Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава xiу

Конкретний вільний від роботи день встановлюється за погодженням сторін трудових правовідносин. При цьому враховуються як інтереси виробництва, так і режим занять у навчальному закладі. Вільний день може встановлюватись на увесь 10-місяч-ний термін навчання.

Конкретний строк перед початком виконання дипломного проекту (роботи), складання державних іспитів визначається вищим навчальним закладом з урахуванням вимог навчальних планів і програм згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженим наказом Міносвіти України № 161 від 2 червня 1993 р.

2.  Надання протягом десяти навчальних місяців перед початком виконання дипломної роботи або складання державних іспитів ще одного-двох вільних від роботи днів на тиждень та протягом 4-го року навчання в аспірантурі працівнику без збереження заробітної плати є також обов'язком власника або уповноваженого ним органу.

3.  Підсумування вільних від роботи днів, що надаються, не допускається, оскільки вони мають цільове призначення.

4.   Обчислення середнього заробітку проводиться згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати.

Стаття 219. Оплата проїзду до місця знаходження вищого закладу освіти

Власник або уповноважений ним орган оплачує працівникам, які навчаються у вищих закладах освіти з вечірньою та заочною формами навчання, проїзд до місця знаходження закладу освіти і назад один раз на рік на настановні заняття, для виконання лабораторних робіт і складання заліків та іспитів — у розмірі 50 відсотків вартості проїзду.

У такому ж розмірі провадиться оплата проїзду для підготовки і захисту дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів.

(Стаття 219 із змінами, внесеними згідно з Указом 11В Р № 6237-1 Овід 21.12. S3; в редакції Закону М> II7-ХІV від 18.09.98)

1. Коментована стаття передбачає пільги тим працівникам, які навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, — це опла-

Пільги для працівників, які поєднують роботу з навчанням

657

та проїзду до вищого навчального закладу і назад в розмірі 50 відсотків вартості проїзду один раз на рік на настановні заняття для складання іспитів, заліків. У такому ж розмірі провадиться оплата проїзду для підготовки і захисту дипломної роботи (проекту) або складання державних іспитів.

2.  50-відсоткова вартість проїзду виплачується власником або уповноваженим ним органом двічі на рік, якщо працівник здійснює поїздку з метою складання заліків та екзаменів (частина І коментованої статті) і для захисту дипломної роботи або складання державних іспитів (частина 2 коментованої статті).

3.  Підставою для виникнення права на оплату проїзду до місця знаходження навчального закладу і назад є виклик навчального закладу. Оплата проїзду проводиться перед виїздом на сесію.

Стаття 220. Обмеження надурочних робіт для працівників, які навчаються Працівників, які навчаються без відриву від виробництва в середніх і професійно-технічних закладах освіти, забороняється залучати в дні занять до надурочних робіт.

(Стаття 220 в редакції Закону № II 7-ХIV від 18.09.98)

Коментована стаття визначає пільги для працівників, які навчаються без відриву від виробництва заочно чи на вечірніх відділеннях в середніх та професійно-технічних закладах: в дні занять ці працівники звільняються від надурочних робіт. Обмежень залучати їх до надурочних робіт в інші дні закон не встановлює.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]