Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПАРГАЛКА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

55. Графічна модель переходу від моделі «is- lm» до моделі «сукупний попит-сукупна пропозиція».

Модель „IS-LM” з гнучкими цінами відображає поведінку економіки в довгостроковому періоді та є переходом до моделі неокласиків „AD-AS”.

Зростання рівня цін з p до p1 при незмінному обсязі реального національного доходу призводить до зростання номінального національного доходу (Y). Це у свою чергу викликає зростання попиту на гроші з DM до DM1. При незмінній пропозиції грошей SM відбувається зсув кривої DM праворуч. Збільшення попиту на гроші підвищує відсоткову ставку r до r1. Це спричиняє до зниження обсягів інвестицій та чистого експорту. Внаслідок таких змін обсяг виробництва на товарному ринку знижується з Y до Y1. Це позначається на сукупному попиті та моделі „AD-AS”.

Взаємозв’язок між моделями „IS-LM” та „AD-AS” характеризує наступний логічний ланцюг:

p ↑ ==> Yn ↑ ==> DM ↑ ==> r ↑ ==> I ↓, NX ↓ ==> Y ↓.

56.Використання моделі „is-lm” в економічній політиці.

Економісти кейсіанського спрямування використовують модель IS-LM для аналізу впливу на національний дохід і зайнятість, змін фіскальної або бюджетної податкової політики (змін державних витрат і податків) і кредитно-грошової політики (змін грошової маси) . Дана модель показує: ці дві форми державного регулювання національної економіки взаємопов'язані, вони доповнюють одна одну. Реалізація заходів у одній сфері здійснює вплив на іншу.

З окрема, стимулююча грошово-кредитна політика не лише зміщує криву LM вправо, але й зменшує рівноважну ставку процента збільшує рівноважний дохід, що неминуче призведе до зміни обсягу інвестицій і ситуації на товарному ринку. Стимулююча бюджетна податкова політика, яка зумовлює переміщення кривої IS вгору підвищує рівноважну ставку процента, обсяг рівноважного доходу і водночас, змінює ситуацію на грошовому ринку.

Модель IS-LM дає інструменти для аналізу наслідків фіскальної грошово-кредитної політики у довгостроковому і короткостроковому планах. У тривалому періоді ціни гнучкі (еластичні), що дає можливість визначити напрями та інструменти економічної політики. У короткому періоді ціни нееластичні, тому дана модель використовується для аналізу того, як зміни в економічній політиці впливають на стані національної економіки

На закінчення варто зауважити, що модель IS-LM вперше була запропонована у 1939 році англійським теоретиком Дж.Гіксом ( пізніше — Нобелівським лауреатом), а потім розвивалась неокейнсіанцями.

57. Вибір моделей макроекономічної політики в Україні.

Прийняття рішень стосовно здійснення вибору моделей макроекономічної політики визначається з урахуванням всіх наявних економічних обставин, особливостей. Щодо України, то наша країна виділяє такі основні напрямки макроекономічної політики:

Бюджетна політика (сполучення ринкового і державного методів регулювання економіки, забезпечення збалансування бюджету)

Грошово – кредитна політика (зміна дисконтної ставки НацБанку, зміна норм обов’язкових резервів, операції на відкритому ринку, регулювання ціноутворення і грошового обігу, антиінфляційні заходи)

Фіскальна політика (удосконалення системи оподаткування, визначення податкових ставок та їх диференціація).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]