Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций ФСПГХС.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
468.48 Кб
Скачать

Тема 4. Діяльність підприємств міського господарства та будівництва щодо залучення позикових коштів

1. Сутність позикових коштів і їх роль у виробничо-господарській діяльності підприємств міського господарства і будівництва

2. Форми і види кредитів в Україні

3. Практична діяльність підприємств міського господарства і будівництва щодо одержання банківського кредиту. Етапи процесу кредитування

4. Небанківське кредитування підприємств

  1. Сутність позикових коштів і їх роль у виробничо-господарській діяльності підприємств міського господарства і будівництва

В умовах трансформації ринкових відносин підвищується роль ефективності використання фінансових ресурсів суб'єктів господарювання. Визначальними факторами в цьому процесі виступає: існуюча господарська самостійність підприємств і необхідність одержання прибутку.

Виникнення і функціонування позикових коштів пов'язано з необхідністю забезпечення безперервного процесу відтворення, тимчасовим вивільненням засобів одних підприємств і потребою в них - інших.

Як економічна категорія позикові кошти виступають як фінансові ресурси підприємств. Фінансові ресурси підприємств - це сукупність власних (залучених і позикових) ресурсів, грошові доходи і надходження, призначені для виконання фінансових зобов'язань підприємства, фінансування поточних витрат і витрат, пов'язаних з розширенням виробництва. За режимом використання розрізняють три види джерел утворення фінансових ресурсів: власні, позикові, залучені.

Ряд економічних джерел літератури поєднує позикові і залучені ресурси в одну групу - позикові кошти.

Загальна сума позикових коштів може бути представлена:

- короткостроковими і довгостроковими кредитами банків;

- небанківськими позиковими коштами;

- кредиторською заборгованістю;

- іншими позиками.

Під кредитом розуміють економічні відносини, що виникають між кредитором і позичальником із приводу одержання останнім позички в грошовій чи товарній формі на умовах повернення у визначений термін і, як правило, зі сплатою відсотків.

Існує три форми кредиту - державний, комерційний і банківський (рис. 4.1.).

Основна ознака цієї форми кредиту — участь держави в особі органів виконавчої влади різних рівнів. Здійснюючи функції кредитора, держава через центральний банк здійснює кредитування. Але може виступати і у ролі позичальника в процесі розміщення державних цінних паперів на фондовому ринку.

Це товарна форма кредиту, що визначає відносини в сфері перерозподілу матеріальних фондів у виді кредитної угоди між двома суб'єктами господарської діяльності. Учасники кредитних відносин при комерційному кредиті можуть створювати платіжні засоби у виді векселів. Об'єктом комерційного кредиту можуть бути реалізовані товари, виконані роботи, надані послуги з відстрочкою платежу.

Є основною формою кредитування. Він надається банком у грошовій формі підприємствам з будь-якою формою власності і галузевою приналежністю, населенню і державі. Суб'єктами кредитних відносин виступають кредитор і позичальник. Основними критеріями, що визначають можливість установлення кредитних відносин, є кредитоспроможність і платоспроможність позичальника.

Рис. 4.1. Форми кредиту в Україні

Небанківські позикові кошти представлені:

- комерційним кредитом (вексельним кредитуванням);

- лізинговим кредитом;

- державним кредитом (бюджетним асигнуванням);

- кредитами міжнародних фінансово-кредитних інститутів;

- іншими позиковими ресурсами.

Кредиторська заборгованість представлена в четвертому розділі пасиву балансу «Поточні зобов'язання» і містить у собі наступні види:

- кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги;

- поточні зобов'язання по отриманих авансах, з бюджетом, по позабюджетних платежах, зі страхування, по оплаті праці, з учасниками, інша заборгованість.

Інші позикові кошти пов'язані з розмаїтістю організаційних форм суб'єктів господарювання.

Потреба підприємств у позикових коштах формується з урахуванням наступних причин:

  1. загальноекономічні:

  • наявність товарного виробництва;

  • дія закону вартості;

  • господарська самостійність.

  1. специфічні (залежать від діяльності підприємств):

  • різниця між споживанням і накопиченням на підприємстві;

  • сезонний характер окремих виробництв;

  • необхідність поповнення обігових коштів.

Для визначення потреби підприємства в позикових коштах необхідно володіти інформацією про наявність оборотних коштів і потребу в них на перспективу.

Потреба в оборотних коштах розраховується окремо під товарно-матеріальні цінності, кошти, незавершене виробництво, готову продукцію, інші оборотні кошти. Для визначення розміру позикових коштів на покриття збільшення потреби в оборотних коштах використовують формулу:

К о.б. = ОК – ОКн – ОК пр + КЗ

де, Ко.б. - розмір позикових коштів, необхідний для залучення в господарській обіг для поповнення оборотних коштів;

ОК - розрахункова сума потреби в оборотних коштах;

ОКн - сума власних оборотних коштів на початок періоду;

ОКпр – сума можливого поповнення власних оборотних коштів за рахунок прибутку підприємства;

КЗ – розмір зменшення кредиторської заборгованості в періоді, що досліджується.

Після проведення оцінки потреби підприємства в позикових коштах, тобто встановлення необхідного розміру, з’ясовуються їх вид, умови залучення, плануються можливі джерела погашення.

Важливе значення при визначенні ефективності структури капіталу має співвідношення позикових і власних коштів як один із класичних ключових показників кредитоспроможності.

Використання різних видів позикових коштів у виробничо-господарській діяльності сприяє прискоренню процесу оборотності фінансових ресурсів, збільшенню віддачі на вкладений капітал, підвищенню ефективності фінансової діяльності суб’єкта господарювання.