Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава XIII

Згідно з ниженаведеною схемою визначено сумарну вагу вантажу, що означає суму ваги вантажу за певну кількість його підйомів (переміщень).

Календарний вік, роки

Сумарна вага вантажів (кг), що підіймаються (переміщуються) при виконанні роботи

3 рівня робочої поверхні

3 підлоги

Юнаки

Дівчата

Юнаки

Дівчата

14 15 16 17

10

48 160

272

5

12 40

72

7

24 80 130

3,5 6

20 32

Рівнем робочої поверхні вважається робочий рівень стола, верстата, конвейєра тощо.

Відстань переміщення вантажу вручну не повинна перевищувати 5 м, а висота підіймання не повинна перевищувати 1 м.

Стаття 191. Медичні огляди осіб молодше вісімнадцяти років Усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному оглядові.

(Стаття 191 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3694-12 від 15.12.93)

1. З метою охорони здоров'я неповнолітніх коментована стаття встановлює обов'язковий медичний огляд неповнолітніх при прийнятті на роботу, щорічні медичні огляди неповнолітніх, а також працівників, яким не виповнилось 21 року.

2.  Порядок медичного огляду визначено «Положенням про медичний огляд працівників певних категорій», затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я № 45 від 31 березня 1994 р.

Організацію і проведення цих медичних оглядів забезпечують власник підприємства, організації, установи або уповноважений ним орган незалежно від форми власності і виду їх діяльності, а також заклади охорони здоров'я.

Праця молоді

623

Стаття 192. Заборона залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні Забороняється залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

(Стаття 192 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3694-12 від 15.12.93)

Коментована стаття закріплює гарантію дотримання встановленої законом тривалості робочого часу неповнолітніх. Вона забороняє використовувати працю осіб, що не досягли вісімнадцяти років на надурочних і нічних роботах, а також на роботах у вихідні дні навіть при згоді неповнолітнього або за надзвичайних умов. Оскільки для неповнолітніх осіб передбачено встановлення скороченої тривалості робочого часу, вбачається недопустимим залучати цих осіб до чергування та режиму роботи з ненор-мованим робочим днем.

Стаття 193. Норми виробітку для молодих робітників

Для робітників віком до вісімнадцяти років норми виробітку встановлюються виходячи з норм виробітку для дорослих робітників пропорціонально скороченому робочому часу для осіб, що не досягли вісімнадцяти років.

Для молодих робітників, які поступають на підприємство, в організацію після закінчення загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних навчальних закладів, курсів, а також для тих, що пройшли навчання безпосередньо на виробництві, в передбачених законодавством випадках і розмірах та на визначені ним строки можуть затверджуватись знижені норми виробітку. Ці норми затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспілковим комітетом.

(Стаття 193 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР № 4617-10 від 24.01.83)

1. Часові норми виробітку для неповнолітніх є загальними, що застосовуються для дорослих робітників. Але скорочена тривалість робочого часу для неповнолітніх залежно від віку не тягне за собою зменшення розміру оплати праці. Тому заробітна плата неповнолітнім виплачується в такому самому розмірі, як і працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

624

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]