Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kospekt_lektsiy_OPSTS.doc
Скачиваний:
181
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Тема 10 облік основних коштів в службі головного механіка атп

Технічний облік основних коштів (фондів) на підприємствах автомобільного транспорту (за винятком рухомого складу) здійснює служба головного механіка, а на тих підприємствах, де такої служби не передбачена - технічна служба.

Служба головного механіка веде пообъектний технічний облік рушення, ремонту і наявності основних коштів по їх місцезнаходженню і в розрізі наступних угрупувань: будівлі, споруди, передавальні пристрої, машини і обладнання, інструменти, виробничий інвентар і обладнання, інші основні засоби.

Вся технічна документація на прийом, передачу, ремонти, списання і переміщення основних коштів (табл. 11) складається звичайно комісією, що призначається керівником підприємства, з обов'язковою участю головного механіка або працівника технічної служби підприємства.

Облік рухомого складу і автомобільних агрегатів в технічній службі атп

Технічна служба АТП веде облік наявності, надходження, вибуття і технічного стану рухомого складу, а також облік технічної експлуатації автомобілів, тягачів, причеп, напівпричепів, автомобільних агрегатів і шин (облік пробігів, технічного обслуговування і ремонтів і .

У обов'язку технічної служби входять оформлення документів по надходженню і вибуттю автомобілів, тягачів, напівпричепів, причеп і автомобільних агрегатів, ведення обліку і оформлення документів по технічному обслуговуванню, ремонту, переобладнанню і модернізації рухомого складу і по ремонту автомобільних агрегатів. Крім того, в технічній службі ведеться облік і оформляється документація по поломках, пошкодженнях і аваріях транспортних коштів.

При нарахуванні амортизаційного фонду по рухомому складу, списанні автомобільних шин і автомобільного палива використовуються дані технічного обліку пробігів автомобілів, причеп і автомобільних шин.

При надходженні на АТП автомобілів, тягачів, причеп і. напівпричепів ним привласнюються гаражні номери і вони проходять реєстрацію в органах ДАІ міста (населеного пункту). Після реєстрації в ДАІ на кожний автомобіль, тягач, причеп або напівпричіп видаються технічний паспорт і міський номер.

Пересувний склад в технічній службі АТП враховується в розрізі автоколон, бригад і екіпажів, а також по марках і типах рухомого складу.

Закріплення автомобілів за водіями проводиться по акту. Списання зношених автомобілів, причеп і агрегатів також здійснюється по акту відповідно до діючої Інструкції на вибраковку і списання автомобілів (причеп) і агрегатів. Що Поступили на АТП нові агрегати, а також агрегати, зняті з автомобілів, враховуються на складі як оборотні. Кожному оборотному агрегату (даного найменування і марки) привласнюється порядковий номер (починаючи з 1) і на нього заводиться облікова картка під тим же номером. При видачі агрегату з оборотного фонду для постановки на автомобіль в обліковій картці вказуються дата видачі, номер автомобіля, на який він виданий, і номер документа, на основі якого зроблена видача. Встановлений на автомобіль агрегат з оборотного фонду виключається і замість нього під тим же номером враховується агрегат, знятий з автомобіля.

При напрямі оборотного агрегату в ремонт в обліковій картці цього агрегату вказуються дата, найменування авторемонтного підприємства і номер документа, на основі якого він прямує в ремонт. При отриманні оборотного агрегату з ремонту а його облікову картку заносяться дата надходження на АТП, найменування авторемонтного підприємства, від якого він отриманий, і номер прибуткового документа.

При списанні оборотного агрегату в облікову картку заносяться дата списання і найменування документа, на основі якого зроблене списання. Облікова картка списаного агрегату не анулюється, а служить для обліку поступаючого оборотного агрегату замість списаного під тим же номером. У формулярі (технічному паспорті) автомобіля ведеться облік зміни агрегатів і їх міжремонтного пробігу.

За ведення правильного обліку наявності і технічного стану автомобілів і агрегатів несе відповідальність головний інженер АТП.

Крім перерахованих в табл. 12 форм, що застосовуються в технічному обліку рухомого складу, технічна служба АТП використовує і інші документи.

План-графік технічного обслуговування автомобілів складається щомісяця на кожний автомобіль або причеп виходячи з встановленої періодичності технічного обслуговування, добових пробігів автомобілів і рівномірності завантаження робочих місць. На великих АТП можуть складатися окремі графіки на ТО-1 і ТЕ-2. План-графік затверджується головним інженером (технічним керівником) підприємства.

Гаражний лист є початковим документом для виконання робіт по технічному обслуговуванню і поточному ремонту по кожному автомобілю. Він виписується щодня на кожний автомобіль, що повертається на АТП з рейса.

Працівник, ведучий облік рухомого складу, зазделегідь вписує в гаражні листи номера автомобілів і робить відмітку про напрям автомобілів в чергових ТО-1 або ТЕ-2. Контролер ОТК

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]