Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_метод_укр.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.92 Mб
Скачать
  1. «Горизонт»

Програма розроблена НІІАА ім. В. С. Семеніхіна. Програма призначена для створення геоінформаційних систем, ведення і документування оперативно змінюється обстановки на картографічному фоні.

Система дозволяє наносити обстановку в інтерактивному режимі або на основі обробки вхідної інформації; створювати користувачеві шари карти (обстановки) з об'єктів, отриманих в результаті виконання запитів до баз даних користувача; забезпечувати реалістичну візуалізацію картфона з обстановкою; отримувати текстову, аудіо-та відеоінформацію про об'єкти електронної карти (ЕК) і обстановки з картографічних БД або із зовнішніх баз даних; динамічно створювати форми та звіти для перегляду і документування інформації про об'єкти зовнішніх баз даних; здійснювати перегляд та редагування таблиць баз даних; проводити функціонально повний цикл робіт по створенню, редагуванню та підготовки до поліграфічного видання векторних електронних карт; спільно використовувати векторні і растрові шари карти; формувати фрагменти ЕК і оснащувати ними функціональні робочі місця; виконувати картометричні функції; забезпечувати спостереження за рухомими об'єктами; створювати, доповнювати і редагувати бібліотеки умовних позначень ЕК і обстановок; використовувати форми подання інформації, підготовлені в інших системах; виводити на друк зображення електронної карти і обстановки; підключати функціональні завдання по роботі з картою і обстановкою; виробляти ЗО-візуалізацію ЕК і результатів вирішення прикладних завдань.

  1. «ИнГео»

Програма розроблена ЦСМ «Інтегро» (Уфа). Програма створювалася як інструментальна багатоцільова ГІС для вирішення муніципальних завдань на великомасштабних топографічних планах.

Система дозволяє створювати електронні карти векторизацій по растровій підоснові і за результатами польових робіт. Забезпечує: єдине растрово-векторне поле довільних розмірів з можливістю розміщення кількох «прозорих» растрів один над одним з колірною підсвічуванням; подання до одного шару об'єктів будь-якого геометричного типу (точкових, лінійних, полігональних); конструювання умовних знаків будь-якої складності (заливки, окантовки, символи, висновок значень полів семантичних таблиць, а також їх комбінацій); автоматичну установку топологічних зв'язків між об'єктами згідно опису концептуальних топологічних відносин між векторними шарами; підтримку всіх видів топовідношень – об'єктних, міжоб'єктних, міжшарових, топомереж, концептуальних; автоматичну підтримку топологічної цілісності картки при редагуванні; тематичне картографування і бізнес-графіку; формування єдиної розподіленої бази даних кількома організаціями; публікацію карт в мережі Інтернет із запитом семантичної інформації по обраному об'єкту; інтеграцію з комплексною кадастрової системою обліку територіальних ресурсів у місті (земельні ділянки, будівлі, приміщення, споруди, акції, паї тощо). Система має розвинену систему санкціонованого доступу.

  1. ArcGIS

      1. ArcGIS Arclnfo

Програма розроблена фірмою ESRI, Inc. (США) і є представником нової серії продуктів ArcGIS. ArcGIS Arclnfo є повнофункціональною ГІС і складається з двох незалежно встановлюваних програмних пакетів – Arclnfo Workstation і Arclnfo Desktop. Arclnfo Desktop, у свою чергу, складається з трьох базових модулів: АгсМар – відображення, редагування та аналіз даних, створення карт; ArcCatalog – доступ до даних і керування ними; ArcToolbox – інструменти розширеного просторового аналізу, управління проекціями і конвертації даних. Система може розширюватися за рахунок підключення додаткових модулів розширення як для Arclnfo Workstation, так і для Arclnfo Desktop. Додаткові модулі Arclnfo Workstation: ARC COGO здійснює підтримку координатної геометрії (набір засобів і функцій для роботи з геодизичними даними), її інтеграцію з ARC / INFO; ARC GRID додає можливості растрового моделювання в модель даних ARC / INFO і перетворює її в інтегровану векторно-растрову ГІС. ARC GRID має потужний набір засобів аналізу та управління безперервно розподіленими числовими та якісними ознаками, що подаються у вигляді регулярних моделей, а також моделювання складних процесів; ARC TIN призначений для моделювання в середовищі ARC / INFO топографічних поверхонь, наприклад рельєфу місцевості , або фізичних поверхонь, таких, як щільність населення, електромагнітні поля, рівень шуму; ARC NETWORK – для моделювання та аналізу топологічно пов'язаних об'єктів у вигляді просторових мереж, оцінки та управління ресурсами, розподіленими по мережах, і процесами в таких мережах; ArcScan – для введення картографічних даних зі сканерів. ArcExpress – модуль, який забезпечує значне підвищення швидкості візуалізації зображень на дисплеї та оперативність роботи з наборами даних на робочих станціях у середовищі X-Windows; ArcPress – програмний растеризатор – система, що перетворює векторну, растрову або змішану векторно-растрову графіку у формат растрового устрою виводу, растр заданого дозволу і розміру. Він забезпечує швидку високоякісну роздруківку карт і зображень на растрових пристроях виводу, таких, як струйні і електростатичні плоттери.

