Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kospekt_lektsiy_OPSTS.doc
Скачиваний:
181
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Облік і аналіз результатів транспортної роботи

Функції по централізованому обліку і аналізу результатів транспортної роботи виконуються в автотресте (автоуправлінні) групою обліку і аналізу перевезень, на яку покладається:

відправка в автогосподарства шляхових листів разом із змінно-добовим планом; прийом від автогосподарств заповнених шляхових листів з додатком товарно-транспортних документів (накладних, актів виміру або зважування);

звірення шляхових документів і перевірка правильності їх оформлення;

обробка шляхових листів і тарифікація товарно-транспортних документів.

Примітка. При наявності машинорахуноковой станції шляхові листи обробляються на станції, група обліку і аналізу здійснює контроль за правильністю обробки;

ведення обліку виконання автогосподарствами плану перевезень вантажів по об'ємних і якісних показниках, а також по підприємствах і організаціях вантажовідправникам і родам вантажів;

ведення аналізу експлуатаційних показників роботи по автогосподарствам, а також аналізу виконання договорів на перевезення;

складання щоденного і періодичного зведення і оглядів за результатами аналізу показників роботи;

складання щомісячної і квартальної звітності за встановленими формами.

Після повернення з лінії водії здають черговому диспетчеру автогосподарства заповнені шляхові листи з додатком товарно-транспортних накладних і актів виміру (зважування).

Черговий диспетчер автогосподарства:

при прийомі від водійів шляхових листів ретельно перевіряє правильність заповнення і оформлення шляхових листів і товарно-транспортних документів, звіряє тотожність записів в них;

перевіряє виконання водійом змінного завдання, дотримання маршрутів рушення, правильність вказаних відстаней перевезення, записів витрати палива і

у разі невиконання завдання, порушень маршруту, неправильного оформлення документів, передчасного повернення в автогосподарство і т. д. з'ясовує причини для подальшої доповіді старшому диспетчеру, при необхідної повертає водійу шляхові листи і товарно-транспортні документи для уточнення або дооформлення;

направляє прийняті і перевірені шляхові листи і товарно-транспортні документи (накладні, акти) за день роботи в групу обліку і аналізу автотреста (автоуправління) при реєстрі (в 2 примірниках).

У реєстрі вказуються номери шляхових листів і дата їх передачі; другий примірник реєстру з розпискою групи обліку і аналізу зберігається в автогосподарстве для контролю подальшого повернення шляхових листів.

Група обліку і аналізу автотреста (автоуправління) проводить обробку результатів роботи по шляхових листах зі звіркою по товарно-транспортних документах; при обробці визначаються:

час у вбранні, рушенні і простої;

число їздців з вантажем, пробіги загальний і з вантажем, виконаний об'єм перевезень в тоннах і тонні-кілометрах;

витрата палива (по нормі і фактично).

Одночасно перевіряється правильність оформлення шляхової документації, дотримання встановлених маршрутів, режиму роботи на лінії, норм витрати палива і

За даними обробки шляхових листів, група обліку і аналізу заповнює:

картки обліку виконаної транспортної роботи по замовниках;

зведені картки обліку виконаної роботи по автогосподарствам.

Картки обліку але замовникам відкриваються щомісяця по кожному [замовнику, окремо на кожне автогосподарство, що брало участь в перевезеннях.

У картку щодня заносяться дані про об'єм перевезень кожного вигляду вантажу, отримані підсумовуванням результатів роботи по шляхових листах за добу. Дрібні випадкові вантажі об'єднуються в одну графу «різні».

У зведені картки обліку по автогосподарствам щодня вносяться одним рядком підсумки роботи за добу (сума записів в картках по замовниках).

На основі обліку, що проводиться і планових даних, що є група обліку і аналізу складає:

щоденні відомості про виконання плану перевезень вантажів, а також щомісячне оперативне зведення за аналогічній формою з доданням граф «коефіцієнт використання парку за планом і фактично» і «вироблення на облікову тонну в тоннах і тонні-кілометрах за планом і фактично»;

встановлену статистичну звітність (звіт про виконання плану перевезень вантажів для народного господарства за формою № 2 і інш.), а також декадні відомості про хід виконання плану перевезень вантажів по родах вантажів по міністерствах і відомствах і інш.

Про результати аналізу матеріалів по роботі автогосподарств група обліку і аналізу докладає керівництву відділу і автотреста (автоуправління), а також ставить в популярність автогосподарства; складає періодичні огляди роботи автогосподарств, у взаємодії з іншими групами намічає і проводить заходи щодо усунення недоліків в роботі.

Після обробки шляхових листів в частині, пов'язаній з товарно-транспортними накладними (актами), група обліку і аналізу відділяє накладні від шляхових листів і проводить розрахунок вартості перевезень (на оборотній стороні накладних).

Розрахунок виготовляється у відповідності з діючими Єдиними тарифами на перевезення вантажів автомобільним транспортом і Правилами їх застосування, а також затвердженими спеціальними тарифами (на міжміські перевезення і інш.).

Товарно-транспортні накладні (акти) з виробленими на них розрахунками передаються по реєстру в бухгалтерію автотреста (автоуправління).

Оброблені шляхові листи група обліку і аналізу повертає в автогосподарства для нарахування заробітної плати водійам, заповнення карток обліку роботи автомобілів і на подальше зберігання.

При поверненні шляхових листів проводиться звірка кількості листів по раніше складених реєстрах; отримання листів підтверджується розпискою автогосподарства на реєстрі групи обліку і аналізу.

При обробці шляхових листів на машинорахуноковой станції група обліку і аналізу передає їй шляхові листи і накладні для виконання наступних операцій:

підрахунку результатів транспортної роботи (пробігів, об'єму перевезень, часу роботи на лінії);

визначення витрати палива;

таксировки заробітної плати водійів.

При наявності обладнання для перфораторного обліку машинорахуноковая станція складає за результатами обробки шляхових листів:

таблиці щоденних і місячних підсумків роботи по автогосподарствам;

картки обліку роботи автомобілів (за встановленою для автогосподарств формою);

зведення про об'єм перевезень для підприємств міністерств, відомств і радгоспов (для складання звітності по групі обліку і аналізу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]