Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
162.96 Кб
Скачать

76. Юридичний склад правопорушення

Склад правопорушення — це система елементів право­порушення, її повнота і цілісність є необхідною умовою для притягнення особи до юридичної відповідальності. До скла­ду правопорушення входять:

1.суб'єкт правопорушення — деліктоздатна особа. Суб'єктом міжнародного правопорушення може бути дер­жава. 2.Обєкт-це суспіл. відносини які охороняються нормами права і на які зазіхає дане правопорушення.3.Обєктивна сторона правопорушення-це протиправна дія її шкідливі наслідки,час,місце,спосіб,засоби,умови,та обставини скоєння правопорушення. 4. Субєктивна сторона правопорушення-це психічне ставлення субєкта до своєї протиправної поведінки.та її наслідків.Вона складається із:1.Вини(умисел,необережність).2.Мотиву.3.Мети.

77. Види правопорушень

Залежно від ступеня небезпеки і заподіяної шкоди : злочини і проступки. Злочини — суспільно не безпечні правоп, що посягають на найбільш значущі соц цінності (життя,здоров'я індивіда). Злочинами є тільки кримінальні правоп.Проступки — сусп шкідливі правоп(порушення трудової дисципліни).Від виду юридичної відповідальності: 1)кримінал правопя (злочини) — це перед­бачені крим законом сусп-небезпечні, винні,карані діяння, що посягають на права і свободи люд, власність, довкілля, констний лад Укр.2)адміністративні—це протиправні, винні діяння, що посягають на державнийабо громадський порядок, власність, права і свободи грома­дян, на встановлений порядок управління, за яке законо­давством передбачена адміністративна відповідальність.Критерії різниці адмін правоп від злочину: цивільно-пр, дисциплінарні правоп,матеріальні,процесуальні,конституційні,міжнародні правопорушення За ступенем суспільної загрози між нар првопор- найтяжчі — злочини, які ставлять під загрозу світо­вий правопорядок у цілому (геноцид)серйозні (забруднення довкілля, державнепіратство);ординарні —інтер­есів окремих держав

78. Обєктивно протиправне діяння

Об'єкт протиправне діяння— це протиправне, со­ц шкідливе діяння фізичної або юр особи, що не містить складу правоп, але при цьому викликає негативну юр реакцію з боку держави.Ознаки :1)суперечність пр приписам;2)шкода, що завдається правоохоронюваним інтере­сам;3)відсутність складу правоп.4)негативна реакція з боку держави (примусове від­шкодування шкоди).Основним видом державного примусу, яким застосову­ється у разі здійснення об'єктивно протиправного діяння, є відшкодування матеріальної шкоди, Примусові заходи медичного Примусові заходи виховного характеру (до малолітніх

79.Причини правопорушень та шляхи їх усунення

Причини правопорушення — це об'єктивні і суб'єктив­ні чинники, що спонукають особу до вчинення правоп. Обєктивбставини, не залежні від індивіда (безробіття, бід­ності,недосконалість законодавства).Суб'єктивні здійснення правоп пов'язані з правосвідомістю особи, (незнання індивідом вимог закону, неповага до права і закону).Теорії:Теологічна теорія (розвинута, головним чином, у хрис­тиянстві) вбачає причину правопорушень у недосконалості світу, який є ареною боротьби Бога і диявола.Із цієї теорії випливає, що єдиний шлях усунення право­порушень — це релігійне виховання людини, покаяння тих, що порушили Божі заповіді.Метафізична теорія причини правопорушень лежать за межами людини і людського світу. Людиною керують якісь безособові сили (Доля, Світова Воля)Антропологічні психофі­зіологічними властивостями людини: спадковістю, комп­лексом неповноцінності, душевною хворобою і психічними аномаліями.Соціологічні теорїі вбачають причини правопорушень у різноманітних суспільних явищах. Так, Мор вважав головною причиною правопорушень власність. Сучасні прихильники соціологічного підходу виділяють: дегуманізація лю­дини і суспільства в цілому в результаті науково-технічної революції; наростаючий розрив між бідністю більшості і розкішшю меншості; міжнаціональні суперечності; руйну­вання традиційних суспільних зв'язків унаслідок урбаніза­ції, міграційних процесів, економічної і професійної конку­ренції. Неоднакове становище соціальних спільнот (класів, шарів, груп) у системі суспільних відносин, у соціальній структурі суспільства зумовлює соціально-економічну не­рівність, відмінності (і вельми істотні) в реальних можли­востях задовольнити свої потреби. Це не може не породжу­вати заздрість, незадоволеність, соціальні конфлікти, про-тестні реакції, що набирають форми різних девіацій.Правильне встановлення причин певних правопору­шень — неодмінна умова їх профілактики і зниження за­гального рівня протиправної поведінки.

80.Соціальна відповідальність та її види.Соціальна відповідальність — це ставлення суспільства до вчинків особи з погляду виконання нею соціальних норм. Вона зумовлюється необхідністю підпорядковувати,координувати та коректувати в процесі спільної діяльності дії кожного з діями інших, приватний інтерес погоджувати із загальним. До видів соціальної відповідальності можна віднести: моральну, релігійну, політичну, партійну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]