Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право Т.1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.83 Mб
Скачать

§ 5. Представництво без повноваженьабо з їх перевищенням

За загальним правилом, особа, яка діє в інтересах іншої особи, при укладенні певних правочинів повинна додержуватися меж наданих їй повноважень. Якщо ж особа діє без повноважень або перевищує межі своїх повноважень, настають визначені законом правові наслідки. Повноваження - це можливі дії представника по укладенню пра­вочину від імені та в інтересах особи, яку він представляє,

Особа може розглядатися як така, що діяла без повноважень, коли правові підстави для здійснення нею певних юридичних дій взагалі відсутні, або повноваження хоча і існували раніше, але на момент вчинення певних дій, зокрема, правочину, припинилися. Знав чи не знав про це представник, правового значення не має.

Від дій без повноважень істотно не відрізняються і дії з перевищен­ням повноважень. Під останнім необхідно розуміти такі дії представ­ника при укладенні правочинів, що хоча й передбачені його повнова­женнями, але при їх здійсненні він відступив від положень, визначе­них договором, довіреністю, законом або актом юридичної особи.

Повноваження можуть бути перевищені у якісному і кількісному відношенні. Перевищення якісних показників може стосуватися влас­тивостей предмета правочину, вибору контрагента, обрання способу виконання правочину чи засобу забезпечення його виконання, а кіль­кісних - ціни, числа, ваги, міри речей, строку дії укладеного правочи­ну тощо.

Юридичні наслідки правочину, укладеного з перевищенням повно­важень, законодавче визначені. Згідно з ч.І ст. 241 ЦК правочин, вчи­нений представником з перевищенням повноважень, створює, змі­нює, припиняє цивільні права та обов'язки особи, яку він представляє, лише у разі наступного його схвалення цією особою. Правочин вва­жається схваленим, зокрема, у разі, якщо особа, яку він представляє, вчинила дії, що свідчать про прийняття його до виконання. Наприк­лад, вчинила дії, які свідчать про початок виконання нею визначених змістом цього правочину обов'язків. Наступне схвалення правочину особою, яку представляють, створює, змінює і припиняє цивільні пра­ва та обов'зки з моменту вчинення цього правочину (ч. 2 ст. 241 ЦК).

Схвалення дій представника може здійснюватись шляхом письмо­вої заяви про це або здійсненням конклюдентних дій, що свідчать про прийняття умов правочину довірителем. Однак слід пам'ятати, що шляхом конклюдентних дій можна схвалити лише правочин, який був укладений в усній формі. Такими конклюдентними діями можуть у ги дії довірителя по використанню придбаної представником речі («ч письмового або усного схвалення факту її придбання, здійснення ним оплати понесених представником витрат тощо. У схваленні ви­ ражається воля довірителя прийняти умови і стати стороною право­ чину, укладеного від його імені і в його інтересах представником, який не був уповноважений на це. Відмова схвалити дії представника ч укладенню правочину на умовах, які не влаштовують довірителя, Ірямована на недопущення виникнення визначених його умовами рак та обов'язків між ним і третьою особою. Положення ст. 241 ЦК ніширюються лише на випадки добровільного представництва.