Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Kriminalistika.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
985.6 Кб
Скачать
  1. Поняття та види судових експертиз

Судова експертиза - це процесуальна дія, проведена з метою одержання висновку з питань, що мають доказательственное значення в справі. Особа, що володіє спеціальними пізнаннями й призначене відповідно до постанови слідчого для дачі такого висновку, іменується експертом. Найпоширенішими є криміналістичні експертизи (трасологическая, балістична, дослідження холодної зброї й т.д. ). Трасологическая експертиза досліджує матеріальні сліди з метою ототожнення об'єктів, якими вони утворені (сліди ніг, узуття, знарядь злому, транспортних засобів, тварин). В окрему групу прийнято виділяти дактилоскопічні експертизи, що досліджують сліди рук, долонь, босих ніг, губ, у яких відобразилися візерунки папиллярных ліній і флексорные складки. Сюди ставляться також експертизи з метою ідентифікації цілого вроздріб (предметів, тканини, мотузок і ін.). Дослідження слідів-відображень сприяє також визначенню механізму здійснення якого-небудь діяння, місця, часу конкретної події. Експертиза документів підрозділяється на почерковедческую, що досліджує почерк на систему рухів, що проявляється в рукописі (тексті, підписі, цифрових позначеннях), 41 техніко-криміналістичне дослідження документів, об'єктами якого є тексти документів, відбитки печаток, штампів, телеграфних і поштових позначень, машинописні тексти, поліграфічна продукція, а також чорнило, пасти, папір і інші матеріали документів. У рамках цих експертиз А останнім часом стали розвиватися судові автороведческие експертизи для встановлення автора рукописного або машинописного тексту. Балістична експертиза займається дослідженням вогнепальної зброї, боєприпасів і слідів їхнього застосування, а також предметів, використовуваних для їхнього виготовлення й зберігання. Вона вирішує питання технічного стану зброї боєприпасів, їхньої функціональної придатності, ототожнення Конкретних екземплярів зброї слідами на кулях і гільзах, установлює обставини пострілу.

Експертиза по дослідженню холодної зброї визначає относимость до такої зброї ножів, кистеней, біт і інші предмети, за носіння й зберігання яких наступає кримінальна відповідальність. Фототехнічна експертиза проводиться з метою ідентифікації фотоапарата по експонованій плівці, кадрованій рамці по фотознімках, визначення групової приналежності фотоматеріалів. По зображеннях на фотознімках можлива також ідентифікація різних предметів, обстановки місця події. Фотопортретна експертиза проводиться з метою ідентифікації особистості по рисах зовнішності, відбитим у різний час на фотознімках, а також по прижиттєвих фотознімках і черепу. Потреби практики спонукали криміналістів до розробки методик дослідження ряду об'єктів, які склали основу експертиз, об'єднаних загальною назвою - криміналістичні експертизи матеріалів, речовин і виробів (КЭМВИ). Сюди можна віднести такі об'єкти, як ґрунти, лакофарбові матеріали, волокна, наркотичні речовини, пально-мастильні матеріали й ін. У рамках цих експертиз розроблені методики дослідження мікрочастинок і мікрослідів. Дані дослідження проводяться з метою визначення групової приналежності об'єктів, а в окремих випадках і для встановлення тотожності. Крім криміналістичних, по кримінальних справах проводяться й інші види експертиз, у ході яких використаються знання з різних галузей науки й техніки. Судово-медична експертиза підрозділяється на експертизи трупів, речовинних доказів медичного характеру, живих осіб, медико-токсикологічну й експертизу за матеріалами справи. До речовинних доказів медичного характеру ставляться сліди крові, волосся людини й тварин, виділення тіла людини, кісткові й м'язові тканини. Медико-токсикологічна експертиза проводиться у випадках отруєнь отрутами, харчових отруєнь бактеріального й небактеріального походження. Експертизи живих осіб установлюють наявність і ступінь важкості ушкоджень, стан здоров'я, штучність і вдаваність хвороб, полового стану і його порушень, вагітності, пологів, абортів, віку людини, алкогольного сп'яніння.

Судово-психіатрична експертиза полягає, головним чином, в обстеженні осіб, психічна повноцінність яких викликає сумнів, у визначенні стану осудності або неосудності особи. Розрізняють судово-психіатричні експертизи обвинувачуваних (підозрюваних, підсудних), свідків і потерпілих. У клас інженерно-технічних експертиз входять судебно-автотехническая експертиза, а також експертизи по техніці безпеки, будівельно-технічної, пожежно-технічної, інженерно-технологічні, експертизи вибухів. Перед автотехнической експертизою ставляться питання, пов'язані з дослідженням: а) стану транспортних засобів; б) обстановки дорожньо-транспортного випадку; в) механізму події або окремих його елементів. Об'єктами товарознавчих експертиз можуть виступати промислові товари, харчові продукти й т.п. , що й визначає конкретний вид експертизи. Основним завданням таких експертиз є встановлення відповідності досліджуваних об'єктів ДСТ, технічним умовам і стандартам. У групі фінансово-економічних експертиз при розслідуванні злочинів найчастіше проводяться судово-бухгалтерські експертизи. Виявлення надлишків і недостач товаро-денежных цінностей, установлення розміру матеріального збитку, причин і умов його утворення, визначення правильності дій посадових осіб по веденню бухгалтерського обліку й контролю - ці й інші завдання вирішуються експертами-бухгалтерами, що вивчають для цього бухгалтерські операції й різні облікові документи за певні періоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]