Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций ФСПГХС.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
468.48 Кб
Скачать
  1. Способи проведення оцінки вартості майна

Оцінка вартості майна в Україні, крім об'єктів незавершеного будівництва, включає:

  1. проведення інвентаризації майна;

  2. проведення аудиторської перевірки фінансової звітності підприємства;

  3. складання передатного чи розподільного балансу підприємства і підготовка інших документів, необхідних для проведення оцінки вартості майна відповідно до діючої Методики оцінки в Україні;

  4. проведення оцінки майна підприємства;

  5. складання акта оцінки вартості майна або звіту про експертну оцінку і висновки експерта про оцінну вартість майна;

  6. затвердження результатів проведення оцінки майна, висновків експерта про оцінну вартість майна.

Слід зазначити, що рішення про проведення інвентаризації майна й аудиторську перевірку приймається одночасно з рішенням здійснення оцінки вартості майна.

З метою проведення інвентаризації на підприємстві створюється інвентаризаційна комісія, до складу якої обов'язково входять представники даного підприємства.

Особливу увагу необхідно звернути на те що, цілком зношені основні засоби, непридатні до експлуатації, включаються в окремий інвентаризаційний опис і списуються відповідно до діючого порядку з обов'язковим оприбуткуванням товарно-матеріальних цінностей, що отримані в результаті ліквідації основних засобів.

Існують певні особливості при виявленні факту нестачі в результаті проведення інвентаризації. У даному випадку сума збитку (Р з) визначається за формулою:

Рз = ((Бв - АВ)*Іінф. + ПДВ + АЗ)*2

де Бв - балансова вартість на момент встановлення факту розкрадання, нестачі, псування матеріальних цінностей; АВ - амортизаційні відрахування; Іінф. - загальний індекс інфляції; ПДВ – податок на додаткову вартість; АЗ – акцизний збір.

Необхідно враховувати, що балансова вартість за винятком амортизаційних відрахувань не повинна бути нижче 50% від балансової вартості на момент установлення псування і т.д..

У той же час при наявності цілком зношених за даними бухгалтерського обліку, функціонально застарілих, але придатних до експлуатації основних засобів інвентаризаційна група включає їх в окремий інвентаризаційний опис і визначає оцінну вартість зазначених основних засобів з обліком їх фактичного фізичного стану або за результатами експертної оцінки їх ринкової вартості.

Оцінка вартості майна може здійснюватися по окремих інвентарних одиницях, однорідним групам основних фондів чи матеріальних оборотних коштів, окремим структурним підрозділам, майновому комплексу в цілому.

У випадку порушення порядку проведення інвентаризації або виявлення фактів невідповідності документів, необхідних для проведення оцінки, даним передатного (розподільного) балансу може бути прийняте рішення про проведення повної або часткової повторної інвентаризації.

Звіт про проведення експертної оцінки повинний відображати особливості оцінюваного об'єкта. Звіт про експертну оцінку об'єкта повинний включати наступні розділи:

вступ;

методика оцінки й обґрунтування застосованих методів;

опис об'єкта експертної оцінки;

визначення вартості об'єкта експертної оцінки;

висновки експерта щодо вартості об'єкта експертної оцінки;

сертифікат об'єкта експертної оцінки (щодо приватизованих будинків і споруджень).

До складу звіту входять також необхідні додатки.

У вступі міститься інформація про юридичну основу проведення експертної оцінки об'єкта (посилання на договір про виконання експертної оцінки об'єкта) і мету здійснення експертної оцінки; дату експертної оцінки, дату складання звіту; перелік нормативно-законодавчих документів, на які посилається експерт у процесі здійснення експертної оцінки; опис і обґрунтування всіх істотних допущень, що впливають на вартість оцінюваного майна і процес експертної оцінки; перелік майна, що підлягає оцінці.

Мета здійснення експертної оцінки, а також дата визначаються договором про її проведення з урахуванням вимог діючого законодавства.

Методика оцінки викладається експертом у стислій формі. Дається обґрунтування використання всіх існуючих методів експертної оцінки щодо оцінки даного об'єкта. Неможливість використання експертом якого-небудь з методів повинна бути обов'язково обґрунтована.

Опис об'єкта експертної оцінки повинний містити наступну інформацію:

- загальну характеристику місця розташування;

- ідентифікацію прав (власності, оренди користування і т.п.) щодо майна, яке оцінюється;

- характеристику стану об'єкта експертної оцінки.

У загальній характеристиці місця розташування об'єкта експертної оцінки вказується інформація про його місцезнаходження в межах регіону, населеного пункту, визначеної економіко-планувальної зони, основних транспортних магістралей і вузлів.

Оцінюючи об'єкти, які мають частку майна, що належить орендарю, експерт обґрунтовує ідентифікацію права власності орендаря шляхом аналізу договору оренди і документальних підтверджень на відповідність його вимогам відносно права власності орендаря при здійсненні їм капітальних вкладень.

Характеристика стану об'єкта експертної оцінки в разі потреби може містити:

  • основні технічні параметри оцінюваного майна;

  • проектно-кошторисну документацію на спорудження об'єкта;

  • документи про умови землекористування і площі земельної ділянки;

  • дані бюро технічної інвентаризації;

  • результати інженерно-геологічних вишукувань;

  • результати визначення фізичного зносу;

  • бухгалтерський баланс з розшифровкою його основних статей;

  • інші первинні матеріали в залежності від специфіки об'єкта, необхідні для його експертної оцінки.

Звіт повинний містити розгорнутий розрахунок вартості об'єкта експертної оцінки відповідно до визначеної експертом методики.

Офіційними джерелами визначення загального коефіцієнта зростання вартості будівництва є дані Державного комітету України по справах містобудування й архітектури, управлінь капітального будівництва виконкомів місцевих Рад народних депутатів.

Поряд з оцінкою вартості основних і оборотних коштів може здійснюватися оцінка вартості нематеріальних активів.

Нематеріальні активи - об'єкти права інтелектуальної власності, інші об'єкти права власності і користування.

До нематеріальних активів - об'єктів права інтелектуальної власності, відносяться: