Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kospekt_lektsiy_OPSTS.doc
Скачиваний:
182
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Обробка даних за результатами транспортної роботи Перевезення вантажів

Після повернення водійів з лінії черговий диспетчер приймає від них заповнені шляхові листи з додатком товарно-транспортних накладних або актів виміру (зважування), отриманих від підприємств і організацій - вантажовідправників.

При прийомі від водіїв шляхових листів і товарно-транспортних документів черговий диспетчер:

ретельно перевіряє правильність їх заповнення і оформлення (наявність відповідних підписів і печатей), звіряє тотожність записів в шляхових листах, накладних і актах;

перевіряє виконання водієм змінного завдання, дотримання маршрутів рушення і т.д.; у разі невиконання завдання, порушень маршруту,

Зразкова схема документообігу при вантажних перевезеннях.

Примітка. Товарно-транспортна накладна з розпискою вантажоодержувача додається:

1- й примірник - до рахунку за перевезення;

2- й примірник - до шляхового листа для обліку транспортної роботи неправильного оформлення шляхових документів і т.д. з'ясовує причини для подальшої доповіді старшому диспетчеру.

У автопідприємствах з децентралізованою системою керівництва перевезеннями після прийому товарно-транспортних документів диспетчери виробляють наступні операції по первинній обробці шляхових листів на кожний автомобіль нарізно:

підрахунок загального і навантаженого пробігів, звірення встановленого пробігу з свідченням спідометра і списками відстаней (при необхідної з перевіркою по карті), визначення часу в рушенні і простої, а також числа їздців з вантажем і виконаного об'єму роботи в тоннах і тонно-кілометрах. Результати роботи по кожному автомобілю заносяться у відповідні графи відомості випуску (див. додаток 7);

тарифікацію виконаних транспортних робіт і допоміжних операцій з розрахунком штрафних санкцій, знижок і надбавок.

Порядок розрахунків за перевезення вантажів і за користування вантажними автомобілями встановлюється діючими Єдиними тарифами на перевезення вантажів автомобільним транспортом і правилами їх застосування

Перевірені і тарифікування товарно-транспортні документи (акти виміру або зважування) передаються по реєстру в бухгалтерію для виписки і пред'явлення рахунків підприємствам і організаціям замовникам транспорту.

На перевезення по почасовому тарифу в бухгалтерію передаються шляхові листи, завірені замовником автомобіля.

Оброблені шляхові листи з додатком 1 примірника накладних або актів виміру або зважування при реєстрі передаються технічній службі для обліку витрати палива і далі економісту для обліку транспортної роботи.

Після цього шляхові листи передаються в бухгалтерію для нарахування заробітної плати водійам, вантажникам і іншим особам і на зберігання.

Зразковий порядок документообігу при вантажних перевезеннях показаний на схемі мал. 4.

Обробка результатів роботи по шляхових листах, складання зведених даних по кожному автомобілю нарізно і по роботі автогосподарства загалом, а також виписка рахунків (по заздалегідь тарифікованим документах) можуть виконуватися на машинорахункових станціях або власних станціях автотранспортних організацій.

При централізованій системі керівництва перевезеннями шляхові листи і товарно-транспортні документи після прийому їх від водійів і належної перевірки диспетчерським апаратом автогосподарств прямують в централізовану службу експлуатації (автотрест, управління), яка і проводить їх обробку і тарифікацію, а також пред'явлення рахунків замовникам за виконані перевезення.

Централізована служба, як правило, обробляє результати роботи по шляхових листах повністю, включаючи витрату палива і таксировку заробітної плати. Централізована служба веде також облік і аналіз знятих з шляхових листів основних показників роботи (виконання плану в тоннах і тонні-кілометрах, коефіцієнта використання пробігу і

Після обробки шляхові листи повертаються в автогосподарства (технічній службі для загального обліку витрати палива і економісту для обліку показників роботи і заробітної плати водійа).

Автогосподарствам прямують також копії рахунків, пред'явлених замовникам за виконані перевезення, для подальшого контролю взаєморозрахунків між централізованою службою експлуатації і автогосподарствами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]