Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kospekt_lektsiy_OPSTS.doc
Скачиваний:
181
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Поняття про баланс, рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис. Кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський баланс є одним з основних способів узагальнення даних бухгалтерського обліку за певний звітний період, основною формою бухгалтерської звітності. У бухгалтерському балансі відбивається в грошовій оцінці стан господарських коштів підприємства і їх джерел (форма 1). Всі господарські засоби і їх джерела групуються в балансі по однорідних економічних ознаках в наступних розділах: «Основні засоби і вкладення»; «Запаси і витрати»; «Грошові засоби, розрахунки і інші активи»; «Джерела власних коштів»; «Кредити і інші позикові засоби»; «Розрахунки і інші пасиви».

Структура балансу являє собою двосторонню таблицю. Ліва сторона, що відображає склад і наявність господарських коштів, називається активом. Збоку правій, званій пасивом, розміщені статті, що відображають склад і суму джерел господарських коштів. Обов'язковою умовою бухгалтерського балансу є рівність підсумкових сум активу і пасиву.

Завдяки тому, що в активі і пасиві балансу передбачені дві графи: «На початок року» і «На кінець звітного періоду», можна бачити зміни, що відбулися по окремих статтях господарських коштів і їх джерел за звітний період.

Рахунки бухгалтерського обліку і їх кореспонденція. У процесі здійснення своєї виробничої і фінансової діяльності кожне АТП щодня здійснює безліч господарських операцій, що змінюють залишки господарських коштів і їх джерел, а отже, що змінюють актив і пасив бухгалтерського балансу. Однак по бухгалтерському балансу, що складається на певну дату, не можна повсякденно спостерігати за змінами в складі і розміщенні кожного вигляду коштів і їх джерел. Таке нагляд є однією з основних задач бухгалтерського обліку і досягається за допомогою системи рахунків.

Рахунки призначені для/хронологічний реєстрації операцій на кожний вигляд господарських коштів, їх джерел і по групі однорідних господарських операцій. Таким чином, рахунки бухгалтерського обліку є способом угрупування і поточного відображення в грошовій оцінці господарських операцій, внаслідок яких змінюється склад коштів (актив балансу) і їх джерел (пасив балансу) (мал. 4).

Тема 9 організація управління автомобільним транспортом

Автомобільний транспорт є одним із звєнєв єдиної транспортної системи країни. Виконуючи більше за 80 % об'єми вантажних перевезень народного господарства (в тоннах) і понад 90 % перевезень пасажирів, автомобільний транспорт є також учасником транспортного процесу всіх інших видів транспорту. (залізничного, морського, річкового і авіаційного), оскільки доставляє вантажі і пасажирів до пунктів відправлення (залізничним станціям, морським і річковим портам, аеропортам) і вивозить вантажі і пасажирів з пунктів призначення.

Характер, види і об'єми виробничої діяльності автотранспортних підприємств, організацій і. технологія перевезень, що виконуються ними, інших робіт і послуг, а також форми управління в основному залежать від їх відомчої приналежності і технічного оснащення.

По приналежності підприємства автомобільного транспорту поділяються на відомчі, підлеглі підприємствам і організаціям промисловості, будівництва, сільського господарства і інших галузей народного господарства і загального користування.

Підприємства відомчого автомобільного транспорту, як правило, виконують перевезення, пов'язані з обслуговуванням технологічного процесу виробництва свого підприємства, об'єднання або організацій.

Виробнича діяльність підприємств автомобільного транспорту загального користування вельми різноманітна. Виконуючи основний об'єм вантажних і пасажирських перевезень на міських (внутриобластних) магістралях, автомобільний транспорт загального користування по мірі розвитку мережі шосейних автомобільних доріг починає займати все більший питомий рії і на міжміських (міжобласних і міжреспубликанський) перевезеннях.

Основними перевагами, що зумовлюють розширення міжміських автомобільних перевезень, є маневреність і швидкість доставки вантажів, відсутність перевантаження (вантаж доставляється від дверей складу відправника до дверей складу одержувача), виконання нарівні з перевезеннями експедиційних операцій і ряд інших позитивних якостей.

