Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава XIV

Працівникам, які успішно навчаються в закладах освіти без відриву від виробництва та бажають приєднати відпустку до часу проведення настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, часу підготовки і захисту дипломного проекту та інших робіт, передбачених навчальною програмою, щорічні відпустки повної тривалості за перший рік роботи надаються до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

(Стаття 212 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР№ 6237-10 від 21.12.83; Законом № 871-12 від 20.03.91; в редакції Закону М 117-XIVвід 18.09.98)

1.  Коментована стаття пов'язує можливість приєднання щорічних відпусток до часу проведення настановних занять (із частини першої) із бажанням працівника, який навчається в закладах освіти (незалежно від рівня та профилю).

Однак слід враховувати, що ставити питання про приєднання щорічних відпусток можуть ті працівники, які мають на них право (з урахуванням строку роботи — більше шести місяців на конкретному підприємстві, в установі, організації або з урахуванням успішного навчання до настання шестимісячного строку).

2.  Працівникам, які навчаються у середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, за їх бажанням можуть надаватись щорічні відпустки до початку навчання в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах.

3.  Працівники, які успішно навчаються в навчальних закладах без відриву від виробництва, за їх бажанням можуть одержувати щорічну відпустку в наступні роки роботи на підприємстві, в організації, установі, приєднуючи її до часу проведення настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, захисту дипломного проекту.

Стаття 213. Додаткова відпустка у зв'язку з навчанням у професійно-технічних закладах освіти Працівникам, які успішно навчаються на вечірніх відділеннях професійно-технічних закладів освіти, надається додаткова оплачувана відпустка для підготовки та складання іспитів загальною тривалістю 35 календарних днів протягом року.

(Стаття 2 ІЗ із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР № 623 7-10 від 21.12.83; Законом № 871-12 від 20.03.91: в редакції Закону № 117-X1V від 18.09 98)

Пільги для працівників, які поєднують роботу з навчанням^

649

1.  До професійно-технічних установ належать професійно-технічні училища, професійно-художні училища, професійні училища соціальної реабілітації, училища-агрофірми, училища-заводи, вищі професійно-технічні училища, навчально-виробничі центри, центри підготовки і перепідготовки робочих кадрів, навчально-курсові комбінати та інші установи, які надають робочу кваліфікацію, крім професійно-технічних училищ І рівня акредитації, які випускають молодших спеціалістів і до яких приймають лише з повною середньою освітою (Закон України «Про професійно-технічну освіту»).

2.  Додаткова відпустка у зв'язку з навчанням у професійно-технічних навчальних закладах надається тільки тим працівникам, які успішно навчаються на вечірніх відділеннях, загальною тривалістю 35 календарних днів протягом року для підготовки та складання іспитів.

Оплата зазначених відпусток здійснюється у загальному порядку (ст. 21 Закону України «Про відпустки»). Порядок обчислення середньої заробітної плати затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 100 від 8 лютого 1995 р.

Стаття 214. Відпустки без збереження заробітної плати працівникам, допущеним до вступних іспитів у вищі заклади освіти Працівникам, допущеним до вступних іспитів у вищі заклади освіти, надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу та назад.

Працівникам, які навчаються без відриву від виробництва на підготовчих відділеннях при вищих закладах освіти, у період навчального року надається, за їх бажанням, один вільний від роботи день на тиждень без збереження заробітної плати. Для складання випускних іспитів їм надається додаткова відпустка на умовах, передбачених частиною першою цієї статті.

(Стаття 214 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР № 6237-10 від 21.12.83; Законом № 871-12 від 20.03.91; в редакції Закону № ІI7-XIV від 18.09.98)

Працівники, допущені до вступних іспитів у вищі навчальні заклади, одержують відпустку без збереження заробітної плати тривалістю 15 календарних днів, без урахування часу проїзду до

650

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]