залози, гомони, гіперфункція, гіпофункція, нормо функція, аутокринна дія, паракринна дія, ендокринна дія, стероїдні гормони, похідні амінокислот, білково-пептидні гормони, гіпоталамо-гіпофізарна система, ліберини, статини, тропні гормони, гюкокортикоїди, металокортикоїди, тканинні гормони, ендорфіни, нейрогормони.

Творчо-фахові завдання:

  1. При пересадці нирки, наприклад на шию тварини, вона продовжує нормально функціонувати. Це свідчить про те, що для нирки головну роль відіграє гуморальна, а не нервова регуляція. Діяльність гіпофізу теж регулюється гуморальними чинниками. Однак після пересадки на шию, гіпофіз перестає виділяти ряд гормонів. Поясніть причини цього?

  2. Хлопчик народився з нормальною вагою від нормальних батьків. В 6 місяців він мав вагу 13,5 кг, в 9 років- 80 кг і зріст 183 см. В 18 років ріст становив 243 см. Симптоми акромегалії відсутні. Про яке захворювання йдеться мова. Пояснити механізм розвитку захворювання.

  3. Юнакові 25 років,зріст середній . Обличчя місяцеподібне, шкіра з багровим відтінком. Надлишкове відкладення жиру на животі і стегнах. Кістки тонкі. Наявні червоні смуги розтягування на шкірі живота і плечей. Артеріальний тиск 160/90 мм рт. ст. Цукор крові 7,0 ммоль/л. Турецьке сідло розширене. Про яке захворювання можна думати? Поясніть механізм розвитку симптомів.

  4. Людям,що постраждали при аварії на ЧАЕС, у якості профілактичного заходу вводили препарат йоду. З якою метою це робили?

  5. У одній родині стався такий випадок. Їх породиста собака народила незвичайно велику кількість цуценят – семеро. Після пологів без явної причини у собаки почалися судоми. Хазяї не розуміли що робити, судоми сильнішали. Потім у собаки припинилося дихання і вона загинула. У чому причина? Чи можна було врятувати тварину?

  6. У здорової новонародженої дитини частота сечовипускань досягає 15-20 разів за добу. Питома вага сечі при цьому низька – 1,004-1,008. Так як дитина здорова, ці особливості слід зв’язувати із недостатністю певного механізму. Якого саме?

  7. Що буде з функцією залози внутрішньої секреції (наприклад, корою наднирників), якщо в організм вводити великі дози гормонів, що виробляються цією залозою?

Теми для повідомлень:

  1. Інші органи, які виділяють гормони.

  2. Роль глюкокортикоїдів в процесах адаптації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]