Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций ФСПГХС.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
468.48 Кб
Скачать

2. Планування платежів у державний бюджет, місцеві бюджети, цільові державні фонди.

У фінансовому плані підприємства відображається рух всіх фінансових ресурсів підприємства, які надходять до підприємства і витрачаються ним у відповідних напрямках.

Як правило, на підприємстві баланс доходів і витрат складається з чотирьох розділів:

1. Доходи і надходження коштів;

2. Витрати і відрахування;

3. Кредитні взаємовідносини з банками;

4. Взаємовідносини з бюджетом.

Розробка планового балансу доходів і витрат являється заключним етапом фінансового планування. Для його складання необхідно мати всі плани виробничо-господарської діяльності підприємства, а також і розрахунки.

Податковий платіжний календар розробляється по підприємству в цілому і містить звичайно тільки один розділ-графік податкових платежів (зворотні платежі по податковим перерахункам грошових коштів включаються звичайно у календар інкасації дебіторської заборгованості).

У складі податкового платіжного календаря відображаються суми всіх видів податків, зборів і інших податкових платежів, які перераховуються підприємством до бюджетів всіх рівнів і до позабюджетних фондів. Календарною датою сплати обирається, як правило, останній день встановленого терміну перерахування податкових платежів кожного виду.

Підприємства - суб'єкти господарювання, які зобов'язані сплачувати загальнодержавні, а також місцеві податки і збори. Перелік податків визначено Законом України "Про систему оподаткування" від 18 лютого 1997 р. і доповненнями до цього закону. Загальнодержавні податки і збори включають:

  • прямі податки (податок на прибуток, плата за землю, податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів, податок на нерухоме майно);

  • непрямі податки (ПДВ, акцизний збір, мито);

  • збори (на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, у державний інноваційний фонд, за забруднення навколишнього середовища, рентні збори, гербовий збір);

  • державне мито, плата за торговельний патент на деякі види підприємницької діяльності.

Місцеві податки та збори містять:

  • два податки (комунальний податок і податок з реклами);

  • різні збори (за право використання місцевої символіки; за паркування автотранспорту і за проїзд територій прикордонних областей транспортом, який відправляється за кордон; за проведення місцевих аукціонів; готельний збір та ін.)

Платіжна дисципліна передбачає здійснення підприємствами платежів по фінансовим зобов'язанням в повному обсязі і у встановлені терміни.

За порушення платіжної дисципліни до підприємств можуть бути застосовані фінансові санкції. Фінансові санкції застосовуються державними органами, податковими адміністраціями.

Фінансові санкції визначені Законом України "Про державну податкову службу в Україні", а також законами, які регулюють фінансові відносини підприємств з державою щодо сплати податків і зборів.

Відповідно до Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" платники податку, які не надали або надали несвоєчасно до податкових органів декларацію про прибуток, розрахунок податку на прибуток, платіжне доручення на перерахування податку до бюджету, сплачують штраф у розмірі 10% суми нарахованого податку за кожний випадок такого порушення.

Платники податку, які не мають на момент перевірки податковим органом бухгалтерських звітів і балансів, декларацій і розрахунків, пов'язаних з нарахуванням податку, сплачують штраф у розмірі 10 неоподаткованих податком мінімальних доходів громадян за одноразове порушення.

Якщо платник податку допускає порушення у другий раз, то він сплачує штраф у сумі 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян помножених на кількість подібних порушень.

За час перевірки платника податку податковими органами можуть бути виявлені випадки арифметичних помилок або описок, які призвели до заниження суми загальних зобов'язань платника. В цьому випадку сума донарахованої недоплати і штрафних санкцій сплачується платником податку самостійно у термін, передбачений законодавством.

Суми фінансових санкцій за порушення законодавства з оподаткування мають бути перераховані до бюджетів і на спеціальний рахунок державних податкових адміністрацій підприємствами і організаціями у десятиденний термін з дня складання акту перевірки.

Крім санкцій до суб'єктів підприємницької діяльності може застосовуватись адміністративний штраф. До адміністративних стягнень відносяться:

  • конфіскація предмету, грошей, отриманих внаслідок здійснення адміністративного правопорушення;

  • позбавлення спеціального права, наданого окремому громадянину;

  • виправні роботи;

  • адміністративний арешт;

  • попередження та ін.