Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Kriminalistika.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
985.6 Кб
Скачать
  1. Поняття та види слідчих версій

Криміналістична версія — це аргументований, мотивований здогад, підозріння, припущення суб'єктів криміналістичної діяльності, що має можливі, допустимі пояснення вже виявлених даних і дозволяє на їх основі шляхом припущення встановити ще невідомі обставини, які є значущими для кримінальної справи про злочин.

Слідчі версії — це обґрунтовані ймовірні пояснення певної події, її обставин і окремих фактів, які використо­вують для встановлення істини в справі.

Отже, визначення обставин, які підлягають з'ясуван­ню, нерозривно пов'язане з уявленням слідчого про те, що являє собою розслідувана подія, який можливий її характер і обставини. Слідчі версії—це побудовані слідчим і прийняті ним до перевірки ймовірні припущення, які визначають напрямок розслідування. У розслідуванні злочинів вони виконують важливі функції, а тому знання і дотримання правил їх побудови і перевірки дуже необхідні.

Слідчі версії мають бути обґрунтованими, давати об'єктивно ймовірні пояснення розслідуваної події чи її обставин. Отже, в наявних матеріалах справи мають бути дані, що дозволяють вважати висунуте слідчим припу­щення не абстрактним, а конкретно можливим пояснен­ням розслідуваної події. Вимоги обґрунтованості слідчих версій обумовлюють практичну необхідність всебічного і глибокого аналізу наявних матеріалів у справі, великої уваги в їхній оцінці і визначенні криміналістичного зна­чення. Цей процес вимагає не тільки бездоганного логіч­ного мислення, а й криміналістичних знань, особливо в галузі методики розслідування, а тому нерідко називає­ться «конструюванням» версій.

Глибоке вивчення даних, які є при побудові версій чи використаних для їх уточнення, конкретизації тощо, по­кликане послужити їх повноті, тобто сконструюванню всіх можливих в конкретних умовах версій. Матеріали слідчої практики свідчать про те, що саме при недотри­манні цієї умови злочини іноді залишаються нерозкритими.

Правильна побудова версій має важливе практичне значення, оскільки необґрунтована версія може спряму­вати слідчого на невірний шлях, привести до марної тра­ти сил і часу.

Основою для висування версій є не тільки наявні в справі докази, а й дані, одержані оперативно-розшукними заходами, дані криміналістичного обліку, матеріали роз­критих і нерозкритих злочинів, подібних за способом вчинення до розслідуваного тощо.

Всі слідчі версії необхідно перевіряти у взаємозв'яз­ку, паралельно. Це зумовлено не тільки можливими зв'язками різних обставин справи, а й необхідністю еко­номити сили і час як слідчого, так і інших учасників роз­слідування. Тому, наприклад, при допиті свідка з'ясо­вують факти, що мають значення для перевірки всіх версій, а в разі призначення експертизи експерту ставляться запитання також з урахуванням усіх на­явних версій. Хоча бувають випадки, коли необхідно провести слідчу дію для перевірки лише однієї з версій.

Як правило, слідчі версії перевіряються одночасно. Це слід розуміти не в значенні одномоментності, букваль­ного співпадання часу, а так, що слідчий під час розслі­дування не випускає з плану своєї роботи жодної з наявних версій. Не можна перевіряти версії по черзі — затративши час на перевірку версії і переконавшись у її помилковості, можна втратити можливість перевірки ін­ших (зникнуть сліди, свідки забудуть деталі події, зло­чинець прийме заходів до приховання злочину тощо). Згадане не виключає доцільності проведення більшої чи меншої кількості слідчих дій за різними версіями, врахо­вуючи в першу чергу можливість втрати доказів, необ­хідних для перевірки конкретної версії.

До версій, які перевіряються, слід ставитися критично, не забувати, що вони дають лише ймовірні, а не вірогідні знання. Одержані під час перевірки версій фактичні дані слід аналізувати, співставляти і оцінювати з погляду всіх наявних версій. Іноді в слідчій практиці трапляється помилка, що має назву «захоплення однією версією», яка об'єктивно приводить до однобічного розслідування і спричиняє порушення соціалістичної законності.

Систематична перевірка версій сприяє тому, що всі вони, крім однієї, відкидаються як бездоказові і надалі досліджується вже тільки одна. Іноді буває й так, що всі побудовані на початку версії відкидаються й кон­струюються нові.

Робота з версіями продовжується до того часу, поки не буде доведено правильність однієї з них, поки вона не перетвориться у вірогідне пояснення події, що роз­слідується. Та чи інша версії можуть бути виключені тільки після того, як перевіркою вірогідно встановлено їх бездоказовість.

Версії конструюють не тільки на початку слідства, а й надалі, якщо з'являються факти, які вказують на мож­ливість іншого спрямування у розслідуванні справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]