Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nucleic_acids.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
4 Mб
Скачать

Неприродні структури днк

Останнім часом типи структур, які не зустрічаються у природніх формах ДНК тому, що є хімічно модифікованими за основами та/або цукрами та/або фосфатним кістяком, інтенсивно вивчаються через можливість використання їх у дослідженнях у якості антисенсних зондів. Приклади:

  1. Пептидна нуклеїнова кислота (ПНК) – фосфодиефірний кістяк у такій структурі, про яку ми вже говорили, замінений на амінокислоту 2-аміноетилгліцин. Одна з таких структур являє собою гексамерний дуплекс з послідовністю CGTACG та пептидними кістяками у обох ланцюгах (слайд 21). Такий хелікс має відкриту форму, ширину - 28 А, та крок спіралі - 18 А. Хоча пари основ перпендикулярні вісі хеліксу, така будова далека від класичної В-ДНК.

  2. Дуплекс ПНК-ДНК – складається з одного ланцюга ДНК та іншого ПНК у антипаралельному напрямку, існує у вигляді декамеру, пептидна частина утворена одиницями з трьох хіральних мономерів D-лізину (слайд 21). Даний хелікс має широку, глибоку велику борозенку та відносно мілку та вузьку малу, пари основ також перпендикулярні до вісі спіралі. Взагалі пептидні нуклеїнові кислоти, які іноді називають Р-формою ДНК, мають менше конфірмаційної свободи, ніж дуплекси ДНК, одначе, як було показано Петерсоном у 2005 році, можуть утворювати як право-, так і лівозакручені спіралі.

  3. хДНК з модифікованими основами за рахунок додавання бензенового кільця до пуринів (слайд 22) – являють собою молекули ДНК, у складі яких знаходяться пари основ незвичної геометрії хА-Т та хG-С, де х вказує на модифікований пурин з бензеновим кільцем. Лінчем у 2006 році було виявлено, що такі пари основ можуть формувати подвійний хелікс з восьми нуклеотидів. Структура, яка утворюється при цьому, являє собою правозакручений хелікс з глікозидними кутами лише у анти-конформації та всіма цукрами у С2’-ендо складчастості (слайд 22). Такий хелікс дуже нагадує В-ДНК, одначе кут закручування становить 300, що дає 12 пар основ на виток, а середній кут нахилу пар основ по відношенню до вісі хеліксу складає 240. Тому мала борозенка у хДНК є ширшою на 7 А, ніж у В-ДНК. До сих пір невідомо, чи така ДНК здатна реплікуватися, але принаймні можливість формування хеліксу для таких подовжених пар основ вже доведена.

  4. homoДНК – молекула ДНК у формі дуплексу, в якій всі дезоксипентозні кільця нуклеозидів замінено на дезоксигексозу (слайд 23), була виявлена Еглі зі співробітниками у 2006 році. Такі модифіковані нуклеотиди здатні формувати антипаралельний подвійний хелікс, який, одначе, є дуже нерегулярною структурою, оскільки дві з основ послідовності взагалі неспареними і стирчать за межі хеліксу. До того ж, стекінг між спареними основами майже відсутній, а геометрія пар основ теж сильно порушена та нерегулярна. Така форма ДНК явно показує, чому природа обрала саме пентози для формування хеліксу ДНК, знехтувавши більш поширеними гексозами.

У таблиці на слайді 23 представлено всі розглянуті вище нестандартні форми ДНК, які походять з кристалографічних та ЯМР-досліджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]