Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Kriminalistika.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
985.6 Кб
Скачать
  1. Поняття криміналістичної діагностики

Криміналістична діагностика (гр. — здатний розпі­знавати) — це система знань про способи визначення обставин події злочину — час, місце, спосіб, сліди та інші обставини, що підлягають доказуванню в кримінальній справі.

Коло питань криміналістичної діагностики чітко не може бути визначено, усе залежить від конкретно вчиненого злочинного діяння.

Характерні питання з проблем криміналістичної діагностики є комплексним утворенням. Щодо способу визначення обставин події злочину, то за слідоутворюючим характером у практиці часто ставляться такі запитання з тематики криміналістичної діагностики: чи є на даному предметі сліди, який механізм утворення цих слідів, до якої групи (виду) належить предмет, що залишив слід, чи придатні сліди для ідентифікації слідоутворюючого об'єкта, в який час доби, пори року і в якому місці сталася подія, чи здатна особа завдяки своїй пам'яті ідентифікувати об'єкт. Типовими питаннями криміналістичної діагностики з інших обставин, що підлягають доведенню в кримінальній справі, є: які мотиви, мета вчинення обвинуваченим злочину, хто є співучасниками вчинення злочинного діяння, установлення суб'єктивної сторони злочину — умисел чи необережність, їх форма.

Процес криміналістичного діагностичного дослідження є експертним дослідженням і має свої особливі стадії: підготовчу, аналі­тичну, узагальнюючу, фіксування результатів. Стадія порівняння при експертному діагностичному дослідженні, як правило, відсут­ня. І це зрозуміло чому. Адже стадія порівняння є складовою мето­дики криміналістичного ідентифікаційного дослідження, а зав­дання вказаного періоду експертного дослідження полягає в то­му, щоб за комплексом ознак встановити збіг або розрізнення

об'єктів.

Таким чином, криміналістична діагностика є різновидом експерт­них досліджень, спрямованих на вивчення природи матеріального об'єкта, явища процесу, події, системи, що підлягають доведенню в кримінальній справі про злочин.

  1. Структура криміналістичної техніки як складової криміналістики

Криміналістична техніка як розділ криміналістики має галузі, що тісно взаємозв'язані. Це, зокрема, такі її складові: криміналістична фотографія, кіно-, відеозапис; трасологія;

криміналістичне зброєзнавство (судова балістика); судова індивідуальна каліграфія (криміналістичне дослід­ження писання); техніко-криміналістичне дослідження документів; ідентифікація особи за ознаками зовнішності (криміналіс­тична габітоскопія); криміналістична реєстрація; криміналістична одорологія; криміналістична фоноскопія і вокалографія.

Перелічені компоненти криміналістичної техніки як розділу криміналістики в сукупності мають системно-предметний харак­тер. Тобто, кожний компонент криміналістичної техніки є її галуз­зю, а його наукову основу становлять конкретні матеріальні яви­ща, які безпосередньо сприймаються і не сприймаються органами чуття людини. Такі матеріальні явища — це різні фактичні дані, що є доказами в кримінальній справі про злочин. Це, зокрема, сліди: зруду та інструментів; транспортних засобів; застосування зброї; вибухових речовин, а також сліди людини, рукописні, машино­писні, інші документи, мікросліди тощо. Отже, предмет кожної з названих галузей криміналістичної техніки становлять цілком точ­ні матеріальні об'єкти, які виявляються і досліджуються за допо­могою застосування науково-технічних засобів.

Щодо системності галузей криміналістичної техніки, то вона зумовлена науковим і практичним обгрунтуванням. Детальний аналіз названих галузей криміналістичної техніки, які утворюють її структуру, дозволяє зробити висновок, що вони об'єднані взаєм­ним зв'язком як частини єдиного цілого і мають планомірне роз­міщення, а пропонована форма їхньої класифікації є об'єктивно обгрунтованою. Структура криміналістичної техніки має безпосе­редній зв'язок з іншими розділами криміналістики: загальною теорією, теорією ідентифікації, організацією розкриття і розсліду­вання злочинів, криміналістичною тактикою, методикою розслі­дування окремих видів і груп злочинів.

Криміналістична техніка має методи свого пізнання, які, безпе­речно, узгоджуються із загальними методами криміналістики. Ме­тоди криміналістичної техніки та її засоби грунтуються на нових досягненнях науки і техніки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]