Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Kriminalistika.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
985.6 Кб
Скачать
  1. Поняття, види та способи підробки документів

Підроблення документів — протиправна діяльність, сутність якої полягає в повній або частковій зміні первісного змісту документа. Під підробленням посвідчення чи іншого офіційного документа необхідно розуміти:

виготовлення фальшивого посвідчення чи іншого офіційно­ го документа;

внесення у справжній документ неправдивих відомостей;

внесення у текст документа змін, які викривляють зміст фак­ тів, що мають юридичну силу і посвідчуються ним.

Складовою документа є відбитки печаток і штампів, тому їх під­роблення буде підробленням самого документа. Найбільш поширеними способами підроблення документів є: дописка, підчи­щення, травлення, змивання, переклеювання фотографій, заміна час­тин документа (сторінок) чи інших його фрагментів та ін.

Дописка є способом зміни первісного змісту документа через внесення до його рукописного тексту нових літер, слів, фраз або письмових знаків. Метою дописки є зміна розуміння змісту доку­мента. Ознаки виявлення дописки можна класифікувати на дві групи: ознаки індивідуальної каліграфії; фізико-хімічні властивос­ті матеріалів штрихів. Проте ознаки індивідуальної каліграфії мо­жуть бути враховані тоді, коли дописано декілька письмових зна­ків або окремі слова. Дописка можлива іншою особою, а не тією, що виконала основний текст документа. Дописка може бути вияв­лена за ознаками несиметричності (неодночасності) виконання записів у документі або за допомогою мікроскопічного досліджен­ня структури штрихів. Так, за допомогою останнього методу мож­на виявити трасологічні ознаки.

Додруковування доцільно виявляти за ознаками розташування ос­новного (початкового) та додрукованого тексту. Це, зокрема, незбіг лінії рядка, подвійність зображення письмового знака, різниця у структурі штрихів (обумовлені якістю стрічки друкарської машин­ки). Розпізнати дописку можна, застосувавши світлофільтри, які дозволять побачити різновиди відповідного кольору фарбника за ступенем яскравості та додаткове забарвлення на тлі основного. Ба­жано також досліджуваний документ освітити ультрафіолетовим або інфрачервоним промінням, і в цей час застосувати фотографу­вання в невидимій зоні спектра. І це тому, що візуально однакові фарбники характеризуються різним ступенем віддзеркалення.

Підчищення документа — це спосіб зміни його змісту, у процесі яко­го триває повне або часткове механічне усунення барвника відповід­ного тексту. Підчищення можна виявити за допомогою таких ознак:

порушення поверхневого шару основи документа;

паперовий шар основи документа в місцях підчищення по­ рівняно з іншою площиною тонший (прозорий);

на основі документа можуть бути виявлені залишки фарбни­ ка штрихів знищеного тексту;

структура штрихів підробленого тексту відрізняється від по­ переднього;

лінії сітки захисту мають пошкодження.

Стоншення шару основи документа можна виявити при його огляді на просвічування. Інколи з метою виявлення підчистки доку­мента раціонально використовувати пари йоду чи обпилення по­рошками. У результаті пари йоду або частини порошку на ділянках, що піддавалися підчищенню, будуть накопичуватися інтенсивніше.

Для виявлення підчищення тексту документа застосовується також фотографування з інфрачервоною люмінесценцією або під­силення контрасту.

Травлення є знебарвленням барвника штрихів тексту документа шляхом впливу на нього неорганічних речовин — лугів, а також не­органічних і органічних речовин — кислот або окиснювачів. Зміна змісту (тексту) документа здійснюється за допомогою хімічних реак­тивів, які вступають у реакцію з барвником штрихів і знебарвлюють його. Як правило, травлення застосовується, коли основою доку­мента є високоякісний папір — свідоцтва про народження, посвід­чення водія та ін. Є ознаки, за допомогою яких можна виявити змі­ну структури паперу, а отже, спосіб підроблення документа. Основа документа, щодо тексту якого використовувалося травлення, має шорстку поверхню — нерівну, цупку на дотик або потріскану.

Однак візуально виявити ознаки травлення тексту документа до­сить складно. Тому з цією метою застосовуються мікроскопічно-оп­тичні засоби, фотографування з віддзеркаленням ультрафіолетово­го проміння. Так, при дії ультрафіолетового проміння в основному залишки хімічних реактивів на продуктах травлення люмінесцію­ють, при цьому можуть спостерігатися штрихи початкового тексту.

Змивання — це хімічне усунення барвника тексту документа. Як хімічний розчин часто використовують горілку, спирт, одеколон або ацетон, бензол. Змивання тексту документа визначається на­явністю плям, порушенням проклеювання паперу. Наповнювачі паперу міняють також колір, а тому відтінок написаних знову штрихів змінений.

Переклеювання фотографій з посвідчень особи означає, що заін­тересовані в цьому здійснюють підроблення мастичних або ре­льєфних відбитків печаток. При визначенні можливого переклею­вання фотографій необхідно детально перевірити стикування штрихів відбитків печаток та клей, що використовується.

Заміна частин документа є способом часткового підроблення його — заміна окремих його аркушів, уклеювання деяких ділянок або переклеювання фотокартки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]