Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций ФСПГХС.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
468.48 Кб
Скачать

Тема 2. Механізм фінансової взаємодії підприємств будівництва та міського господарства з державою

1. Фінансові взаємовідносини підприємств з державою та їх місце у фінансовій діяльності.

2. Планування платежів у державний бюджет, місцеві бюджети, цільові державні фонди.

3. Способи фінансування з бюджету і цільових державних фондів.

1. Фінансові взаємовідносини підприємств з державою та їх місце у фінансовій діяльності.

В ринкових умовах господарювання підприємства мають економічну самостійність. Держава гарантує захист фінансової незалежності суб'єктів господарювання. Фінансова незалежність суб'єктів господарювання означає право самостійно вирішувати, що і як виробляти, кому реалізовувати продукцію, як розподіляти виручку від реалізації продукції і як розпорядитись прибутком, які фінансові ресурси формувати і як їх використовувати.

Повна самостійність підприємств не означає разом з тим відсутності визначених правил їхньої поведінки. Правила економічної поведінки підприємств визначає держава безпосередньо через закони та нормативні акти. Підприємства можуть приймати рішення самостійно у рамках чинного законодавства.

Не зайве зробити акцент на тому, що суб'єкти фінансових відносин несуть реальну економічну відповідальність за результати своєї діяльності і своєчасне виконання своїх зобов'язань перед постачальниками, споживачами, банками, державою. За своїми зобов'язаннями підприємство відповідає власним майном і доходами. За невиконання зобов'язань до підприємства застосовується система штрафних санкцій. Дійсно самостійне підприємство покриває свої витрати і збитки за рахунок фінансових резервів, системи страхування і власного прибутку. Воно зобов'язане компенсувати збитки, отримані в результаті нераціонального використання землі та інших природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища, порушення безпеки виробництва.

Як відомо, джерелом формування фінансових ресурсів підприємства є реально зароблені доходи від реалізації продукції і від фінансових інвестицій. Економічна відповідальність підприємства настільки велика, що його можуть визнати банкрутом у випадку непомірних збитків і неможливості виконати свої зобов'язання перед кредиторами.

Підкреслимо те, що в процесі здійснення фінансової діяльності фінансові відносини підприємств поділяються на зовнішні і внутрішні. Фінансова діяльність підприємств відображається у грошових потоках, які характеризують різносторонні відносини.

Звернемо увагу на склад внутрішніх і зовнішніх відносин.

Як внутрішні фінансові відносини визначимо такі:

- відносини між основним та дочірніми підприємствами;

- відносини між різними структурними підрозділами;

- відносини між підприємством та його засновниками (акціонерами);

- відносини між підприємством та його персоналом.

Зовнішні фінансові відносини - це відносини підприємства з:

  • бюджетами всіх рівнів та позабюджетними фондами;

  • безпосередніми учасниками і установами інфраструктури фінансового ринку;

  • партнерами з операційної діяльності та установами інфраструктури фінансового ринку;

  • органами виробничої інфраструктури;

  • іншими господарюючими суб'єктами.

Слід пам'ятати те, що важливе місце у системі фінансових відносин суб'єктів господарювання належить взаємодії з державою. У підприємств формуються взаємовідносини з бюджетом і державними цільовими фондами, заснованими для підтримки комерційних основ в організації підприємства. Держава встановлює податкові платежі, обов'язкові збори і внески на такому рівні, щоб не підірвати зацікавленості підприємств у розвитку виробництва і підвищенні його ефективності.

Бюджетні асигнування виділяються підприємством у вигляді цільових субсидій і субвенцій, що виключає можливість функціонування за рахунок державних коштів.

Фінансові відносини з державою опосередковуються за допомогою вихідних грошовими потоками. Після відшкодування проведених витрат, виплат заробітної плати, розрахунків з бюджетом, цільовими фондами і банками визначаються фінансові результати - прибуток або збиток. Нагадаємо, що прибуток - це перевищення валових доходів над валовими витратами. Сума і рівень прибутку характеризують ефективність виробництва. Збиток - це перевищення валових витрат над валовими доходами, яке свідчить про неефективне господарювання. Отриманий прибуток підлягає подальшому розподілу і використанню.

Підводячи підсумок цього питання, констатуємо, що фінансові взаємовідносини підприємств з державою визначаються у таких основних видах:

  • платежі підприємств у Державний бюджет, місцеві бюджети і цільові державні фонди;

  • контроль за здійсненням платежів державі і застосування фінансових санкцій;

  • бюджетні асигнування підприємствам у формі субвенцій, субсидій, дотацій.