Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПАРГАЛКА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

15. Принципи та інструменти неокласичної макроекономічної теорії.

Основні принципи неокласичної теорії:

1. макроекономічний аналіз будується на основі аналізу мікроекономічного;

2. на будь-якому ринку існує така позитивна ціна, за якою AS = AD;

3. виробництво товарів створює дохід, що дорівнює вартості товарів, які вироблені: пропозиція формує попит і дорівнює цьому попиту У = Е; У – сукупний дохід від реалізації продукції; Е – сукупний дохід на споживання продукції;

4. економіка функціонує в умовах навої зайнятості ресурсів, тому обсяг виробництва в даній економіці дорівнює потенційному;

5. рівень виробництва залежить тільки від кількості залучених ресурсів (праця, капітал, земля) і не залежить від рівня цін;

6. Виходячи з ринкового механізму саморегулювання втручання держави в економіку непотрібне і розглядається як шкідливе.

Основними інструментами рівноваги виступають:

1. рівноважна ставка позичкового відсотку r, завдяки чому досягається рівновага на ринку інвестицій та заощаджень;

2. рівноважна ставка з/п, що визначає рівновагу на ринку праці;

3 . рівноважний рівень цін, що урівнює обсяги виробництва і споживання.

16. Рівновага на ринку ресурсів (праці) та формування рівноважної ставки заробітної плати.

Ринок праці (рп) посідає центральне місце серед інших ринків. Основу рп становлять дві головні дійові особи: роботодавці та наймані робітники. Принципова різниця між ними полягає у відношенні їх до засобів виробництва. Власниками останніх є роботодавці, а особи, які не мають ні знарядь, ні предметів праці, але володіють здібностями праці – це наймані робітники. Вони пропонують свою робочу силу за плату, а роботодавці пред’являють попит на неї та оплачують її.

Н еокласики розглядають нац.ринок як сукупність усіх ринків. Пріорітетним є – ринок праці. Графік 1. Рівновага досягається при умові, що SL =DL. Ставка з/п є гнучкою і вона забезпечує постійну рівновагу на ринку. SL =DLтобто безробіття. Внаслідок гнічкості ставки з/п вона ↓, забезпечуючи нову рівновагу на ринку праці. Взаємозвязок ринку товарів та ринку ресурсів: Графік 2,3. Одже попит на працю є похідним від попиту на товари. Неокласичний підхід до рівноваги на ринку праці, виходить з того, що ринок праці функціонує на основі встановлення на ньому цінової рівноваги, яка може настати при умові повного продажу «товару праці». В якості регулятора виступають попит та пропозиція «товару праці», а його ціна – у формі заробітної плати . В результаті цього ринок праці розглядається як саморегулююча система, а зайнятість – як повна.

Стан рівноваги на ринку праці визначається рівноважною ціною праці, яка збалансовує попит на працю (Dl) та пропозицію праці (Sl). Висновок з моделі: якщо домогосподарства та підприємці реалізували свої плани купівлі та продажу праці, то в економіці тим самим визначиться рівень сукупної пропозиції, відповідно обсягу національному виробництва. Кейнсіанці при формуванні моделі ринку праці виходять із положень: економіка не знаходиться в стані досконалої конкуренції, номінальна заробітна праця не є гнучкою (через державну політику та політику профспілок, а також через песимістичні очікування домогосподарств у випадку зниження ставки номінальної з/п). Рівновага на ринку праці, за твердженням неокласиків, встановлюється, як правило, за наявності безробіття. Умовою рівноваги розглядається можливість придбати кількість робочої сили для виробництва благ у розмірі, що відповідатиме ефективному попиту.

Т очка Т1 показує рівновагу на ринку праці, якій відповідає певний рівень з\п, т.б. в цій точці формується рівноважна ставка з\п. Зростання пропозиції роб. сили при незмінному попиті на неї викличе зниження з\п. Збільшення попиту на робочу силу при незмінній її пропозиції спричинить зростання з\п.

Рівноважна ставка з\п – така ставка, яка є близькою до ставки прожиткового мінімуму. Ставка прожиткового мінімуму – природна ставка з\п, яка забезпечує нормальне існування робітника та членів його сім’ї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]