Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kospekt_lektsiy_OPSTS.doc
Скачиваний:
181
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Перевезення пасажирів

Служба експлуатації автопідприємства, діючого в умовах децентралізованого керівництва перевезеннями, організує перевезення пасажирів на основі розробленій нею і затвердженої управлінням маршрутної мережі автобусного і таксомоторного рушення, а також плану. роботи легкових і вантажних таксомотор індивідуального обслуговування.

Встановлення маршрутної мережі виготовляється у відповідності з розмірами пасажиропотоков на кожному окремому маршруті автобусних і таксомоторних повідомлень з урахуванням особливостей даного маршруту.

Організація роботи легкових і вантажних таксомотор на лінії повинна забезпечити обслуговування населення індивідуальними перевезеннями, а також задоволення потреби підприємств і організацій в пересуванні працівників по службових цілях і в разових перевезеннях дрібних вантажів.

Маршрутна мережа автобусного і таксомоторного рушення (напрями, кінцеві і проміжні зупиночні пункти), а також мережа стоянки таксомотор узгоджуються з міськими і районними виконкомами, а розміщення зупиночних пунктів і стоянок, крім того, з органами Державтоінспекції.

Автобусні і таксомоторні маршрути відкриваються при нормальних дорожніх умовах, що забезпечують безперебійну і безпечну роботу пасажирського автомобільного транспорту, а також при наявності на кінцевих пунктах майданчиків для розвороту автобусів.

Перед відкриттям автобусного або таксомоторного маршруту, що намічається, а також в порядку перевірки діючих маршрутів служба експлуатації проводить обстеження траси маршруту, встановлює шляхи проходження автомобілів, зупиночні пункти, відстані між ними, визначає час рушення між зупинками і по маршруту загалом, час на стоянку і

Результати об'їзду траси оформляються актом.

На міжміські маршрути, що знову відкриваються заводяться паспорти встановленого зразка.

За даними актів обстеження служба експлуатації розробляє:

таблиці норм часу на пробіг по кожному маршруту з вказівкою в них відстані маршруту і часу на пробіг від початкової до кінцевої станції і зворотно, стоянки на станціях, загального часу обороту;

таблиці вартості проїзду по дільницях маршрутів.

Відповідно до затвердженої маршрутної мережі служба експлуатації складає розклади рушення автобусів і маршрутних таксомотор по кожному окремому маршруту.

Для міських маршрутів протяжністю до 3 км. встановлюються час прибуття а відправлення по кінцевих пунктах (по кожному рейсу) і номерів нарядів. Вбрання складається за формою згідно з додатком 1;

він регламентує час виходу з гаража і лінійну роботу кожного автобуса (маршрутного таксомотор), що випускається на протязі доби.

Для міських маршрутів протяжністю понад 3 км в розкладі додатково встановлюється час прибуття і відправлення по великих проміжних зупинках (контрольним пунктам).

Розклад для приміських і міжміських маршрутів складається у напрямах з вказівкою рейсів, часі прибуття і відправлення (по кожному зупиночному пункту), часу в дорозі (по перегонах).

На міських маршрутах рушення, як правило, здійснюється з постійними інтервалами часу; в різні періоди дня величина інтервалу змінюється в залежності від напруженості пасажиропотока, часу обідньої перерви бригад і

Кількість автобусів (таксомотор), необхідна для обслуговування даного маршруту, визначається виходячи з прийнятих інтервалів рушення і норм часу на пробіг і стоянку.

При складанні розкладів враховуються паркові рейси (від гаража до пункту рушення і зворотно), які здійснюються по постійних маршрутах, що встановлюються наказом по автопідприємству.

Враховуючи падіння інтенсивності автобусного рушення у вечірній і нічний час, доцільно ввести у вказаний час дію деяких автобусних зупинок «на вимогу. Покажчики таких зупинок повинні бути забезпечені відмітним знаком (наприклад, зеленою смугою).

