Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава XI

а)  робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджується право на встановлені законодавством пільги і компенсації;

б)  робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджується право на пільги і компенсації за рахунок коштів підприємств;

в)  робочих місць з несприятливими умовами праці, на яких необхідно здійснити першочергові заходи з їх поліпшення.

На завершення атестації робочих місць розробляється комплекс заходів з оптимізації рівня гігієни і безпеки праці, характеру праці і оздоровлення працівників.

8.  На підприємствах з метою доведення умов і безпеки праці до нормативних вимог та подальшого підвищення рівня охорони праці на виробництві створюються фонди охорони праці. Кошти фондів охорони праці мають цільове призначення, тому можуть витрачатися на певні заходи, що спрямовуються на доведення умов праці до нормативних. За рахунок фондів охорони праці підприємств проводяться атестація робочих місць за умовами праці, забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, навчання працівників з питань охорони праці, профілактичні медичні огляди.

9.  Організація та фінансування проведення обов'язкових медичних оглядів покладаються на власника або уповноважений ним орган (ст. 19 Закону України «Про охорону праці»). Проведення медичних оглядів спрямовується на встановлення фізіологічної і психологічної здатності працівника для виконуваної роботи, запобігання захворюванням і нещасним випадкам, виявлення ранніх ознак впливу виробничих умов на здоров'я працівників, виявлення захворювань, які становлять загрозу для життя і здоров'я працівника та інших осіб.

Працівники зобов'язані проходити обов'язкові медичні огляди та виконувати медичні рекомендації. Власник має право притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов'язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності і зобов'язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати. За час проходження медичного огляду за працівником зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток.

10.  Навчання працівників з питань охорони праці є однією з складових системи управління організацією охорони праці. Усі

Охорона праці

533

працівники при прийнятті і в процесі роботи проходять навчання з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, правил поведінки при виникненні аварій (ст. 20 Закону України «Про охорону праці»).

Навчання з питань охорони праці можна поділити на декілька видів: попереднє, періодичне та позачергове.

Попереднє навчання проводиться при прийнятті на роботу:

—  з підвищеною небезпекою;

— де є потреба у професійному доборі;

— а також з посадовими особами і спеціалістами згідно з спеціальним переліком. Ці працівники проходять і періодичне навчання. Посадові особи і спеціалісти проходять навчання один раз на три роки, особи, що приймаються на роботу з підвищеною небезпекою, або туди де є потреба у професійному доборі, — не рідше одного разу на рік.

На підприємствах, в установах, організаціях роботодавцями розробляються і затверджуються положення підприємств про навчання з охорони праці та щорічні плани-графіки навчання і перевірки знань працівників з питань охорони праці.

У виключних випадках, що характеризуються непередбачува-ністю, обов'язково проводиться позачергове навчання. Воно здійснюється:

—  при введенні в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці;

— при введенні в експлуатацію нового устаткування або впровадженні нових технологічних процесів;

—  при переведенні працівника на іншу роботу або призначенні його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці;

— на вимогу працівника органу державного нагляду за охороною праці, вищої господарської організації або місцевого органу виконавчої влади, якщо виявлено незнання посадовою особою, спеціалістом нормативних актів про охорону праці;

— для керівників підприємств, установ, організацій, а також посадових осіб цехів, дільниць, де сталася техногенна аварія чи катастрофа. У цьому разі навчання повинно бути проведене протягом місяця.

Типове положення про навчання з питань охорони праці, затверджене наказом Комітету по нагляду за охороною праці У краї-

534

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]