Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kospekt_lektsiy_OPSTS.doc
Скачиваний:
181
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Поточний ремонт

На постах поточного ремонту усуваються несправності рухомого складу, виявлені при його прийомі з лінії, а також при проведенні першого технічного обслуговування.

Роботи поточного ремонту проводяться на постах, оснащених:

осмотровими канавами, підйомниками, естакадами;

пристроями для вивішення автомобіля (домкратами, спеціальними пристроями);

підіймально-транспортними коштами (монорельсом з електротельфером, возиками для зняття агрегатів), іншим обладнанням і інструментами.

Роботи по поточному ремонту виконуються бригадою, до складу якої входять слюсар-бригадир і слюсарі-монтажники.

До бригади прикріпляються робітники, виділені виробниче-допоміжними дільницями (електрики, регулювальники, зварники).

Слюсарі бригади поточного ремонту виконують демонтажно-монтажні і регулювальні роботи; спеціалізовані ремонтні роботи виконуються відповідними виробниче-допоміжними дільницями.

Пересувний склад, що пройшов поточний ремонт, пред'являється черговому (змінному) механіку, після чого прямує в зону зберігання; оформлений гаражний лист здається в диспетчерську.

У випадку, якщо пересувний склад пройшов поточний ремонт до виконання, призначеного йому першого технічного обслуговування, він прямує в зону ТЕ-1 і далі в раніше вказаному порядку.

Склад і функції виробниче-допоміжних дільниць майстерних

До складу майстерень входять наступні виробниче-допоміжні дільниці: агрегатний; слюсарно-механічний; електротехнічний; акумуляторний; паливної апаратури; шиномонтажний; шиноремонтний; ковальсько-ресорний; зварювальний; медницкий; кузовний; малярний.

Функціями виробниче-допоміжних дільниць є:

виконання розбірно-складальних, ремонтних і регулювальних робіт по поточному ремонту вузлів, агрегатів і приладів автомобілів, а також по ремонту автоприцеп;

виконання спеціальних контрольних і регулювальних робіт технічного обслуговування - акумуляторних, по паливній апаратурі;

роботи по самообслуговуванню гаражного господарства (ремонт обладнання і інш.).

Режим роботи виробниче-допоміжних дільниць встановлюється з урахуванням забезпечення роботи зон технічного обслуговування і ремонту: в дві і три зміни, із застосуванням змінного графіка роботи для окремих груп робочих, виділенням чергових робітників і

При проведенні ремонтних робіт працівники виробниче-допоміжних дільниць зобов'язані керуватися кресленнями, технічними умовами і технологічними картами на ремонт, збирання і випробування агрегатів, вузлів і деталей даної марки рухомого складу.

Зберігання рухомого складу і випуск його на лінію

Зберігання рухомого складу може здійснюватися в приміщеннях (опалювальних або неопалювальних), під навісами або на відкритих, спеціально підготовлених для стоянки рухомого складу, майданчиках.

Теплою стоянкою повинні забезпечуватися насамперед автобуси і легкові автомобілі.

Для кожного автомобіля (автопоїзда) або групи автомобілів відводяться певні місця стоянки в зоні зберігання.

Як в приміщеннях, так і на майданчиках зберігання вивішуються вказівні знаки, що визначають місце стоянки кожного автомобіля (автопоїзда).

План розставляння рухомого складу затверджується керівником автопідприємства; з планом повинні бути ознайомлені водії, механіки, диспетчери і інший персонал автопідприємства.

План розставляння повинен передбачати можливість вільного виїзду рухомого складу зі стоянки відповідно до графіка випуску на лінію і з правилами пожежної безпеки.

Порядок розставляння і вмісту рухомого складу в зоні зберігання повинен повністю відповідати вимогам діючих Норм і технічних умов на проектування гаражів і Правил технічної експлуатації автомобільного транспорту.

Для забезпечення нормальної експлуатації автомобілів в умовах безгаражного зберігання в холодний час року повинні бути передбачені:

пристрій водомастилогрійок або інших установок для підігрівання води, розташованих на мінімальній відстані від місць зберігання автомобілів;

підігрівання двигуна парою, гарячою водою, пусковими підігрівачами, підігрітим мастилом і

Зберігання автомобілів в консервації організується відповідно до затвердженої інструкції.

Випуск рухомого складу на лінію повинен проводитися суворо по графіку, узгодженому між технічною службою і службою експлуатації і затвердженому керівником автопідприємства.

У тих випадках, коли не представляється можливим підготувати окремі автомобілі (автопоїзда) для випуску їх на лінію по графіку, начальник майстерень або особа, його що замінює, зобов'язані поставити про це в популярність диспетчера і чергового механіка не пізніше ніж за 6 годину. до початку випуску.

Виписка шляхових листів проводиться на основі гаражних листів, що поступили в диспетчерську, підтверджуючих технічну справність рухомого складу і завірених підписом чергового (змінного) механіка.

При зберіганні справного рухомого складу, що чекає випуску, черговий механік гаража оформляє дозвіл на виїзд в шляхових листах зазделегідь, до початку випуску рухомого складу, відповідно до наявності оформлених гаражних листів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]