Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава VII

У більшості галузей економіки відхилення умов праці від нормальних компенсується встановленням доплат. У Генеральній угоді на 1999—2000 роки передбачено, що працівникам, які зайняті на роботах з важкими і шкідливими умовами праці, встановлюються доплати в розмірі до 12 %, а на роботах з особливо шкідливими умовами праці — до 24 % тарифної ставки присвоєного розряду (окладу).

Підвищена оплата праці на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці може встановлюватися шляхом збільшення розмірів тарифних ставок (окладів). Так, постановою Кабінету Міністрів України № 982 від 30 червня 1998 р. «Про компенсації та пільги особам, які працюють на Чорнобильській АЕС і зоні відчуження» передбачено, що у період з 1 січня 1996 р. до 1 січня 2000 р. таким особам проводиться доплата у розмірі тарифної ставки (посадового окладу).

2.  Розмір доплат за вказані вище умови праці визначають підприємства самостійно, але не можуть бути меншими, ніж передбачено Кабінетом Міністрів України або за його дорученням іншим органом.

Підставою для встановлення доплат за несприятливі умови праці є перелік робіт з важкими і особливо шкідливими умовами праці, що затверджується підприємством самостійно. Перелік робіт з важкими і особливо шкідливими умовами праці передбачається в галузевому переліку. Якщо на робочому місці умови праці несприятливі, але даний вид робіт не передбачено галузевим переліком, то працівник не має права на отримання доплати.

3.  Робота в складних природно-кліматичних умовах є самостійною підставою для визначення підвищеної оплати праці шляхом збільшення тарифних ставок (окладів). Так, згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 648 від 14 серпня 1995 р. на підприємствах, в установах, організаціях та військових частинах, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, тарифні ставки і посадові оклади працівників, військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, визначені генеральною, галузевою та регіональними угодами як мінімальні гарантії в оплаті праці, а також встановлені за рішенням Кабінету Міністрів України або за його дорученням, підвищуються на 25 відсотків.

Оплата праці

363

У випадку, якщо тарифні ставки (оклади), передбачені в колективному договорі, перевищують розміри, визначені чинним законодавством, генеральною, галузевою угодами, то підвищенню на 25 відсотків підлягає тільки та частина тарифної ставки (окладу), яка відповідає розміру, визначеному законодавством, генеральною, галузевою угодами.

Стаття 101. (Статтю 101 виключено на підставі Закону № 357/96-ВР від 10.09.96)

Стаття 102. (Статтю 102 виключено на підставі Указу ПВР № 5938-11 від 27.05.88)

Стаття 102'. Оплата праці за сумісництвом

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій визначаються Кабінетом Міністрів України.

(Кодекс доповнено статтею 1021 згідно із Законом № 357/96-ВР від 10.09.96)

1.  Сумісництвом вважається виконання працівником у вільний від основної роботи час іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору на тому самому або на іншому підприємстві, в установі, організації або у підприємця, приватної особи за наймом.

Умови роботи за сумісництвом регулюються постановою Кабінету Міністрів України № 245 від 3 квітня 1993 р. та Положенням «Про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим наказом Мінпраці, Мінюсту, Мінфіну № 43 від 28 червня 1993 р.

2. Оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану ними роботу без обмеження її певним-розміром (п. 14 постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24.12.99 р. «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці»). При встановленні сумісникам з погодинною оплатою праці нормованих завдань на основі технічно обгрунтованих норм часу оплата провадиться за фактично виконаний обсяг робіт.

3.  Одержана за роботу за сумісництвом заробітна плата при підрахунку середнього заробітку на основній роботі не врахову-

364

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]