Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб роб нов.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 1.

Тема: Техніка взяття крові з пальця

Мета: Ознайомитись з одним із методів взяття крові з пальця

Обладнання: предметні скельця, скарифікатори, ватні тампони, дезінфікуючий розчин, піпетки, скляні палички.

Завдання 1. Метод взяття крові

Невелику кількість крові можна взяти в людини, вколовши пучку четвертого пальця на лівій руці після протирання шкіри цієї ділянки сумішю спирту і ефіру. Прокол шкіри роблять на глибину 2-3 мм спеціально для цього пристосованим стерильним скарифікатором. Першу краплину крові знімають сухим тампоном. Підносять піпетку до краплі крові, не торкаючись ранки, нахиляють капіляр до низу і нагнітають кров у піпетку. Відразу після взяття крові на пучку накладають тампон з дезінфікуючим розчином (іноді додатково обробляють розчином йоду) і тримають великим пальцем, поки не припиниться кровотеча.

Висновки:

Лабораторна робота №2.

Тема: Фізико - хімічні характеристики крові

Мета: Ознайомитись з деякими хімічними характеристиками системи крові та значенням осмотичного тиску для життєдіяльності клітин крові.

Обладнання: кров, лакмусовий папір (червоний, синій, універсальний), дистильована вода, фіз. розчин для теплокровних, 10%-ний розчин хлористого натрію, 3% розчин NaCl, 0,1 %-ний розчин НС1, 5% розчин аміаку, 5% - розчин аміаку, 5% - розчин цитрату натрію, спиртовий розчин йоду, тест-полоски на глюкозу, предметні та покривні скельця, піпетки, мікроскоп, штатив для пробірок, пробірки, маркер.

Завдання 1. Визначення реакції крові.

Змочити листочки червоного та синього лакмусового паперу 10%-ним розчином хлористого натрію (NaCl) і на них нанести по краплині крові, які через 0,5 хв змити. На червоному листочку лакмусового паперу залишається синювата пляма, тобто рН крові має лужну реакцію.

Результати:

Завдання 2. Визначення вмісту глюкози в крові.

Крок 1. Капнути краплину крові на тест-смужку глюкотесту.

Крок 2. Змити кров і порівняти колір смужки з еталоном.

Результати:

Завдання 3. Спостереження гемолізу.

Крок 1. У штатив ставлять 4 пробірки, в які наливають по 3 мл відповідно: в 1-шу – фізіологічного розчину, в 2-гу – дистильованої води, в 3-тю – 0,1 %-го розчину НС1, у 4-ту – 5% розчину аміаку.

Крок 2. Готують цитратну кров. До краплини крові додати 2 краплини цитрату натрію.

Крок 3. В усі пробірки вносять піпеткою по 2 краплини цитратної крові. Пробірку з кров’ю, що в ній залишалася, ставлять у морозильну камеру холодильника на одну годину, потім виймають і розморожують у склянці з гарячою водою.

Крок 4. Піпеками на пронумеровані предметні скельця наносити по краплині крові з кожної пробірки, покривають покривними скельцями і розглядають під мікроскопом.

Розглядають вміст усіх 5 пробірок, визначають наявність чи відсутність гемолізу.

Результати: відмітити, наявність чи відсутність гемолізу в пробірках.

Пробірка з замороженою кров'ю –

Пробірка з фіз. розчином –

Пробірка з дистилятом -

Пробірка з 0,1 %-м розчином НС1-

Пробірка 5 %-м розчином аміаку -

Крок 5. Краплину крові розбавте фізіологічним розчином, покладіть на предметне скло і розгляньте під мікроскопом. Згодом на край предметного скла нанесіть краплину дистильованої води, що швидко заходить під покривне скельце і впливає на еритроцити, які спочатку набрякають, а згодом зникають. Якщо на край покривного скельця нанести розчин йоду, то строма еритроцита забарвлюється в жовтий колір.

Крок 6. Краплину крові розбавте фізіологічним розчином, покладіть на предметне скло і розгляньте під мікроскопом. Згодом на край предметного скла нанесіть краплину 3% розчину NaCl, що швидко заходить під покривне скельце і впливає на еритроцити.

У результатах замалювати стан еритроцитів у гіпо -, ізо-, гіпертонічному розчинах.

Питання для висновків:

  1. Яку рН має кров і як здійснюється регуляція рН крові?

  2. Які буферні системи крові Ви знаєте?

  3. Які фізико-хімічні властивості крові?

  4. Яке значення нормального вмісту глюкози в крові та відхилення концентрації від константного значення?

  5. Що таке гемоліз і які є його види? Пояснить механізм гемолізу.

Висновки:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]