Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Kriminalistika.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
985.6 Кб
Скачать
  1. Криміналістичне дослідження слідів пальців рук

Дактилоскопія — це галузь криміналістики, що досліджує побудову шкіряних візерунків людини на долонях її рук з метою використання відповідного відображення для ототожнення особистості, реєстрації та розшуку злочинців. Одночасно з терміном дактилоскопія використовуються також інші терміни, а саме: папіляроскопія, лофоскопія, еджескопія. Папіляроскопія охоплює групу об'єктів — ступню, долоню. Еджескопія і лофоскопія передбачають дослідження нерівностей країв папілярних ліній. Папіло — це сосочок дерми (потожирова протока), що завжди розташований у порі, а кожна їх пара розділена вивідними протоками потових залоз. Папілярні лінії (лат. раріїїа — сосок) — це природні елементи шкіряного рельєфу пальців, поверхні долонь рук, ступнів, інших частин тіла, що є найбільшими за шириною і висотою лінійні підвищення, розділені дрібними борознами. Рельєф шкіряного покриття неоднаковий. Крім папілярних ліній, розділених борознами на долонях, є: флексорні лінії (лінії згинання); зморшки і складки білі лінії); пори.

Лінії згинання (флексорні) є найбільшими на долонях руки. Білі лінії (зморшки і складки) виникають у результаті втрати еластичності й сухості шкіри або вікових змін. Лінії згинання і білі лінії в процесі ідентифікації мають другорядне, додаткове значення, а основне — папілярні лінії й пори. Останні розміщені на різних відстанях одна від одної та від країв папілярних ліній, вони мають різну форму. Складнішу і різнорідну будову мають папілярні лінії долоні й нігтьових фалан-гів. Папілярні візерунки наділені трьома основними властивостями, що надають відбиткам пальців суттєвого криміналістичного значення, це: 1) чітка індивідуальність; 2) стійкість; 3) поновлюваність.

Індивідуальність (неповторність) відбитків пальців кожної людини визначається винятковістю утворення візерунків, що формуються під час внутрішньоутробного розвитку плоду. Французький криміналіст Бальтазар довів, що повторення візерунків шкіри у двох людей можливе, коли число століть буде складатися із 49 цифр. У державах Сходу індивідуальність відбитків пальців використовували вже в XII ст.

Стійкість папілярних візерунків, як і їх властивість, започатковується також у період внутрішнюутробного розвитку, з трьох-чотирьох місяців формування плоду. Стійкість папілярних візерунків визначається тим, що їх основа залишається незмінною впродовж усього життя людини. З віком (ростом) людини змінюються лише розміри візерунків. Папілярні візерунки зберігаються після смерті людини до повного розкладання її шкіри. Саме за цих умов є можливим ідентифікувати труп.

Поновлюваність папілярних візерунків характеризується повним їх відтворенням у разі умисного чи необережного пошкодження верхнього шару шкіри. Відомі випадки, коли початково злочинці вдавалися до того, що хірургічним способом позбавлялися папілярних візерунків на пальцях і долонях своїх рук. Такі медичні операції були надто болючими і дорогими. Але, як з'ясувалося згодом (на велике розчарування злочинців), їхні папілярні візерунки повністю поновлювалися. При глибокому травмуванні шкіри (дерми) утворюються шрами, рубці, що мають індивідуальні ознаки. На нігтьових фалангах пальців візерунки утворені трьома потоками папілярних ліній, це:

1) лінії рамок візерунка (периферичні);

2) лінії основи візерунка (базисні);

3) центр візерунка.

Місце візерунка, де стикаються вказані три потоки папілярних ліній, називається дельтою.

Отже, візерунок центра є базою поділу (класифікації) папілярних візерунків нігтьових фалангів пальців. Своєрідність візерунків дозволяє класифікувати їх за трьома типами: дугові, завиткові, петельні. Надзвичайно рідко, але трапляються аномальні (ати­пові) папілярні візерунки нігтьових фалангів пальців рук людини.

Зазначені типи і види папілярних візерунків на нігтьових фалангах при ідентифікації мають лише характер спрямування, тобто є загальними. Окремі особливості будови папілярного візерунка забезпечують індивідуальну ідентифікацію. Кожна папілярна лінія візерунка нігтьової фаланги має деталі — дрібні морфологічні утворення: злиття ліній, розходження ліній, місточки, початок лінії, кінець лінії, острівки, поєднання, злиття і розходження ліній, поєднання двох початків та одного закінчення лінії, гачки, лінії-вигини, фрагменти, переривання лінії, крапка та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]