Переваги системи:

1) досконалі засоби для створення карт, введення, редагування і перетворення даних;

2) підтримка топологічної та мережної моделей даних;

3) широкий спектр функцій просторового аналізу;

4) підтримка СОМ технології, розподілені ресурси; розподілене керування даними;

5) повна інтеграція з системами управління реляційними базами даних;

6) гнучкий користувальницький інтерфейс, стандартна середовище налаштування, можливість створення користувальницьких об'єктів і власних моделей даних;

7) дружній інтерфейс (виконання багатьох завдань за допомогою вбудованих Майстрів).

      1. ArcGIS ArcEditor

Програма розроблена фірмою ESRI, Inc. (США). ArcGIS Editor – настільний ГІС-додаток сімейства ArcGIS Desktop, що забезпечує візуалізацію даних, можливість побудови карт і запитів до них. ArcEditor підтримує редагування shape-файлів, покриттів і баз геоданих як персональних, так і багатокористувальницьких; містить набір інструментів для конвертації і проектування (перетворення в різноманітні картографічні проекції) даних, а також ряд функцій просторового аналізу. Ключовими особливостями ArcEditor є широкі можливості редагування різних форматів даних і повний набір інструментів для складання та оформлення карток на високому картографічному рівні.

ArcGIS Editor складається з трьох базових модулів: АгсМар – відображення, редагування та аналіз даних, створення карт; ArcCatalog – доступ до даних і керування ними; ArcToolbox – інструменти управління проекціями та конвертації даних. Система може розширюватися за рахунок підключення додаткових модулів розширення.

Переваги системи:

1) досконалі засоби для створення карт, введення, редагування і перетворення даних;

2) підтримку топологічної та мережної моделей даних;

3) наявність функцій картографічного і мережного аналізу;

4) підтримку СОМ технології, роботи з розподіленими ресурсами і розподілене керування даними;

5) повну інтеграцію з системами управління реляційними базами даних (СКБД);

6) наявність гнучкого користувальницького інтерфейсу, стандартного середовища налаштування; можливість створення користувальницьких об'єктів і власних моделей даних

      1. ArcGIS ArcView

Програма розроблена фірмою ESRI, Inc. (США). Це ще один представник сімейства ArcGIS. ArcView – потужний засіб для управління, відображення та аналізу просторової інформації. Може використовуватися як самостійний настільний ГІС-пакет, а також як клієнтський додаток в системі ArcGIS.

ArcView складається з трьох базових модулів: АгсМар – відображення, редагування та аналіз даних, створення карт; ArcCatalog – доступ до даних і керування ними; ArcToolbox – інструменти управління проекціями та конвертації даних.

Всі продукти ArcGIS можуть використовувати додаткові модулі для вирішення спеціалізованих завдань просторового аналізу:

ArcGIS Spatial Analyst – програмний модуль для роботи з растровими поверхнями. Дозволяє аналізувати характеристики поверхні, а також інтерполювати просторово розподілені дані для візуалізації та аналізу процесів; ArcGIS 3D Analyst – програма для створення, візуалізації та аналізу тривимірних об'єктів і поверхонь;

ArcGIS Geostatistical Analyst – новий модуль для інтерполяції поверхонь на основі статистичного аналізу просторово розподілених даних;

ArcPress – програмний растеризатор для якісної печаті карт на широкоформатних пристроях типу плотерів;

MrSID Encoder – модуль, що дозволяє ефективно стискати зображення.

      1. ArcView GIS

Програма розроблена фірмою ESRI, Inc. (США), це одна з найпоширеніших у світі ГІС.

ArcView GIS – настільна ГІС, яка надає кінцевому користувачеві засоби вибору та перегляду наборів різноманітних геоданих, їх редагування, створення макетів печаті карт з легендами, графіками та діаграмами і їх роздруківки.

Система дозволяє виконувати оцифрування карт за допомогою дигітайзера, пов'язувати об'єкти карти з атрибутивною інформацією у режимі hot links, виконувати адресне геокодування. ArcView GIS – модульна система: базова оболонка, вбудовані (CADreader, дигитайзер, Database Themes, підтримка формату IMAGINE, підтримка растра JPEG, Arc View Shape, dBase Access, Dialog Designer, Arc View VPF Viewer) і зовнішні модулі (Arc View Spatial Analyst, ArcView Network Analyst, ArcView Internet Map Server, 3D Analyst, ArcPress для ArcView, Image Analisys, ArcView Street Map, Body Viewer, MrSID, Tracking Analyst, Stereo Analyst).

  1. Autodesk Map

Програма розроблена фірмою Autodesk, Inc. (США). Ця ГІС працює в середовищі пакету AutoCAD.

