Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава XIV

Коментована стаття визначає, що власник або уповноважений ним орган може надавати за бажанням працівників, які поєднують роботу з навчанням у середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, заочникам цих навчальних закладів за їх заявами безоплатну відпустку під час навчального року для виконання навч&іьних програм: один-два робочих дні на тиждень. Це право працівника може бути, реалізоване, коли надання відпусток без збереження заробітної плати не порушить нормального функціонування виробничої діяльності цього підприємства.

Стаття 211. Додаткова відпустка у зв'язку з навчанням у середніх закладах освіти Працівникам, які здобувають загальну середню освіту в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, надається додаткова оплачувана відпустка на період складання:

1) випускних іспитів в основній школі — тривалістю 10 календарних днів;

2) випускних іспитів у старшій школі — тривалістю 23 календарних дні;

3) перевідних іспитів в основній та старшій школі — від 4 до 6 календарних днів без урахування вихідних.

Працівникам, які складають іспити екстерном за основну або старшу школу, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю відповідно 21 та 28 календарних днів.

(Стаття 211 п змінами, внесеними згідно з Указом ПВР№ 6237-10 від 21.12.83; в редакції Закону № 117-ХIVвід 18.09.98)

1.  Середня загальноосвітня школа має три рівні освіти: перша — початкова школа, яка забезпечує початкову освіту; друга — основна школа, яка забезпечує базову загальну середню освіту;

третя — старша школа, яка забезпечує повну загальну середню освіту.

Вищеназвані школи можуть функціонувати разом або самостійно.

2.  Для складання випускних іспитів в основній школі надаються оплачувані відпустки тривалістю 10 календарних днів, у

Пільги для працівників, які поєднують роботу з навчанням

647

старшій — 23 календарні дні. для перевідних іспитів в основній та старшій школі — від 4 до 6 календарних днів без урахування вихідних.

3. Законом України «Про освіту» всім бажаючим надається право і створюються умови для прискореного закінчення школи шляхом складання іспитів екстерном. Згідно з Положенням про державну підсумкову атестацію учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України № 588 від 14 грудня 2000 p., можливість пройти атестацію і отримати відповідний документ про освіту мають екстерни, які:

—  з будь-яких причин не мають змоги відвідувати навчальні заняття в загальноосвітньому навчальному закладі;

—  навчаються за індивідуальною формою;

— отримали документ про відповідний рівень загальної середньої освіти за кордоном;

— прискорено опанували програмовий матеріал відповідного класу, ступеня навчання;

— не завершили навчання в навчальному закладі системи загальної середньої освіти;

—  є іноземцями та особами без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах.

Атестація проводиться в навчальному закладі системи загальної середньої освіти за місцем проживання екстернів або в навчальному закладі, визначеному відповідним органом управління освітою.

Стаття 212. Час надання щорічних відпусток працівникам, які навчаються в закладах освіти

Працівникам, які навчаються в закладах освіти без відриву від виробництва, щорічні відпустки за їх бажанням приєднуються до часу проведення настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, часу підготовки і захисту дипломного проекту та інших робіт, передбачених навчальною програмою.

Працівникам, які навчаються в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, щорічні відпустки за їх бажанням надаються з таким розрахунком, щоб вони могли бути використані до початку навчання в цих закладах.

648

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]