Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPEKT_KORPORATIVNOE_UPRAVLENIE.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
647.17 Кб
Скачать

Змістовий модуль ку-с-2. Рух цінних паперів в корпоративного сектору.

  1. Управління рухом акцій на первинних та вторинних ринках.

  2. Організація розміщення акцій, роль фінансових посередників в функціонуванні корпоративного сектору.

1. Управління рухом акцій на первинних та вторинних ринках.

Управління рухом акцій здійснюється з моментів випуску (емісії) акцій певним акціонерним товариством.

Основні напрями управління випуском акцій:

  1. розміщення при первинній емісії (купівля-продаж цінних паперів перших випусків);

  2. розміщення при додатковому випуску акцій у разі збільшення статутного фонду (купівля-продаж існуючих (зареєстрованих) цінних паперів).

Відповідно корпоративне управління рухом акцій має дві стадії — при первинному розміщенні і при подальшій підтримці та створенні умов зростання їх ринкової вартості.

Від правильності та ефективності управління первинним розміщенням акцій багато в чому залежить подальше існування і діяльність акціонерного товариства. Для емітента позитивні моменти пов'язані з тим, що при вдалому первинному розміщенні акцій емітент отримує інвестиції, які можна використати на формування виробничого потенціалу, при додатковому випуску акцій залучені кошти можна направити на модернізацію та розвиток виробництва. Попит на випущені цінні папери приносить компанії певні рекламні переваги, надійність у конкурентній боротьбі.

Від належного управління додатковим і первинним випуском цінних паперів залежить також можливість збереження кожними товариствами.

При невдалій реалізації акцій їх значна частина може перейти в руки осіб, які мають свої інтереси, що можуть не збігатися з інтересами більшості власників товариства.

Для здійснення первинного розміщення акцій, як правило, укладається угода з дилерами, які займаються продажем таких акцій інвесторам. Умови взаємодії емітентів та продавців визначаються угодами між ними. Така діяльність зветься андеррайтингом - розміщення фінансовими посередниками нових випусків цінних паперів.

Існує також можливість первинного продажу акцій самим емітентом, однак це покладає на засновників значні турботи по здійсненню всього комплексу робіт з організації підписки. При первинному поширенні надійність цих акцій забезпечується так званим принципом повного пред'явлення, тобто розкриття всієї інформації емітентом, який виходить на первинний ринок цінних паперів.

На вторинні ринки акції потрапляють після їх первинного розміщення іноді досить складними шляхами. Вони можуть реалізуватись дрібними власниками-акціонерами з дотриманням або без дотримання вимог законодавства, ними торгують і крупні дилери у позабіржовому обігу. Найчастіше корпорації намагаються управляти рухом своїх акцій через посередництво фондових бірж.

Рішення про випуск акцій в обіг залежить не тільки від засновників та учасників створення господарських товариств. Діяльність корпорації і її цінні папери мають відповідати певним законодавчо визначеним вимогам для первинного розміщення акцій,

Сутність поняття "фондова біржа"

У світовій практиці на ринку цінних паперів набула поширення біржова діяльність. У цілому фондова біржа — це організаційно оформлений, постійно діючий рийок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами. На фондовій біржі купуються і продаються не тільки цінні папери, що являють собою корпоративні права, а й інші, які перебувають в обігу згідно з чинним законодавством тієї чи іншої країни.

Найстарішою у світі фондовою біржею вважається Амстердамська біржа, заснована у 1602 р. для операцій з цінними паперами Ост-Індської та Вест-Індської компаній.

Завдання фондової біржі:

  1. збільшення кількості і розширення номенклатури цінних паперів, які котируються на фондових біржах, розширення торгівлі похідними цінних паперів;

  2. удосконалення нормативної бази функціонування фондового ринку, розвиток системи підготовки кадрів для фондової діяльності, розвиток інформаційного забезпечення учасників корпоративного сектора;

  3. підвищення координаційної роботи всіх фондових бірж України, об'єднання їх зусиль для відлагодження торгів, їх модернізації і переходу па сучасний електронний обіг. Важливим моментом для поліпшення управління рухом акцій па фондовій біржі має стати формування українського індексу цінних паперів через котирування на одній із провідних бірж (можливо, такою стане Українська фондова біржа) акцій 50-60 великих підприємств загальнонаціонального значення