У розпорядженні користувача Autodesk Map всі можливості AutoCAD і Autodesk Land Desktop. Autodesk Map має розвиті інструменти для створення і редагування карт і роботи з топологією, а також ГІС-аналізу. Система підтримує роботу з Oracle Spatial, забезпечує зв'язок об'єктів карти з зовнішніми документами різних типів. Має розвинені інструменти для інтеграції з іншими ГІС та інших інформаційних систем.

Autodesk Map дозволяє працювати з 3000-ми системами координат і картографічних проекцій або створювати опис власних систем. У процесі роботи перетворення координат виконується на льоту.

Система дозволяє здійснювати зв'язок з базами даних, що підтримують ODBC, включаючи Microsoft Access, Excel, Oracle, dBase, FoxPro, Paradox і SQL Servery.

  1. GeoMedia/GeoMedia Professional

Програма розроблена фірмою Intergraph Corp. (США). GeoMedia Professional – універсальний ГІС-клієнт, позволяє безпосередньо (без конвертації) підключатися і працювати з геоінформаційними БД більшості індустріальних форматів, ефективно інтегруючи годинне в єдину інформаційну систему.

GeoMedia надає єдиний механізм введення запитів, аналізу, відображення даних з різнорідних джерел. Система дозволяє інтегрувати геодинні, створені в різноманітних системах, в єдину розподілену геоінформаційну БД. Надає доступ до віддалених даних. Можлива адаптація та програмування власних додатків. Архітектура GeoMedia – прототип концепції відкритої ГІС, розробленої Консорціумом з відкритим ГІС (Open GIS Consortium), і перший продукт, який повністю відповідає цим специфікаціям.

За допомогою GeoMedia можна здійснювати введення і перевірку коректності даних, робити запити, створювати тематичні карти та легенди, виконувати складні аналітичні процедури. Засоби аналізу в GeoMedia дозволяють перетворювати геометричні об'єкти в тематичні, відбирати ті чи інші тематичні об'єкти, а також інтегрувати в ГІС растрові зображення та об'єкти мультимедіа. За допомогою засобів визначення класів та об'єктів, введення, редагування та розміщення можна поповнювати і розвивати дані, підтримуючи їх в актуальному стані.

  1. Manifold System Professional

Програма розроблена фірмою Manifold Net, Ltd. (США).

Manifold System Professional – повнофункціональна ГІС для мережного, статистичного, просторового аналізу. Вона має великі аналітичні можливості – мережний, просторовий, статистичний аналіз; різноманітні способи створення вибірки – візуальні, аналітичні, просторові, SQL; табличні дані – у вигляді електронної таблиці, активні колонки, «живі діаграми»; потужні растрові можливості, спільні растрово-векторні перетворення, робота з поверхні. В інсталяцію системи входить Internet Map Server – Web-сервер для публікації даних в Інтернет.

  1. MicroStation/J

Програма розроблена фірмою Bentley Systems, Inc. (США).

MicroStation / J дозволяє створювати комплексні системи автоматизованого проектування і управління створюваними даними (CAD / CAM / TDM / EDMS / PDM), комплексні ГІС-САТ-технології і інструментальні засоби, програмне забезпечення в галузі, традиційно називаються АЕС (архітектура, інженерна справа і будівництво), ПЗ для проектування промислових підприємств і технологічних установок, ПЗ для цивільного проектування, ПЗ для створення комплексних систем управління проектно-інженерними даними, включаючи публікацію цих даних в середовищі Інтернет / Інтранет і доступ до інформації з боку «тонких» клієнтів.

Система має наступні модулі:

– MicroStation GeoGraphics – створення геоінформаційних систем;

– InRoads – інженерне проектування об'єктів цивільного будівництва;

– MicroStation Schematics – проектування схемних рішень;

– PlantSpace DesignSeries – технологічне проектування;

– MicroStation TriForma – архітектурно-будівельне проектування;

– MicroStation Modeler – машинобудівне проектування.

Переваги системи:

1) єдина інформаційне середовище проектування; єдина модель, що включає повну геометричну модель об'єкта, його фізичні властивості і функціональні особливості окремих компонентів;

2) стратегія замкнутого циклу наскрізного проектування і супроводу об'єкта;

3) тривимірне моделювання;

4) чудова інтеграція всіх продуктів, настройка технологічних ланцюжків при проектуванні.

  1. WinPlan

Програма розроблена Інститутом геоінформаційних технологій Іванівського державного енергетичного університету (ІГТ ІГЕУ).

Система розроблялася як інструментарій для розробки прикладних ГІС, геоінформаційних Web-серверів і графічних додатків в середовищі корпоративних інформаційних систем.

ГІС WinPlan поставляється у вигляді окремих програм і / або у вигляді модулів Delphi, ActiveX-серверів з документованими програмними інтерфейсами. В якості повністю готових до використання програмних засобів поставляються настільна ГІС WinPlan, WinPlan Web Map для створення Web-серверів, прикладні програмні комплекси для служб ГИБДД, ГО і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]