Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya__ukrayinskoyi_kulturi.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
212.66 Кб
Скачать

39.Романтизм та його розвиток в Україні

Романти́зм — ідейний рух у літературі, науці й мистецтві. Визначальними для романтизму стали ідеалізм у філософії і культ почуттів, а не розуму, звернення до народності, захоплення фольклором і народною мистецькою творчістю, шукання історичної свідомості й посилене вивчання історичного минулого (історизм), інколи втеча від довколишньої дійсності в ідеалізоване минуле або у вимріяне майбутнє чи й у фантастику. Романтизм призвів до вироблення романтичного світогляду та романтичного стилю і постання нових літературних жанрів — балади, ліричної пісні, романсової лірики, історичних романів і драм.

Своїми ідеями і настановами, зокрема наголошуванням народності і ролі та значення національного у літературі і мистецькій творчості, романтизм відіграв визначну роль у пробудженні й відродженні слов'янських народів, зокрема українського.

Саме через Харківський універ. потрапляє романтизм. Звернення до національна культура, історичного способу буття народу, зображення проблем національної к-ри, нац. д-ви, нац. релігії. На поч. ХІХ ст. Харків стає центром романтичної к-ри, джерелом якої стала німецька романтика

Він також отримає розвиток у Києві, але між ними формується різниця. Засновниками романтизму в Україні вважаються: Ізмаїл Сризневський , Амвросій Метлинський ,Лев Боровиковський.

Романтизм швидко стає важливим чинником європейського Відродження, але у Харкові романтизм розвивається у літературно-мистецькому вияві. Відомими романтиками харківської групи вважаються : Гулак-Артемовський, Квітка-Основ’яненко, Котляревський , Костомаров ,Віктор Забіла, Йосиф Бодянський.

Романтична л-ра : історичний роман, зображення народного побуту. Літературна діяльність романтиків була покладена в основу формування української літературної мови та консолідації творчої інтелігенції. Формою впровадження Відродження стає видавнича діяльність університету. Харків стає центром перших періодичних видань, а також наукових альманахів та збірників. Найбільш відомими вважаються : «Харківський тижневик» «Харківський демокріт» «Український вісник» «Харківська муза» «Український музичний журнал»

Значну у роль освіти мали збірники та альманахи. «Вранішня зірка» - 6-а частина «Енеїди», «Запорізька старовина», «Український збірник».

Виділяють 2 етапи :

а) романтичний ( Кирило-Мефодіївське товариство, «Руська трійця» )

б) позитивістський [60-80-і] (Громада, Просвіта, НТШ)

Центром розвитку романтичної культури стає Київ. Тут формується київський гурток романтиків. Київські романтики надають розвитку романтичній ідеології, що відрізняє їх від харківських. Якщо для харківського романтизму домінуючою постає художньо-мистецька форма вираження, то для київської романтичний рух набуває філософської, історичної, соціально-політичної форм.

Київські романтики перетворюють романтизм на світоглядну філософську та суспільно-політичну платформу українського національного відродження.

Для підтвердження тези можна звернутися до діяльності Кирило-Мефодіївського товариства.

Воно виникає 1846р. як культурно-просвітницька та громадська організація з романтично-християнської платформи . Засновниками вважаються В.Білозерський, М.Гулак, М.Костомаров. Згодом ще Т.Шевченко, П.Куліш, П. Маркович.

Програмним твором стала праця Костомарова «Книги буття укр. народу». Цей твір окрім художньої мав філософсько-історичну та філософську складові. Представлено філософське узагальнення розвитку світової історії. Місце і значення слов’янських народів у світі. Узагальнено основні етапи розвитку історії України. Також здійснена спроба представити відродження укр. нац . культури як необхідний етап історії слов’янських народів. Закінчення було про майбутнє України в новому світовому порядку.

Братство ставило своїм завданням перебудову суспільства на засадах християнства, ліквідація кріпацтва, класової нерівності, поширення освіти і науки, об’єднання усіх слов’янських народів в одну федерацію.

Поступова група Костомаров і Куліш

Революц. Шевченко Гулак Білозерський

Центром розвитку романтичної ідеології на Зах. Україні стає угрупування «Руська Трійця». 1833р. Прогресивним студентством Львівської духовної семінарії. Саме зусиллями «Руської Трійці» укладається ряд фольклорно-поетичних поетичних збірок. «Син Русі», «Зоря», «Русалка Дністрова» (1837р.). Боротьба за впровадження укр. мови.

Дещо відмінний від романтичного напрямку мала діяльність культурних товариств «Громада» та «Просвіта». Ініціативою створення належала новій генерації укр. інтелігенції Київського університету :

Антонович, Чубинський. У 1859р. засновують першу громадсько-просвітницьку організацію «Київська громада». Її діяльність була пов’язана з поширенням наукових знань у суспільстві. Формування нової ідеології. Виникають у Харкові, Одесі, Львові. Займалися виданням українських підручників, вивчення та пропаганда історії України. В середовищі громадівського руху виникають перші політичні програми розвитку держави. Виникає професійна громадсько-політична думка.

Виразником стає Драгоманов. Вважається першим політичним мислителем. 1868р. на зразок громад у Львові виникає «Просвіта», яке стає освітньо-науковою організацією. Барвінський, Франко, Коцюбинський, Л.Українка,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]