Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kospekt_lektsiy_OPSTS.doc
Скачиваний:
181
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Тема 2 технічне обслуговування і ремонт рухомого складу

При організації технічного обслуговування і ремонту рухомого складу працівники технічної служби автопідприємства повинні керуватися Положенням про технічне обслуговування і ремонт автомобілів Правилами технічної експлуатації автомобільного транспорту, а також діючими інструкціями і наказами.

Всі роботи по щоденному і першому технічному обслуговуванню, а також поточному ремонту рухомого складу повинні виконуватися в межсмінне час.

Роботи по технічному обслуговуванню повинні провестися відповідно до затверджених графіків і об'ємів робіт.

Необхідна заміна агрегатів при другому технічному обслуговуванні і поточному ремонті виготовляється в порядку, передбаченому Положенням про технічне обслуговування і ремонт автомобілів.

Технічна служба до початку місяця повинна забезпечити складання:

плану-графіка першого і другого технічних обслуговуванні (за формою, передбаченою в Положенні про технічне обслуговування і ремонт автомобілів) виходячи з встановленої періодичності і добового пробігу рухомого складу;

графіка змазки.

Графік змазки складається умовними позначеннями (наприклад, змазка через прес-маслянки і ковпачкові маслюки-трикутник, доливка змазки в агрегати-квадрат, зміна змазки в агрегати-гурток і .

Примірники перерахованих вище графіків повинні знаходитися в зоні технічного обслуговування, у чергового (змінного) механіка і в диспетчерській.

На основі заповнених гаражних листів (або довідок змінних механіків) відмічається фактичне виконання робіт по першому і другому технічному обслуговуванню на плані-графіку технічного обслуговування.

План-графік технічного обслуговування складається, як правило, в технічне обслуговування в твердо певні дні місяця, що встановлюються з урахуванням періодичності технічного обслуговування, добових пробігів і рівномірності завантаження робочих місць.

Примітка. При наявності значних відхилень фактичного пробігу автомобілів від плану, а також при тривалих простоях автомобілів по яких-небудь причинах терміни постановки рухомого складу в технічне обслуговування коректуються.

У разі знаходження групи автомобілів (більше за 5) на роботі з відривом від своєї бази технічне обслуговування організується також на основі обов'язкового виконання затвердженого плану-графіка шляхом:

використання гаражів, майстерних і інших приміщень, що знаходяться на місці відрядження;

посилки на місце роботи ремонтного персоналу з необхідним оснащенням і матеріалами (або автомобіля технічної допомоги);

повернення автомобілів в автопідприємство в терміни, встановлені планом-графіком.

Термін відправлення автомобілів у відрядження повинен бути по можливості узгоджений з планом-графіком технічного обслуговування.

Технічне обслуговування (щоденне і перше), а також поточний ремонт до 5 автомобілів, що знаходяться у відрядженнях, виконується не водіями цих автомобілів, на яких покладається відповідальність за своєчасне і якісне проведення обслуговування і поточного ремонту.

Технічне обслуговування і ремонт рухомого складу повинні проводитися на спеціально обладнаних робочих постах, оснащених відповідно до Табеля технологічного обладнання для автопідприємства.

Щоденне і перше технічне обслуговування може бути організоване на універсальних постах або ж на спеціалізованих потокових лініях.

Застосування потокового методу доцільне в тих випадках, коли для виконання робіт даного вигляду технічного обслуговування пропускна спроможність одного поста недостатня.

При наявності можливості рекомендується примусове переміщення автомобілів за допомогою спеціальних транспортуючих пристроїв (возики, тягові ланцюги або троси, транспортери).

Пости другого технічного обслуговування і пости поточного ремонту рекомендується розташовувати в одній зоні.

У цій же зоні повинен знаходитися проміжний склад з постійним мінімально необхідним запасом відремонтованих оборотних агрегатів, вузлів і приладів.

У змішаному автопідприємстві рекомендується виділення окремих робочих постів і бригад для технічного обслуговування пасажирського транспорту.

Виходячи із затвердженої чисельності робітників по технічному обслуговуванню і ремонту рухомого складу, необхідно, організувати бригади і для керівництва ними виділити кваліфікованих бригадирів.

Кількість бригад по окремих дільницях технічного обслуговування і ремонту і чисельний їх склад встановлюються відповідно до прийнятої технології по Положенню про технічне обслуговування і ремонт автомобілів, складу парку, режиму його роботи і інших виробничих умов автопідприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]