Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
162.96 Кб
Скачать

71.Види тлумачення права за обсяом.

Розрізня­ють три види юридичного тлумачення за обсягом:

1) буквальне тлумачення, відповідно до якого дійсний зміст норми адекватний її мовному виразу. Наприклад, Конституція України встановлює, що кандидат у Прези­денти України повинен досягти 35 років на момент виборів. Ця норма права носить строго визначений, недвозначний характер; її неможливо тлумачити інакше, ніж буквально. У ідеалі саме таким чином повинні бути сформульовані юридичні тексти; 2)поширювальне тлумачення, відповідно до якого дійс­ний зміст норми права, розкритий у результаті тлумачення,ширше, ніж буквальний текст. Наприклад, Сімейний кодекс України містить інститут усиновлення, тим часом норми цього інституту розповсюджуються і на удочеріння;3) обмежувальне тлумачення, відповідно до якого дійс­ ний зміст норми права, розкритий в результаті тлумачен­ня, вужчий, ніж буквальний текст.

Важливо враховувати, що обмежувальне і поширюваль­не тлумачення здійснюється строго в межах тлумаченої норми, не доповнюючи і не звужуючи змісту норми, а лише виявляючи дійсний сенс норми права.

72. Поняття ознаки та види правової поведінки.

Правова поведінка – це передбачувана нормами об’єктивного права соціально значуща свідомо-вольова поведінка індивідів або їхніх об’єднаю,яка,як правило, спричиняє або здатна спричинити певні юридичні наслідки.Ознаки:1.передбаченість нормами права

2.соціальна значущість3вольовий і свідомий характер.4.здатність правової поведінки викликати юридичні наслідки.Види:1.правомірна поведінка-відповідає приписам права;

2.неправомірна поведінка(правопорушенн) – порушує приписи права;3.зловживання правом – правомірна,але соціально шкідлива;4.обєктивно неправомірне діяння – неправомірне, соціально шкідливе діяння, що не містить складу правопорушення.

73. Правомірне поведінка і його види

Правом повед - діяльність у сфері соц-пр регулювання, заснована на виконанні вимог норм права, яке виражається в їх дотриманні, виконанні і використанні. Залежно від характеру мотивації варіанту поведінки: 1. Соц-активна поведінка, при якому правові норми сприймаються як найбільш доцільні орієнтири поведінки. Сумлінна службова діяльність, участь у формуванні представницьких органів влади.2. Конформистское. Поведінка за принципом: роблю як всі або роблю як більшість. 3. Маргінальне (законобоязненное). Поведінка, засноване на страху перед покаранням. Загроза примусу здатна привести дії певних осіб з деформованими поведінковими установками у відповідність до вимог правових приписів. У залежності від ступеня соціальної значущості 1. Соціально-корисну поведінку породжує суттєві позитивні правові наслідки. 2. Соціально-байдуже поведінка - поведінка, при якому суспільна користь практично дорівнює нулю, хоча така поведінка цілком допустимо і, до того ж, регламентовано правовими нормами. Наприклад, відправлення релігійних культів, утримання тварин і т.п. У залежності від обсягу витраченої енергії: 1. Активна правом повед, що виражається в ініціативній діяльності, пов'язаної з додатковими витратами часу, енергії або матеріальних коштів. 2. Пасивне правомірне поведінку, що виявляється при навмисному невикористанні належать суб'єкту прав і свобод.

74.Зловживання правом.Зловживання правом—це соці шкідлива повед суб'єкта,яка здійснюється в рамках правових норм.Ознаки:1)наявність у суб'єкта суб'єктивного права;2)діяльність суб'єкта з реалізації цього права;3)викор суб'єктивного права всупереч його соц призначенню і спричинення цим використанням шкоди сусп інтересам або інтересам інших осіб;4)відсутність правопорушення,тобто порушенняконкретних юрзаборон або невикон обов'язків.

75.Поняття та ознаки правопорушення.Правопорушення— протиправне, винне, таке, що завдає шкоди особі, суспільству або державі, діяння деліктоздатної особи, за яке передбачена юридична відповідальність.Ознаки: 1)протиправність.Правопорушення суперечить конкретному правовому припису і є невиконанням обов'язку або порушенням заборони;2)винність як ознака правопорушення виявляється у внутрішньому ставленні суб'єкта до здійснюваного ним діяння та його наслідків.3)шкідливість,тобто нанесення шкоди особі, суспільству, державі, природі або, у ряді обумовлених законом випадків — реальна загроза нанесення такої шкоди. 4)правопорушення — це завжди діяння яке має форму діїабо бездіяльності. 5)відповідальним за правопорушення може бути тільки особа, здатна нести відповідальність за свої дії (деліктодатна особа);6)караність.За правопорушення передбачені конкретний вигляд і міра юридичної відповідальності, хоча не завжди реально вона застосовується до правопорушника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]