Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kospekt_lektsiy_OPSTS.doc
Скачиваний:
181
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Перевезення пасажирів

У автопідприємствах з децентралізованою системою керівництва перевезеннями оперативне керівництво роботою автобусів і маршрутних таксомотор здійснюється лінійними диспетчерами автобусних станцій під керівництвом старшого диспетчера автопідприємства (або замінюючих його чергових диспетчерів}.

Лінійні диспетчери автобусних станцій:

забезпечують (через диспетчерів автопідприємства) своєчасне прибуття автобусів (маршрутних таксомотор) на початкові станції маршрутів відповідно до розкладу;

стежать за точним дотриманням водіями автобусів (маршрутних таксомотор) регулярності рушення;

роблять відмітки в шляхових листах про виконані рейси з вказівкою часу прибуття і відправлення (по розкладу і фактично);

скріпляють своїм підписом запису кондукторами номерів квитків в квитково-обліковому листі;

встановлюють причини відхилення рушення автобусів (маршрутні таксомотор) від розкладу і вживають заходів до їх усунення;

вживають заходів до ліквідації простоїв автобусів (маршрутних таксомотор) на лінії шляхом виклику технічної допомоги і

проводять відправлення і прийом міжміських і приміських автобусів (маршрутних таксомотор); по затвердженому розкладу;

організують і контролюють посадку пасажирів в автобуси (маршрутні таксомотор) і правильність заняття ними місць; перевіряють зовнішній вигляд автомобілів, стан салонів, правильність шляхових документів автобусів і таксомотор, прибулих з автопідприємства для відправлення по розкладу.

Щоденні дані про роботу автобусів і маршрутних таксомотор: про час їх прибуття і відправлення по кожному рейсу, про відхилення рушення, що є від розкладу і прийняті заходи - заносяться лінійним диспетчером в контрольний журнал рушення автобусів по станції, який складається згідно з додатком 11.

Форма підписується черговим лінійним диспетчером і підтверджується підписом начальника автостанції. У кінці зведення підсумовуються підсумки роботи за день з вказівкою кількості рейсів по графіку, фактичних причин зриву рейсів і інших зауважень по роботі автобусів.

Контрольний журнал щодня здається старшому диспетчеру і служить основою для аналізу роботи за минулу добу.

При наявності відхилень рушення автобусів (маршрутних таксомотор) від розкладу, а також недостатнього наповнення автобусів (проти плану) лінійні диспетчери спільно з диспетчерським апаратом автопідприємства здійснюють наступні основні регулювальні заходи:

вводять в роботу резервні автобуси;

перемикають автобуси з одного маршруту на інший;

призначають додаткові рейси і рейси на укорочені відстані;

при необхідної переводять рушення на тимчасовий розклад із зміненим інтервалом рушення.

Роботою легкових і вантажних таксомотор індивідуального обслуговування керує диспетчерський апарат автопідприємства безпосередньо, а при наявності лінійних диспетчерських пунктів - через працівників цих пунктів.

Диспетчерські пункти повинні вести журнал прийому замовлень на таксомотор за формою згідно з додатком 12.

Диспетчерський апарат здійснює:

прийом замовлень на таксомоторні перевезення і напрям таксомотор;

рівномірний розподіл таксомотор по стоянках і перекидання їх з одних стоянок на інші у відповідності з попитом на таксомотор;

ліквідацію простоїв таксомотор на лінії, висилку технічної допомоги і т.д.

Нагляд за роботою водіїв і кондукторів і допомогу ним на лінії виробляються начальниками колон пасажирського автомобільного транспорту в порядку, аналогічному вказаному вище (для перевезень вантажів).

Контроль за роботою автобусних бригад і водіїв таксомотор, а також за рушенням рухомого складу здійснюється працівниками лінійного контролю.

Лінійні контролери:

перевіряють повноту збору виручки кондукторами (водіями) і дотримання ними квиткової системи;

стежать за виконанням водіями розкладу рушення автобусів і маршрутних таксомотор;

перевіряють зовнішній і внутрішній вигляд автобусів і таксомотор, наявність маршрутних покажчиків, виписок з правил користування пасажирським транспортом, таблиць вартості проїзду, схем маршрутів;

контролюють дотримання автобусними бригадами і водіями таксомотор правил перевезення пасажирів, багажу і пошти, а також правил користування таксомотор;

перевіряють правильність оформлення шляхової документації;

стежать за наявністю, справністю і опломбуванням спідометрів і таксометров;

стежать за лінійним оснащенням, за станом доріг;

надають допомогу працівникам автостанцій в організації посадки пасажирів в автобуси і таксомотор.

Результати перевірки роботи лінійних бригад оформляються маршрутними листами за формою № 87.

Маршрутні листи з додатком актів за результатами перевірки роботи кондукторів-водіїв (форма № 88) здаються контролерами по закінченні зміни службі експлуатації.

Розпорядження лінійних диспетчерів, роботи пасажирського транспорту, що стосуються на лінії, обов'язкові для всіх водіїв і кондукторів.

Всі розпорядження по змінах в лінійній роботі повинні передаватися тільки через лінійних диспетчерів.

При управлінні роботою рухомого складу на лінії диспетчерський апарат, лінійний персонал і начальники колон пасажирського транспорту зобов'язані керуватися затвердженими Правилами технічної експлуатації автомобільного транспорту.

При централізованій системі керівництва перевезеннями порядок роботи диспетчерів автобусних станцій і диспетчерських пунктів таксомотор не змінюється, але вони поступають в підкорення служби експлуатації (пасажирської служби) управління, в складі якої утвориться центральна диспетчерська.

Лінійний контроль також передається у ведення централізованої служби експлуатації.

ТЕМА №6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]