Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
162.96 Кб
Скачать

108. Історичні типи держав

Існує кілька підходів до історичної типології держави: формаційний , цивілізаційний, технократичний. Формаційний підхід головною ознакою, що визначає історичний тип держави, є тип соціально-економічних відносин, що склалися в сусп.. Формація – це іст. тип суп. , заснований на певному способі виробництва. Автори формаційного підходу ( Карл Маркс, Ленін) вважали спосіб виробництва базисом, а державу, право, релігію, мораль,- набудовними, похідними від бізнесу явищами.Цивілізаційний підхід (Микола Данилевський, Освальд Шпенглер) історія людства – це історія народження , розвитку і згасання замкнутих, локальних цивілізацій.Технократичний підхід ( Спенсер, Деніел Белл) до типології держави заснований на пріоритеті рівня розвитку технології, який визначає тип сусп.. і держ.. Прихильники цього підходу виділяють три рівні розвитку технології: аграрний, промисловий, та постіндустріальний.

109. Поняття та види функцій держави

Функції держави – це основні напрями і сторони діяльності держави, що виражають її сутність та соціальне призначення. Види1)залежно від принципу розподілу влади розрізняють законодавчу, виконавчо–розпорядчу, судову, контрольно–наглядову функції 2) залежно від тривалості дій розрізняють постійну та тимчасову3) залежно від значення розрізняють головні та другорядні 4) залежно від сфери прикладання розрізняють внутрішню і зовнішню.До внутрішніх ф: 1) економічна 2) правозахисна,або ф захисту прав і свобод людини та громадянина.; 3) соціальна; 4) фіскальна ;5) правоохоронна функція , або ф охорони правопорядку ; 6) природоохоронна , або інакше – екологічна 7) культурна ( духовна) ф ; 8) інформаційна.До зовнішніх функцій : 1)ф забезпечення безпеки держави; 2) ф міжнародного співпраці та інтеграції до світової спільноти. Ряд учених висувають ідею про існування всього лише однієї – генеральної ф держ.., зміст якої полягає в забезпечення нормального функціонування громадянського сусп..Проблема , що постала перед людством ХХ ст.., зумовили виникнення глобальних функцій, для здійснення яких необхідне обєднання зусиль всіх держав. Найбільшою мірою глобалізація торкнулася екологічної ф, ф захисту й охорони прав і свобод особи, ф підтримання світового порядку.

110. Форми здійснення функцій держави

Поділяють правову та організаційну форму здійснення функцій держави. Правова форму – це діяльність органів держави, повязна з ухваленням і виданням правових актів, а саме: правотворча, правозастосовна, правоохоронна, право інтерпретаційна.Організаційна форма здійснення функції держави- поточна технічна, господарська, статистична діяльність, спрямована на розв’язання конкретних завдань. З урахуванням розподілу влади виділяють такі форми здійснення функцій держави: 1) законодавча – полягає у виданні представницькими законодавчими органами законів, які формулюють цілі та напрями державної діяльності , визначають засоби та методи досягнення цих цілей. 2) управлінська( виконавчо –розпорядча) – є оперативною, повсякденною реалізацією органами виконавчої влади приписів законів і підзаконних актів у різних сферах держ управління. 3)судова – судові органи беруть участь у реалізації функцій держави шляхом здійснення правосуддя 4)контрольно-наглядова –контрольно – наглядові органи держави спостерігають за точним та однаковим виконанням і застосуванням законів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]