Крім основного виду діяльності перевезень вантажів і пасажирів, автомобільний транспорт загального користування виконує численні види супутніх робіт і послуг, до яких відносяться транспортно-експедиційне обслуговування підприємств і населення; ремонт і технічне обслуговування як власного рухомого складу, так і легкових автомобілів приватних власників; обслуговування автотуристов надання їм мотелів, кемпінгів, платних стоянок для автомобілів, автозаправних станцій і механізація вантажно-розвантажувальних робіт; складське зберігання і подгрупировка вантажів; завантаження порожніх автомобілів, що належать підприємствам інших міністерств і відомств, наступних в попутному напрямі; перегін нових автомобілів з автозаводів покупцям; виконання змішаних перевезень з підприємствами інших видів транспорту і

Нарівні з цим підприємства автомобільного транспорту здійснюють в повному об'ємі функції, властиві державним госпрозрахунковим підприємствам: матеріально-технічне постачання; капітальне будівництво; роздрібну торгівлю і громадське харчування; науково-дослідні і конструкторські роботи; підготовку і підвищення кваліфікації кадрів; соціально-культурні і оздоровчі заходи і

Автомобільний транспорт загального користування - це тисячі великих автогосподарств і багато які сотні інших підприємств (промислових, будівельних, торгових, транспортно-експедицион-них, складських, комунальних, учбових, науково-дослідних, культурних, оздоровчих і інш.).

Управління так численними, різними по об'ємах і видах роботи, що виконується підприємствами вельми складна справа, що вимагає постійного вдосконалення на базі розширення госпрозрахункових прав і відповідальності автотранспортних підприємств (ДТП), перекладу їх на інтенсивні методи роботи.

Головною задачею автомобільного транспорту загального користування є створення раціональної системи автоперевізок, яка в сукупності з роботою інших видів транспорту забезпечить високу народногосподарську ефективність усього транспортного комплексу, своєчасне, якісне і повне задоволення потреб народного господарства і населення в перевезеннях.

Для успішного рішення вказаної задачі велике значення мають заходи щодо вдосконалення організаційної структури і методів управління автомобільним транспортом загального користування.

Виробнича структура автотранспортного підприємства, Основною первинною ланкою автомобільного транспорту є ДТП. Однак в Останні роки створюються нові форми і системи управління, такі, як автотранспортні і автоекспедиціоні комбінати, автотранспортні об'єднання і управління і інші зі складною структурою, що відображає багатогранність їх діяльності і способи управління цією діяльністю.

Структура управління транспортно-експедиційного автомобільного комбінату (мал. 8) включає самі різноманітну звенья

МАЛ. 8. Зразкова структура транспортно-експедиційного автомобільного комбінату

виробничої, експлуатаційної і фінансово-економічної діяльності, що охоплює весь комплекс перевезень, що виконуються, робіт і послуг.

Сучасний транспортно-експедиційний автомобільний комбінат - великий, добре технічно оснащене державне підприємство, здатне самостійно вирішувати і виконувати задачі по обслуговуванню окремих підприємств і населення.

Комбінат має статут, самостійний баланс і розрахунковий рахунок, є юридичною особою, укладає договору із замовниками транспорту, постачальниками і підрядчиками, веде розрахунки з ними, користується банківськими позиками і кредитами, створює і використовує фонди і резерви, веде закінчений бухгалтерський облік і представляє встановлену звітність.

Структурою автокомбіната передбачено, що в його склад можуть входити окремі несамостійні філіали, розташовані поза основною територією. Кількість і місце розташування цих філіали залежать від кількості одиниць рухомого складу на автокомбінаті, місткості основної стоянки, місцезнаходження основних вантажообразующих і вантажопоглинающих пунктів, відстаней до них і між ними і від ряду інших виробничих і економічних чинників. При цьому основним чинником, що враховується повинне бути скорочення відстаней перевезень і зменшення порожніх пробігів автомобілів.

До складу виробничого транспортно-експедиційного об'єднання (мал. 9), як правило, входить декілька госпрозрахункових підприємств, одне з яких є головним і на ньому розташовується весь апарат управління об'єднанням. При цьому на підприємствах що війшли до складу об'єднання розрахунки із замовниками рухомого складу, підрядчиками і постачальниками по ремонту і постачанню, фінансовими органами (бюджетом), вищестоящою організацією, а також з банками по позиках і кредитах можуть виконуватися об'єднанням централізовано.

Для видачі заробітної плати робітникам і службовцям підприємств, що війшли до складу об'єднання, і для виконання дрібних господарських операцій підприємствам у відповідних відділеннях банку відкриваються поточні рахунки.

Для ведення централізованого бухгалтерського обліку при об'єднанні може бути створена загальна бухгалтерія, яка організується з бухгалтерій, існуючих на підприємствах, що війшли до складу об'єднання.

МАЛ. 9. Зразкова структура автотранспортного виробничого об'єднання, що виконує вантажні перевезення і трзнспортно-експедиційні операції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]