Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПАРГАЛКА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

11.Номінальний і реальний валовий внутрішній продукт. Дефлятор ввп.

ВВП за своєю вартістю у грошовому вираженні поділяється на реальний та номінальній.

Номінальний ВВП – ВВП, обчислений у поточних цінах

Реальний ВВП – к-сть товарів і послуг, які можна придбати за номінальну вартість ВВП, продукт, вирахуваних в цінах базового періоду або в незмінних цінах попереднього року.

Дефлятор ВВП – ціновий індекс, який вказує зміни середнього рівня цін у виробничо-промисловому секторі.

Розраховується за формулою:

Номінальний ВВП не дозволяє показати, як змінилася реальна ситуація в країні через те, що він не враховує темпів інфляції.

Для того, щоб ліквідувати цей недолік, вводять поняття реального ВВП, що обчислюється як відношення номінального ВВП до дефлятора ВВП. Реальний ВВП, таким чином, показує вартість благ, що були вироблені езидентами країни протягом року з урахуванням інфляційних змін.

12. Міжгалузеві баланси та система національних рахунків. Принципи побудови снр за стандартами оон 1993р. Етапи її вдосконалення.

СНР – система взаємопов’язаних економічних показників, які відображають загальні і найбільш важливі аспекти економічного розвитку, пов’язані з виробництвом і споживанням продуктів та послуг, розподілом і перерозподілом доходів, формуванням національного багатства країни.

СНР базується на відповідних методологічних принципах. Принципи, що впливають на методологію обчислення макроекономічних показників:

  1. Продуктивною є будь-яка економічна діяльність, котра приносить дохід суб’єктам цієї діяльності. 2. Існує тотожніть між витратами на виробництво сукупного продукту і доходом, одержаним від його продажу. 3. СНР виходить із того, що економіка знаходиться в постійному кругообороті, а кругооборот – це безперервний потік “витрати-доходи”.

Особливістю методології СНР є також те, що ключовим поняттям у структурі показників виробництва є додана вартість. Технічно макроекономічне рахівництво базується на запозиченому з бухгалтерського обліку принципі подвійного запису, згідно з яким СНР є взаємопов’язана сукупність двосторонніх рахунків.

Базовою одиницею обліку в СНР є так звана інституційна одиниця, під якою розуміють економічну одиницю, що характеризується єдністю поведінки й самостійністю у прийнятті рішень у сфері своєї основної діяльності.

Одним із базових понять у системі показників макроекономічного рахівництва є економічна операція, котра відображає групування елементарних потоків.

Усі інституційні одиниці об’єднуються у сектори: підприємства, що виробляють товари й послуги, крім фінансових послуг (нефінансові підприємства); фінансові установи; державні установи; громадські й приватні організації, які обслуговують домашні господарства; домашні господарства; зовнішньоекономічні зв’язки.

Для вивчення процесів виробництва й балансу між ресурсами і використання продуктів та послуг у СНР здійснюється групування за галузями.

Одним із базових понять у системі показників макроекономічного рахівництва є економічна операція, котра відображає групування елементарних потоків за їхнім змістом. Економічні операції в СНР поділяються на 3 групи: операції з продуктами й послугами, розподільчі й фінансові операції.

Для характеристики діяльності кожної групи одиниць і сукупної економіки загалом усі економічні операції в СНР подаються у виді рахунків.

Для економіки у цілому розробляють 10 рахунків. Вони мають на меті відобразити матеріально-речову й вартісну структуру процесу відтворення на макроекономічному рівні. При цьому складаються такі рахунки: продуктів і послуг, виробництва, утворення доходів, розподілу доходів, використання доходів, капітальних витрат і фінансовий рахунок (для внутрішньої економіки), а також поточних операцій, капітальних витрат і фінансовий рахунок (для зовнішньоекономічних зв’язків).

Для кожного сектора й економіки в цілому складається баланс активів і пасивів на початок і кінець року. Він характеризує величину і структуру наявних ресурсів, фінансових зобов’язань, а також вартість чистого власного капіталу. Зміна вартості чистого власного капіталу на кінець і на початок року дозволяє визначити збільшення або зменшення національного багатства.

У складі СНР є також зведена економічна таблиця й таблиця “витрати-випуск”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]