Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава xVl-а

При змінах в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації або перепрофілювання підприємства, скороченні чисельності або штату працівників (звільнення за п. 1 ст. 40 КЗпП) при вирішенні питання про переважне право на залишення на роботі порівняння спеціальностей, кваліфікацій повинно проводитись для працівників бригад в межах даної бригади, тому що в різних бригадах є своя специфіка виробництва, функцій.

Право вимагати виведення члена бригади за п. 2 ст. 40 КЗпП з колективу бригади виникає тоді, коли для роботи в комплексній бригаді потрібно виконання кількох трудових функцій, які не завжди є однорідними (наприклад, суміщення професійних вмінь слюсаря та електрика або водія і продавця автолавки тощо). Працівник, не здатний до суміщення спеціальностей, може бути виведений зі складу бригади на вимогу колективу бригади чи звільнений за п. 2 ст. 40 КЗпП у зв'язку з виявленою невідповідністю виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації.

11. Виведення зі складу бригади може бути обумовлено негативними соціально-психологічними якостями працівника. Працівник вступає в колектив із усталеним внутрішнім світоглядом, правилами, звичками, звичаями, тому не лише колектив впливає на працівника, але існує і зворотний зв'язок: працівник впливає також, як позитивно, так і негативно. Негативна поведінка члена бригади (недисциплінованість, скандали з членами бригади, здатність ображати тощо) є поважною причиною для виведення працівника зі складу бригади і переведення його на індивідуальну роботу, що знизило б вплив негативних рис характеру на результати праці.

12.  Рішення про виключення із складу бригади, як і про включення до її складу, є виключною компетенцією колективу бригади і має для власника або уповноваженого ним органу обов'язковий характер.

13.  Виведення працівника з виробничої бригади не означає автоматичного припинення трудових відносин з підприємством. Пленум Верховного Суду України роз'яснив, що «колектив бригади вправі вимагати від власника або уповноваженого ним органу виведення із складу бригади працівника у разі скорочення чисельності бригади, невідповідності працівника виконуваній

Трудовий колектив

765

роботі та в інших випадках, передбачених статтями 40 і 41 КЗпП. Задовольняючи вимоги бригади, власник або уповноважений ним орган може перевести працівника з його згоди на іншу роботу з врахуванням спеціальності (кваліфікації), а якщо такої роботи немає — на іншу роботу. При відсутності роботи чи відмові від запропонованої роботи трудовий договір може бути розірваний з підстав, зазначених у статтях 40 і 41 КЗпП» (п. 30 постанови Пленуму Верховного Суду «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 p.).

14.  При вибутті із складу колективу бригади окремих працівників або прийнятті до колективу нових працівників про це видається наказ власника або уповноваженого ним органу.

15.  Керівництво колективом бригади здійснюється керівником (бригадиром), який обирається на зборах колективу бригади або призначається власником згідно зі статутом підприємства.

Бригадиром може бути висококваліфікований робітник, який має організаторські здібності і користується авторитетом серед членів бригади. При включенні до складу бригади майстра керівництво покладається на нього. Якщо склад бригади не передбачає майстра, але включає інших інженерно-технічних працівників, то керівництво покладається на одного з них.

Стаття 2527. Розподіл колективного заробітку у бригаді

із застосуванням коефіцієнта трудової участі Колектив бригади може розподіляти колективний заробіток із застосуванням коефіцієнта трудової участі. Коефіцієнти членам бригади затверджуються колективом бригади за поданням бригадира (ради бригади).

При застосуванні коефіцієнта трудової участі заробітна плата працівника не може бути нижчою від встановленого державою мінімального розміру (стаття 95).

1.   Метод розподілу колективного заробітку визначається в договорі при формуванні бригади.

2.  Загальнобригадний заробіток може бути розподілений між членами бригади із застосуванням коефіцієнта трудової участі (КТУ).

3. Основою для розрахунків колективного заробітку є табуляграми відрядної та інших систем заробітної плати. Розрахунок

766

Глава ХУІ-А

проводиться на бланках бригадного розрахунку. При виборі методу розподілу колективного заробітку перевага повинна надаватися методу розподілу згідно з тарифними ставками з урахуванням фактично відпрацьованого часу та КТУ.

