Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kospekt_lektsiy_OPSTS.doc
Скачиваний:
182
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Предмет і метод бухгалтерського обліку

Предметом бухгалтерського обліку в автомобільному транспорті, є власність у вигляді господарських коштів, її рушення у вигляді господарських операцій, а також джерела їх освіти і результати роботи підприємств і організацій, узагальнена в грошовому вираженні.

Методологічною основою бухгалтерського обліку є марксистський діалектичний метод. Крім того, бухгалтерський облік застосовує властиві йому способи і прийоми вивчення і узагальнення явищ виробниче-фінансової діяльності підприємств, які характеризують його метод. До таких способів і прийомів відносяться: документація, інвентаризація, система рахунків із застосуванням методу подвійного запису, оцінка і калькуляція собівартості продукції (перевезень і транспортно-експедиційних операцій), баланс і звітність підприємства. При цьому проводиться економічне угрупування показників, за допомогою якої здійснюються попередній, поточний і подальший контроль господарських операцій і аналіз господарської діяльності.

Розглянемо способи і прийоми, що складають основу методу бухгалтерського обліку і що є його складовими елементами.

Під документацією в бухгалтерському обліку розуміється реєстрація господарських операцій в спеціальних документах (регістрах), які служать основою для здійснення бухгалтерських записів.

Інвентаризація являє собою систематичну перевірку наявності коштів в натурі і зіставлення готівкових залишків з обліковими даними. При інвентаризації перевіряється також правильність розрахунків з постачальниками і покупцями шляхом звірення записів по рахунках.

Економічне угрупування господарських коштів, їх джерел, а також господарських операцій здійснюється в бухгалтерському обліку в системі синтетичних і аналітичних рахунків із застосуванням методу подвійного запису. Така система угрупування полегшує контроль правильності і повноту облікових записів.

Оцінка господарських коштів підприємства здійснюється в бухгалтерському обліку за системою, твердо встановленій спеціальними рішеннями уряду: основні засоби оцінюються по первинній вартості з роздільним урахуванням зносу в межах амортизаційних відрахувань, призначених на відновлення основних коштів, матеріальні цінності по заготовчій собівартості, готові вироби по виробничій собівартості і

Калькуляція собівартості продукції або послуг є способом визначення фактичних витрат підприємства в грошовій формі на одиницю продукції (послуг).

Бухгалтерський баланс являє собою спосіб економічного угрупування і узагальнення складу і розміщення коштів господарства і їх джерел у вартісному вимірюванні на певну дату.

Звітність система економічних показників, що використовуються вищестоящими плановими і фінансовими органами для контролю, аналізу господарської діяльності підприємств, а також розрахунків з бюджетом.

Способи і прийоми бухгалтерського обліку логічно взаємопов'язані і взаємообумовлені. У результаті їх застосування досягаються безперервне суцільне і документальне обгрунтоване відображення в бухгалтерському обліку об'єктів, що враховуються в натуральних, працяових і грошових вимірниках; взаємозв'язок калькуляції собівартості продукції (послуг) з іншими показниками обліку; методична однорідність угрупування коштів і господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку з взаємопов'язаним відображенням їх за допомогою методу подвійного запису на рахунках; можливість періодичної звірки облікових даних з фактичною наявністю коштів і зобов'язань господарства, а також можливість отримання систематизованих підсумкових даних для здійснення аналізу господарської діяльності підприємства.

Об'єкти бухгалтерського обліку. Об'єктами бухгалтерського обліку на підприємствах автомобільного транспорту є господарські засоби, їх джерела, господарські операції, результати виробничої і фінансової діяльності.

До господарських коштів на ДТП відносять (мал. 1): основні засоби (фонди), в тому числі будівлі і споруди, машини і обладнання, пересувний склад автомобільного транспорту, інструменти, виробничий і господарський інвентар, обчислювальна і організаційна техніка і інші об'єкти, що відносяться до категорії основних коштів (фондів).

т. е. що мають вартість понад 300 гр. за одиницю і термін служби понад одного року;

оборотні засоби (фонди), в тому числі:

експлуатаційні, ремонтні і господарські матеріали, що нормуються; автомобільне паливо; запасні частини, агрегати і автомобільні шини; малоцінні і швидкозношуючі предмети; готову продукцію; незавершене допоміжне і обслуговуюче виробництва; витрати майбутнього періоду;

ті, що ненормуються (фонди звертання) - грошові засоби; засоби в розрахунках; залишок поворотних кредитів, видані робітником і службовцем, інші оборотні засоби, що ненормуються;

засоби, відвернені з обороту, в тому числі відрахування і платежі до бюджету; відрахування в фонди економічного стимулювання і в інші фонди; збитки; інші відвернені засоби за рахунок прибули.

До джерел господарських коштів на АТП відносять (мал. 2):

джерела власних і дорівнених до них коштів статутний фонд; прибуток; цільове фінансування і цільові надходження; фонди цільового і спеціального призначення; фонди економічного стимулювання; резерви;

джерела залучених коштів (зобов'язання) позики і кредити банків; заборгованість постачальникам і підрядчикам; заборгованість по розрахунках з різними кредиторами; заборгованість робітником і службовцем по оплаті праця; заборгованість органам соціального страхування; заборгованість фінансовим органам по податках, утриманням з робітників і службовців і по інших розрахунках.

МАЛ. 1. Структура господарських коштів

Підприємства автомобільного транспорту загального користування в процесі своєї виробничої і фінансової діяльності виконують наступні види господарських операцій (мал. 3):

експлуатаційні (перевезення пасажирів і вантажів);

гаражне обслуговування і зберігання рухомого складу;

технічне обслуговування і ремонт автомобілів, причеп і їх агрегатів;

транспортно-експедиційне обслуговування підприємств і населення;

попутне завантаження порожніх автомобілів;

перегін нових автомобілів із заводів;

зміст і експлуатацію транспортних агентств, мотелів, кемпінгів, станцій технічного обслуговування легкових автомобілів, автовокзалів, вантажних автостанцій і перевалочних складів, будинків відпочинку, санаторіїв, турбаз, піонерських таборів, дитячих садів, будинків культури і

заготовляння і зберігання матеріальних цінностей, висновок і контроль виконання договорів по постачанню, перевезенням і транспортно-експедиційному обслуговуванню;

розрахунково-фінансові, кредитні і інші операції;

підбір, підготовку і підвищення кваліфікації кадрів;

МАЛ. 2. Джерела утворення господарських коштів

МАЛ. 3. Господарські операції

розрахунки із замовниками автотранспортних перевезень і інших послуг, з постачальниками і підрядчиками, з робітниками і службовцями, з іншими дебіторами і кредиторами;

фінансування і облік витрат по управлінню АТП і інш.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]