Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
162.96 Кб
Скачать

86. Підстави звільнення від юридичної відповідальності.

Такими підставами можуть бути:

1. Зміна обстановки на час розгляду справи в суді, коли діяння перестає бути суспільно небезпечним. Під зміною обстановки розуміються значні зміни життєвих умов в порівнянні з тими, які існували до моменту здійснення правопорушення. Це може бути пов'язано з політичними, економічними, організаційно-господарськими змінами в масштабі країни тощо д.

2. Саме особа перестала бути суспільно небезпечним в силу подальшого бездоганної поведінки і сумлінного ставлення до праці. Під бездоганним розуміється така поведінка, яку відповідає вимогам норм права. Бездоганність представляє собою, відсутність підстав для докору чи нарікань у процесі виробничих відносин, а також чесне виконання особою своїх трудових обов'язків.

3. Заміна кримінального покарання іншим (адміністративним, дисциплінарним) або передача особи на поруки, в товариський суд. Підставами настання не кримінальної, а інших видів відповідальності є обставини, характеризують як діяння, так і особа, яка його вчинила: а) злочин не представляє великої суспільної небезпеки; б) виправлення і. перевиховання можливе без застосування кримінального покарання.

4. Умовно-дострокове звільнення від покарання. Цей захід полягає у звільненні засудженого за певних, зазначених у законі, підставах від подальшого відбування до закінчення терміну, призначеного вироком суду, під умовою нездійснення злочину протягом залишилася невідбутої частини покарання, від відбування якої засуджений звільняється. Умовно-дострокове звільнення може бути застосоване до засудженому лише в тому випадку, якщо він зразковою поведінкою і чесним ставленням до праці довів своє виправлення, але після фактичного відбуття не менше половини призначеного строку покарання.

5. Звільнення від кримінальної відповідальності, особливо в щодо неповнолітніх.

6. Звільнення від кримінальної відповідальності на підставі акта амністії.

7. Звільнення від кримінальної відповідальності на підставі акта помилування.

8. Звільнення від покарання за вчинення діяння, злочинність і караність якого були після набрання законної сили вироку суду, який призначив це покарання, усунені кримінальним законом

87. Поняття, ознаки та структура правового статусу

Правови́й ста́тус — сукупність різних прав і обов'язків суб'єктів, закріплених нормами всіх галузей права.Норми конституційного права складають лише основоположну галузь законодавства. Тому конституційне право виконує специфічну роль в закріпленні правового статусу людини і громадянина. Вона закріплює основи правового статусу особи, визначне її становище у державі і в суспільстві, в той час як інші галузі права фіксують права і обов'язки в певних сферах життя: майновий, трудовий, сімейний тощо.Структура-правосуб'єктність людини; принципи конституційно-правового статусу людини; права і свободи людини і гарантії їх реалізації; обов'язки людини та гарантії їх виконання, громадянство

88. Правовий статус особистості (поняття, структура, види)Різноманітні зв'язки права та особистості найповніше можуть бути охарактеризовані через поняття правового статусу. У найкоротшому вигляді правовий статус визна­чається в науці як юридично закріплене положення осо­бистості в суспільстві. В основі правового статусу лежить фактичний соціальний статус, тобто реальне становище людини у певній системі суспільних відносин. Право лише закріплює це положення, вводить його в законодавчі рамки.

Структура правового статусу особистості:1)правові норми та принципи, що встановлюють це^статус;)2правосуб'єктність;3)основні права та обов'яз;4)законні інтереси;5)громадянство (або інше відношення до країни перебу­вання — безгромадянство, іноземнегромадянство або під­данство);юридична відповідальність.Види :Загальний правовий статус — це статус особистості як громадянина держави, члена суспільства.Спеціальний, або родовий, статус відображає особли­вості положення певних категорій громадян (наприклад, іноземних громадян, пенсіонерів, студентів,)Індивідуальний статус фіксує конкретику окремої особи (стать, вік, сімейний стан, виконувана робота, інші характеристики).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]