Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kospekt_lektsiy_OPSTS.doc
Скачиваний:
181
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Щоденне технічне обслуговування

Після повернення з лінії і огляду на посту прийому пересувний склад повинен пройти щоденне технічне обслуговування (ЩО), що включає в себе прибиральні і мийні роботи.

Перед проведенням прибирально-мийних операцій в холодний час року бажано організувати попередній відстій автомобілів на спеціально відведених місцях в теплому приміщенні.

Потокова лінія ЩО повинна включати пости прибирання і миття.

Пост миття обладнується:

канавою або прямоточною естакадою, що забезпечує зручний доступ до автомобіля збоку і знизу;

пристроями для миття під тиском - мийною машиною, механізованою установкою для миття автомобіля і

пристроєм для подачі підігрітої води в холодний час року, а також стічними люками і грязевідстойниками з бензомастилоуловлювачами.

Пости прибирання і миття повинні бути відділені від приміщень інших видів обслуговування за допомогою розсувних перегородок, брезентових завіс і

Відкритий майданчик для прибирання і миття автомобілів в теплий час року обладнується естакадою і мийним пристроєм (мийна машина, миття шлангом від мережі водопроводу і .

Роботи по ЩО виконуються бригадою, до складу якої входять прибиральники, мийник і обтирщики.

Минулий ЩО справний пересувний склад пред'являється черговому (змінному) механіку; останній, зробивши прийом, оформляє в гаражних листах дозвіл на випуск і передає листи в диспетчерську як основу для виписки шляхових листів.

Прийнятий пересувний склад прямує в зону зберігання. Пересувний склад, що вимагає після проведення ЩО поточного ремонту, першого або другого технічного обслуговування, прямує на відповідні пости по вказівці змінного механіка.

Перше технічне обслуговування

Пости першого технічного обслуговування (ТЕ-1) обладнуються осмотровими канавами широкого і вузького (міжколійного), типу, естакадами, підйомниками відповідно до типових проектів і діючих норм.

Пости ТЕ-1, застосовно до видів робіт, що виконуються, оснащуються:

обладнанням для вивішення автомобіля (домкратами, спеціальним» пристроями);

пристроями для механізованої роздачі рідкого масла і консистентної змазки;

мастилоприємними пристроями для зливу масла, що відпрацювало і іншим обладнанням і інструментами.

Роботи по ТЕ-1 виконуються бригадою, до складу якої входять слюсар-бригадир, слюсарі, електрики, мастильники.

При виявленні в процесі ТЕ-1 несправностей, усунення яких пов'язане з провадженням ремонтних робіт, механік (або бригадир) вносить додатковий запис в гаражний лист для усунення цих дефектів в зоні ремонту.

Примітка. Дрібні несправності, усунення яких можливо в процесі самих контрольних робіт ТЕ-1 (підтяжка гайок і болтів, заміна окремих кріпильних деталей), повинні усуватися при проведенні ТЕ-1.

Минулий ТЕ-1 справний пересувний склад пред'являється черговому (змінному) механіку, після чого прямує в зону зберігання. Оформлений механіком гаражний лист передається в диспетчерську. Пересувний склад, що вимагає поточного ремонту, після ТЕ-1 прямує в зону ремонту.

Друге технічне обслуговування

На постах другого технічного обслуговування (ТЕ-2) проводяться нарівні з обов'язковим об'ємом робіт ТЕ-2 також необхідні роботи по поточному ремонту, аж до заміни агрегатів.

При цьому повинне бути забезпечене безумовне виконання обов'язкових операцій по ТЕ-2 в повному об'ємі.

Пости ТЕ-2, застосовно до видів робіт, що виконуються, оснащуються осмотровими канавами, підйомниками, естакадами; пристроями для вивішення автомобіля (домкратами, спеціальними пристроями); підіймально-транспортними коштами (монорельсом з електротельфером, возиками для зняття агрегатів і інш.); пристроями для механізованої роздачі змазки, зливу масел, що відпрацювали і іншим обладнанням і інструментами.

Роботи по ТЕ-2 виконуються бригадою, до складу якої входять слюсар-регулювальник (бригадир), слюсарі, електрики, мастильники.

До бригади можуть бути прикріплені робітники, виділені з виробниче-допоміжних дільниць (агрегатчики, карбюраторщики і інш.), які при необхідної виконують на робочих місцях своїх дільниць контрольні і ремонтні роботи по знятих з автомобіля у час ТОЙ-2 окремих агрегатах, вузлах і приладах.

Всі спеціалізовані роботи (зварювальні, кузовні, акумуляторні і інш.) виконуються відповідними виробниче-допоміжними дільницями.

Слюсарі бригади ТЕ-2 розподіляються всередині бригади у відповідності зі своєю кваліфікацією; при цьому можливо закріплення окремих робітників за певними вузлами і агрегатами.

При різномарочності парку (наприклад, наявність автобусів, таксомотор, дизельних автомобілів) доцільне виділення окремих бригад для обслуговування рухомого складу певної марки.

Пересувний склад, що пройшов ТЕ-2, приймається черговим (змінним) механіком, після чого прямує в зону зберігання.

Оформлений механіком гаражний лист передається в диспетчерську.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]