При наявності необхідних умов повинні застосовуватися «експресні рейси з обмеженим числом проміжних зупинок.

Чисельність легкових і вантажних таксомотор, що випускаються, час в тривалість їх роботи на лінії визначаються планом-графіком випуску на лінію і повернення в парк, що складається службою експлуатації за формою згідно з додатком 2.

План-графік будується відповідно до розмірів і коливань попиту на таксомотор по часах діб; він встановлює час виходу на лінію і повернення в парк таксомотор з розподілом їх на групи за часом роботи (денна і нічна робота).

Розклади автобусного рушення і плани-графіки роботи таксомотор узгоджуються з місцевими виконкомами і затверджуються вищестоящими організаціями, управлінням.

Періодично повинна проводитися перевірка діючої маршрутної мережі, розкладів і графіків рушення пасажирського транспорту, норм часу на пробіг автомобілів з точки зору відповідності їх розмірам пасажиропотоків і умовам перевезень; у разі необхідної повинні бути внесені відповідні зміни.

При внесенні змін в роботу автобусних і таксомоторних маршрутів служба експлуатації своєчасно, але не менш ніж за 3 дні широко оповіщає про це місцеве населення і через оголошення на зупинках повідомляє пасажирам, що користуються цим маршрутом.

При організації перевезення пасажирів служба експлуатації зобов'язана забезпечити трасу маршрутів, що знову відкриваються лінійними спорудами, обладнанням і встановленим інвентарем.

На початкових і кінцевих пунктах маршрутів створюються автобусні станції для перебування і обслуговування пасажирів (продажу квитків та інш.), розміщення лінійних диспетчерів і відпочинку бригад.

Станції повинні мати майданчики для стоянки автомобілів і посадки пасажирів.

На початкових і кінцевих пунктах маршрутів з великим пасажирообертом організуються автобусні вокзали різних класів, де передбачається обслуговування пасажирів роботою довідкового бюро, попереднім продажем квитків і зберіганням багажу, а також наявність приміщенні для відпочинку і живлення пасажирів і інші санітарно-побутові пристрої.

Проміжні зупиночні пункти на міжміських лініях з інтенсивним рушенням повинні мати каси для продажу квитків; на пунктах, віддалених один від одного на відстані 3-4 година. їзди, влаштовуються приміщення для їди і санітарно-побутового обслуговування. Всі інші проміжні пункти обладнуються павільйонами або навісами з лавами.

Всі зупиночні пункти повинні обов'язково мати покажчики зупинок встановленого зразка, а на приміських і міжміських лініях повинні бути розклади рушення автобусів (маршрутних таксомотор).

Таксомоторні стоянки обладнуються покажчиками, як правило, освітленими в темний час діб.

Нагляд за змістом автобусних станцій (вокзалів): і споруд, що належать їм, організація прибирання, опалювання, поточного ремонту та інш. здійснюються начальниками станцій.

На їх обов'язку лежить також:

організація обслуговування пасажирів, сповіщення про час відправлення і прибуття автобусів, посадки в автобуси;

створення умов для відпочинку і їди бригадами;

обладнання траси рушення зупиночними знаками, розкладами рушення, нагляд за їх наявністю і справним станом, а також за станом лінійних споруд на трасі (павільйонів, навісів та інш.).

Порядок роботи автобусів і таксомотор і користування ними встановлюється службою експлуатації відповідно до Правил перевезення пасажирів, багажу і пошти автомобільним транспортом загального користування і Правилами користування таксомотор.

При централізованій системі керівництва перевезеннями пасажирів раніше перераховані обов'язки по організації перевезень виконуються апаратом служби експлуатації (пасажирської служби) управління.

Робота по обладнанню траси, змісту лінійних приміщень і інвентаря, як і раніше, виконується службою експлуатації автопідприємства, у веденні якої залишаються начальники автобусних станцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]