4. Доля кожного працівника в колективних результатах праці визначається згідно з базовим і фактичним КТУ, відповідно до фактично відпрацьованого часу та враховуючи тарифні ставки.

5. Для,об'єктивної оцінки особистого внеску та стимулювання росту продуктивності праці кожного члена бригади при встановленні фактичного КТУ враховуються: зміни продуктивності праці в порівнянні з базовою, якість праці, стан обладнання, суміщення професій і функцій, дотримання працівником трудової чи технологічної дисципліни.

6.  Фактичний КТУ встановлюється на засіданні ради або на загальних зборах бригади наприкінці кожного місяця. Протокол підписується членами ради бригади, бригадиром, майстром і передається в бюро (відділ) праці і заробітної плати для контролю правильності оформлення бригадного розрахунку.

7.  КТУ застосовується при розподілі заробітку тільки за той місяць, за результатами якого він встановлений. Власник або уповноважений ним орган і профспілкові організації систематично аналізують порядок встановлення і застосування КТУ. На основі аналізу розробляються відповідні заходи та рекомендації бригадам щодо підвищення ефективності використання КТУ.

8.  Працівники, тільки-но прийняті до складу бригади, у виключних випадках за спеціальним рішенням бригади можуть до З місяців працювати за відрядними розцінками, їх заробітна плата не включається до колективного заробітку. За результатами роботи за 3 місяці новому члену бригади встановлюється базовий КТУ (розряд) і оформляється тарифна угода з ним.

9.  Облік виходів на роботу, фактично відпрацьованого часу, щоденного планового і фактичного випуску продукції (виробничої роботи) як бригадою, так і окремими її членами, випадки браку, простоїв і встановлення винних у цьому покладається на бригадира. Він також веде облік факторів, що впливають на КТУ.

10.  Передбачається введення факторів, які впливають на зміни фактичного КТУ. Так, до факторів, які підвищують КТУ, належать висока продуктивність (інтенсивність) праці, застосу-

Трудовий колектив

767

вання передових методів праці, трудова активність, ефективне використання обладнання і оснащеності, які забезпечують більш високий виробіток порівняно з базовим КТУ.

11. Знижуючими факторами вважаються: низька інтенсивність праці; недостатня професійна майстерність, виготовлення неякісної продукції, порушення правил техніки безпеки і технологічної дисципліни.

12.  За середні показники роботи (на рівні показників колективу бригади) члену бригади встановлюється базовий КТУ (КТУ баз.), який дорівнює одиниці.

13.  Фактичний КТУ (КТУ факт.) встановлюється кожного місяця за результатами роботи.

14.  Заробітна плата розподіляється між членами бригади виходячи з кількості коефіцієнто-годин і заробітної плати, яка припадає на одну коефіцієнто-годину.

15. Розподіл колективного заробітку згідно з базовим і фактичним КТУ та відпрацьованим часом застосовується в бригадах, що включають працівників з різною кваліфікацією. Основою для встановлення фактичного КТУ є КТУ базовий, який визначає фактично досягнутий рівень середньої заробітної плати кожного члена бригади.

16.  В розрахунок не включаються виплати, які не входять в колективний заробіток. Вони нараховуються безпосередньо кожному члену бригади у встановленому порядку на загальних підставах. Премії за підготовку молодих працівників виплачуються з фонду матеріального заохочення.

Стаття 252s. Взаємна відповідальність власника

або уповноваженого ним органу і бригади Власник або уповноважений ним орган, керівник структурного підрозділу несе відповідальність перед бригадою за створення нормальних умов для високопродуктивної праці (надання роботи, забезпечення справного стану механізмів та устаткування, технічною документацією, матеріалами та інструментами, енергією, створення безпечних і здорових умов праці). При невиконанні бригадою виробничих показників з вини власника або уповноваженого ним органу за бригадою зберігається фонд оплати праці, розрахований за тарифними ставками. Службові особи,

768

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]