Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава VII

Категорії робітників, показники і умови преміювання, розміри премій (конкретно за кожною професією і посадою) або їх граничний розмір, обставини, які позбавляють права на премію або зменшують її розмір, — закріплюються у відповідних положеннях, які розробляються підприємствами з урахуванням завдань, характерних для конкретної категорії працівників (підрозділів) в процесі досягнення кінцевих результатів праці. Положення погоджується з профспілковим комітетом і включається до колективного договору.

При визначенні заробітку, на який нараховується премія, до нього, крім тарифної ставки і окладу, включаються доплати і надбавки: за роботу в несприятливих умовах, інтенсивність праці, роботу в нічний час, за суміщення професій, збільшення обсягу роботи, за високу професійну майстерність, класність, вчену ступінь, персональні надбавки, за виконання бригадирських обов'язків.

6.  Премії і винагороди, не обумовлені системою оплати праці, є мірою матеріального заохочення і мають цілком визначене призначення. Вони включають в себе:

—  одноразові премії;

—  винагороди за підсумками роботи колективу за рік;

—  винагороди за виконання особливо важливих (непередба-чуваних) робіт;

— вартість безкоштовно переданих робітникам акцій або пільг в їх придбанні як винагороди;

—  матеріальна допомога всім або більшості робітників тощо. Одноразові премії і винагороди, не маючи чіткої кількісної

оцінки (творче ставлення до роботи, авторитет в колективі, професійна культура тощо), значно підвищують гнучкість і дійовість організації оплати праці.

7.  Самостійним структурним елементом заробітної плати є надбавки і доплати, функціональне призначення яких — компенсування або винагородження працівника за відхилення від нормальних умов праці, що безпосередньо не враховані в тарифних ставках (окладах).

Функціональне призначення надбавок — це індивідуальна винагорода працівнику за його високу майстерність, яка перевищує передбачену тарифною ставкою чи посадовим окладом і, як

Оплата праці

357

правило, не пов'язана з покладанням на працівника яких-небудь додаткових трудових функцій понад тих, що були визначені при укладенні трудового договору.

Надбавки мають стимулюючий характер. Найсуттєвішими з них є:

—  за високу професійну майстерність робітників;

—  за виконання особливо важливої роботи;

—  за знання і використання іноземних мов у роботі;

—  за вислугу років.

Надбавка реалізується у формі доплати до заробітної плати і визначається на певний термін, після закінчення якого виплата припиняється або продовжується на новий термін.

Згідно з переліком надбавок і доплат до тарифних ставок і посадових окладів працівників об'єднань, підприємств і організацій, що мають міжгалузевий характер (міститься в Додатку до Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України і Конфедерацією роботодавців України та профспілковими об'єднаннями на 1999—2000 роки, дія якої продовжена на 2001 р. рішенням соціальних партнерів від 11.04.01 p.), передбачені наступні надбавки:

—  за високу професійну майстерність: робітникам III розряду — 12 %, IV розряду — 16 %, V розряду — 20 %;

— за класність: водіям легкових і вантажних автомобілів, автобусів 2-го класу — 10 %, 1-го класу — 25 % встановленої тарифної ставки за відпрацьований водієм час;

— за високі досягнення у праці — до 50 % посадового окладу;

— за виконання особливо важкої роботи на певний термін — до 50 % посадового окладу.

Функціональне призначення доплат — це компенсація робітнику в разі відхилення від нормальних умов праці, яка не передбачена в тарифних ставках (окладах).

Залежно від сфери докладання праці доплати можуть бути застосовані:

—  без обмеження сфер діяльності;

—  у певних сферах виконання робіт.

До доплат без обмеження сфер трудової діяльності належать:

— за роботу в надурочний час; оплата праці у святкові і неробочі дні; оплата праці при виконанні робіт різної кваліфікації;

358

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]