Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_метод_укр.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.92 Mб
Скачать
  1. Контрольні запитання та завдання

  1. Дайте визначення та основні характерні особливості ГІС.

  2. Дайте визначення таким термінам: "дані", "інформація", "знання".

  3. Назвіть функції ГІС.

  4. Які узагальнені функції ГІС?

  5. Дайте класифікацію ГІС.

  6. Які джерела даних та їх типи у ГІС?

  7. Наведіть способи введення та виведення даних у ГІС.

  8. Наведіть визначення поняттям «перенесення», «масштабування», «поворот».

  9. Наведіть основні компоненти ГІС.

2 Основні поняття гіс. Моделі даних

План лекції. Відображення об'єктів реального світу в ГІС. Структури даних. Моделі даних. Формати даних. Бази даних і керування ними.

  1. Відображення об'єктів реального світу в гіс

Об'єкти реального світу, що розглядаються в геоінформатиці, відрізняються просторовими, часовими та тематичними характеристиками.

Просторові характеристики визначають положення об'єкту в заздалегідь визначеній системі координат, основна вимога до таких даних – точність.

Часові характеристики фіксують час дослідження об'єкта та використовуються для оцінки змін властивостей об'єкта з плином часу. Основна вимога до таких даних – актуальність, що означає можливість їх використання для обробки.

Тематичні характеристики описують різні властивості об'єкта, включаючи економічні, статистичні, технічні та інші властивості, основна вимога – повнота.

Для представлення просторових об'єктів в ГІС використовують просторові та атрибутивні типи даних.

Просторові дані – відомості, які характеризують місце розташування об'єктів у просторі відносно один до одного і їх геометрію.

Просторові об'єкти представляють за допомогою наступних графічних об'єктів: точки, лінії, області та поверхні.

Опис об'єктів здійснюється шляхом зазначення координат об'єктів і їх складових частин.

Точкові об'єкти – це такі об'єкти, кожен з яких розташований тільки в одній точці простору, представленій парою координат . В якості таких об'єктів можуть розглядатися дерево, будинок або місто, в залежності від масштабу картографування.

Лінійні об'єкти, представлені як одномірні, що мають одну розмірність – довжину, ширина об'єкта не виражається в даному масштабі або не істотна. Приклади таких об'єктів: річки, межі муніципальних округів, горизонталі рельєфу.

Області (полігони) – майданні об'єкти, представляються набором пар координат або набором об'єктів типу лінія, що представляють собою замкнутий контур. Такими об'єктами можуть бути представлені території, які займаються певним ландшафтом, містом чи цілим континентом.

Поверхня – при її описі потрібне додавання до майданних об'єктів значень висот. Відновлення поверхонь здійснюється за допомогою використання математичних алгоритмів (інтерполяції та апроксимації) за вихідним набором координат .

Додаткові непросторові дані про об'єкти утворюють набір атрибутів. Атрибутивні дані – це якісні або кількісні характеристики просторових об'єктів, що виражаються, як правило, в алфавітно-цифровому вигляді. Приклади таких даних: географічна назва, видовий склад рослинності і т.п.

Природа просторових і атрибутивних даних різна, відповідно різні і методи маніпулювання (зберігання, введення, редагування, пошуку та аналізу) для двох цих складових геоінформаційної системи. Одна з основних ідей, втілених у традиційних ГІС – це збереження зв'язку між просторовими і атрибутивними даними, при роздільному їх зберіганні і, частково, роздільній обробці.

Загальний цифровий опис просторового об'єкта включає: найменування; вказівку місця розташування; набір властивостей; відносини з іншими об'єктами. Найменуванням об'єкта служить його географічна назва (якщо вона є), його умовний код або ідентифікатор, які привласнюється користувачем або системою.

Однотипні об'єкти по просторовим і тематичним ознакам об'єднуються в шари цифрової карти, які розглядаються як окремі інформаційні одиниці, при цьому існує можливість суміщення всієї наявної інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]