Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб роб нов.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Лабораторна робота №1

Тема: Залежність амплітуди скорочення м'язів від сили поодиноких подразнень

Мета: Переконатись у залежності амплітуди скорочення м'яза від сили подразнення.

Обладнання: установка для подразнення індукційним струмом, препарувальний набір, препарувальна ванночка, скляні гачки кімограф, міограф, штатив, нервово-м'язовий препарат жаби, розчин Рінгера, чашка Петрі.

Хід роботи

Крок 1. Скласти схему для подразнення поодинокими індукційними ударами (рис. 4).

Крок 2. Приготувати НМП.

Крок 3. Стегнову кістку закріпити у затискачі електродів, які зафіксовані у штативі і приєднані до клем вторинної котушки або до виходу електростимулятора. Сідничний нерв накласти на електроди. До ахіллового сухожилка прив'язати нитку, другий кінець якої сполучити з важелем міографа. Важіль необхідно встановити у горизонтальному положенні і відрегулювати так, щоб реєструюче перо записувало на закопченій поверхні барабана кімографа горизонтальну лінію (рис. 5).

Рис. 5. Установка для вивчення залежності амплітуди скорочення м'яза від сили подразнення:

- кімограф; 2 - міограф; 3 - електроди

Крок 4. Вторинну котушку індукційного приладу спочатку максимально віддалити від котушки первинного кола індуктора. Вмикаючи і вимикаючи ключем електричний струм, повільно наблизити вторинну котушку індуктора до первинної. При певному віддаленні котушок виникне ледве помітне скорочення м'язів при вимикальних ударах електричного струму. Це і є поріг подразнення. Поступово збільшуючи силу подразнення, присуваючи вторинну котушку до первинної на 3-4 мм, і записати скорочення м'яза на барабані кімографа, щоразу зміщуючи його на 0,5 см. Після кожного подразнення давати м'язові відпочити 1-2 хв. У процесі виконання роботи слідкувати, щоб м'яз не підсихав.

Крок 5. Переконатись у тому, що амплітуда скорочень м'яза пропорційно зростає. В подальшому настає момент, коли збільшення амплітуди подразнюючого струму не призводить до збільшення амплітуди скорочень м'яза (максимальне скорочення). Збільшуючи силу подразнюючого струму, знайти силу подразника, яка викликає зменшення амплітуди скорочення м'яза (песимальне скорочення).

Крок 6. Зробити те ж саме при прямому подразненні м'яза.

У результатах замалювати міограму, позначивши допорогові, порогові, і надпорогові (субмаксимальні, максимальні, надмаксимальні), оптимальні і песимальні скорочення м'яза.

Питання для висновку:

  1. Який закон подразнення ілюструє даний дослід?

  2. Як збільшення сили подразника, змінюється амплітуда скорочень м’яза?

  3. Що таке оптимум скорочення м’яза?

  4. Як називається явище зменшення амплітуди скорочень м’яза при збільшенні сили подразника?

Висновок:

Лабораторна робота №2

Тема: Спостереження біоелектричних явищ

Мета: Ознайомитись з дослідами, на основі яких було відкрито біоелектричні явища.

Обладнання: установка для подразнення індукційним струмом, препарувальний набір, препарувальна ванночка, гальванічний пінцет, скляний гачок, розчин Рінгера, чашка Петрі, жаба (3).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]