Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Kriminalistika.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
985.6 Кб
Скачать
  1. Встановлення ознак підробки печаток та штампів в документах

Печатка - це прилад з рельєфним зображенням знаків для нанесення їх відбитків на папір, деревину, метал тощо.

Печатки бувають різних видів: качукові - для плоских відбитків та металеві - для рельєфних відбитків на твердих матеріалах. Прямокутна печатка іменується штампом, а невеликі за розмірами штампи називаються штемпелями. Є також печатки круглі, овальні та трикутні.

Плоскі відбитки печаток найчастіше фарбуються мастикою, пастою; рельєфні відбитки не фарбуються, їх ставлять на пас- порт, посвідчення та інші документи, на пломби, сургучні та пластмасові зліпки.

Круглі печатки бувають прості та гербові. Прості містять вказівку про місце реєстрації даного підприємства, установи чи організації; по колу або в центрі розміщується назва юридичної особи. В центрі гербової печатки є зображення герба держави, а по колу - назва міністерства, відомства чи установи, якій належить печатка.

Злочинці виготовляють печатки та штампи такими способами:

♦ використовують набір готових друкарських стандартних літер;

♦ використовують набір гумових літер, одержаних шляхом розрізаних готових стандартних штампів (для цього беруть штампи для виготовлення бланків довідок, що є у продажу);

♦ вирізують з гуми, деревини, пластмаси;

♦ гравірують та за допомогою гальванопластики;

♦ виготовляють каучукові печатки за заводською технологією (з свинцю - друкарськими літерами вибивають об'ємну форму печатки, яку заповнюють сирою гумою та вулканізують її. Герб виготовляють гравіруванням).

З метою підроблення відбиток печатки можна нанести на документ:

♦ малюванням безпосередньо на документі;

♦ вологим копіюванням з використанням проміжного плоского кліше-печатки або виготовлення набором, гравіруван- ням;

♦ вологим копіюванням з оригиналу відбитка.

Ознаки підроблених відбитків печаток характеризують способи підроблення.

Підроблення відбитків способом малювання характеризується нестандартністю зображення букв, їх форми, розміру, ширини штрихів, їх подвоєністю та викривленнями; є сліди тиснення, проколи, асиметричне розташування літер, неоднаковий радіальний нахил однакових літер.

Вологе копіювання з оригиналу відбитка має дзеркальне зображення, тому цей спосіб використовують рідко.

Копіювання з плоского мальованого кліше має всі ознаки безпосереднього малювання відбитка на документі, для нього характерні також зволоження паперу та порушення проклейки у місцях відбитка.

Ознаки відбитків, нанесених вологим копіюванням з проміжного кліше, проявляються в тому, що форма й розміри літер хоча й відповідають стандарту, однак відбиток за насиченістю барвника блідий, краї штрихів літер розпливчасті, папір в місцях відбитка матовий, клейовий прошарок порушений.

Якщо злочинець наводить проміжне кліше для того, щоб надати відбитку насиченості барвника, то відбиток матиме всі ознаки наведення - викривлення та нерівномірне розташування барвника в штрихах, зеркальне зображення окремих літер.

Відбитки, нанесені з вирізаного кліше, характеризуються нестандартною формою букв, неоднаковою шириною штрихів, вугластістю овалів, відсутністю відсічок, слідами перерізання штрихів, різними інтервалами й нахилами знаків.

Якщо відбиток нанесений з набірного або гравірованого кліше, то перш за все спостерігається нерівномірне розташування барвника в штрихах, а також неоднакові інтервали між буквами, різні радіальні нахили знаків. Крім того, металеві кліше залишають на папері сліди тиснення, сліди витиснення барвника з-під літер, і тому штрих у центрі має менш інтенсивне забарвлення, ніж з країв, де зосереджений барвник.

Криміналістичне дослідження відбитків печаток і штампів здійснюється з метою визначення способу нанесення відбитків та встановлення тотожності печаток і штампів за їхніми відбитками.

Дослідження у всіх випадках починається з вивчення ознак, що свідчать про спосіб нанесення відбитка: плоским чи рельєфним кліше, печаткою саморобною чи заводського виготовлення. Тотожність печаток за відбитками встановлюється внаслідок вивчення загальних ознак, до яких відноситься розмір, форма, зміст і розташування тексту друку й інших його елементів, та часткових - дефектів зображення, що виникли в процесі виготовлення та експлуатації друку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]