Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава xVі

Стаття 246. Представництво працівників на підприємствах, в установах, організаціях

Трудові, соціально-економічні права та інтереси працівників у відносинах з власником або уповноваженим ним органом на підприємствах, в установах, організаціях представляють і захищають професійні спілки.

Свої повноваження професійні спілки здійснюють через створені ними виборні органи, а в організаціях, де не створюються виборні органи, — через представника (довірену особу) профспілкової організації, яка діє у межах прав, наданих їй Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та статутами (положеннями) професійних спілок.

Якщо на підприємстві, в установі, організації створено кілька профспілкових організацій, колективні інтереси працівників під час укладення колективного договору представляє об'єднаний представницький орган у порядку, визначеному частиною другою статті 12 цього Кодексу.

Професійні спілки представляють та захищають колективні інтереси працівників незалежно від їх членства у професійних спілках.

Індивідуальні права та інтереси своїх членів професійні спілки представляють та захищають у порядку, передбаченому законодавством та їх статутами.

Інтереси членів професійної спілки у відносинах з власником або уповноваженим ним органом представляються на основі системи колективних договорів та відповідно до законодавства.

(Стаття 246 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР №4617-10 від 24.01.83, в редакції Закону № 2343-1II від 05.04.2001)

1.  Представництво працівників на підприємствах, в установах, організаціях здійснюється у порядку, що визначається, крім коментованої статті, також Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

2.   Профспілкові організації на підприємствах, в установах, організаціях та їх структурних підрозділах представляють інтереси своїх членів і захищають їх трудові, соціально-економічні права та інтереси. Свої повноваження профспілкові організації здійснюють через утворені ними виборні органи.

Професійні спілки. Участь працівників в управлінні

727

У профспілкових організаціях, де не створюються виборні органи, повноваження здійснюються через представника (довірену особу) профспілкової організації, яка діє у межах прав, наданих їй Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та статутами (положеннями) профспілок.

3. Якщо на підприємстві, в установі або організації діє кілька первинних профспілкових організацій, представництво колективних інтересів працівників підприємства, установи або організації щодо укладення колективного договору здійснюється об'єднаним представницьким органом, який утворюється цими первинними профспілковими організаціями, за ініціативою будь-якої з них. У цьому разі кожна профспілкова організація має визначитися щодо своїх конкретних зобов'язань за колективним договором та відповідальності за їх невиконання. Представницький орган утворюється на засадах пропорційного представництва. Первинна профспілкова організація, що відмовилася від участі в представницькому органі, позбавляється права представляти інтереси найманих працівників при підписанні колективного договору (частина друга ст. 37 Закону, частина друга ст. 12 цього Кодексу).

4.  Згідно з законодавством про працю власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган повинен створювати профспілковому комітету реальні можливості залучати працівників до участі в управлінні виробництвом та виконувати свої обов'язки представників інтересів працівників у галузі виробництва, праці, побуту і культури.

Правам профкомів у галузі регулювання умов праці, заробітної плати, побуту тощо відповідають певні, визначені законом юридичні обов'язки власника. В одних випадках власник або уповноважений ним орган зобов'язаний приймати рішення за погодженням з профкомом, зокрема, при встановленні систем оплати праці, затвердженні положення про преміювання працівників, запровадженні і перегляді норм виробітку; в інших — разом або спільно з профкомом, зокрема, при визначенні розміру премій та інших видів заохочення, матеріальної допомоги, винагороди за річними підсумками роботи, наданні житла. У деяких випадках власник або уповноважений ним орган може приймати рішення тільки за згодою профкому (звільнення з роботи за ініці-

728

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]