Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod. men.12.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
856.58 Кб
Скачать

Основні принципи менеджменту та їх характеристика

Принцип

Характеристика

Цілеспрямованість

Урахування потреб та інтересів

Ієрархічність

Взаємозалежність

Динамічна рівновага

Економічність

Активізація

Системність

Єдиновладдя

Завдання 8. Підготуйте реферати на тему:

  1. Використання американської моделі управління в сучасних умовах.

  2. Реальна практика застосування японської моделі управління.

Література

1. Лекційний матеріал.

2. Громовик Б.П., Гасюк Г.Д., Левицька О.Р. Менеджмент і маркетинг у фармації. – К.: Медицина, 2008. – С.6-32.

3. Менеджмент у фармації: Підручник /О.Є. Кузьмін, Б.П.Громовик, Г.Д.Гасюк, О.Р.Левицька, О.Г. Мельник. - За ред. О.Є. Кузьміна і Б.П.Громовика. – Вінниця: НОВА КНИГА, 2005.-С.7-34.

4. Мнушко З.Н., Дихтярева Н.М. Менеджмент и маркетинг в фармации, ч.І. Менеджмент в фармации /Под ред.З.Н.Мнушко.- Харьков: Изд-во НФаУ: Золотые страницы, 2007.- С.8-31

Тема №2: організації фармацевтичної системи як об’єкти управління. Внутрішнє та зовнішнє середовище організації

Актуальність теми: Організація - поняття багатогранне. На думку одного з найбільших фахівців в області менеджменту середини XX століття Честера Бернард - людей спонукують поєднуватися в організації і взаємодіяти в їх рамках фізичні і біологічні обмеження, властиві кожній людині окремо. В організації люди доповнюють один одного, складають свої здібності, що робить їх сильнішими при вирішення конкретних завдань. Однак, виникнувши, організації починають жити самостійним життям, значною мірою, а іноді й цілком незалежним від осіб, що її створили, вступаючи з ними у певні відносини. У їх рамках люди, у тому числі і фармацевтичні фахівці, використовують організацію для досягнення тих цілей, заради яких вона була створена. Зокрема, вони сподіваються, що організація зможе дати їм можливість займатися цікавою, важливою, престижною діяльністю, забезпечить потрібною інформацією, надасть необхідні права, самостійність, владу, гарантії безпеки і соціальної захищеності. Організація використовує можливості поєднуваних нею осіб для власного зміцнення і розвитку. Тому вона очікує від своїх членів наявності визначеного досвіду, знань, кваліфікації, активної участі в справах, ретельності, відповідальності, дисципліни, підпорядкування сталим правилам і нормам поводження, поділу своїх цілей та цінностей. В ідеалі взаємини між особою й організацією повинні бути збалансовані, але баланс може порушуватися внаслідок впливу факторів внутрішнього і зовнішнього середовища. У свою чергу процес управління організацією теж порушується, а організація слабшає і перестає нормально виконувати свої функції.

Тому вивчення організацій як об’єктів управління є актуальною темою для становлення провізора.

Мета заняття: вивчити сутність, класифікацію, загальні риси та етапи життєвого циклу організацій; колективи (групи) працівників в організації, особливості управління ними та фактори впливу на діяльність колективи (групи) працівників в організації, особливо управління ними та фактори впливу на діяльність колективу; фактори зовнішнього та внутрішнього впливу на фармацевтичну організацію; особливості процесу управління організацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]