Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
162.96 Кб
Скачать

121.Державний режим

державний режим -сукупність прийомів, методів, форм та способів здійснення державної влади. Форма державного режиму — сукупність прийомів, методів, форм та способів здійснення державної влади

Державний режим є функціональною характеристикою влади, яка ніколи прямо не визначається в конституціях держав,але завжди безпосереднім чином відображається на змісті конституції.

Державний режим — найбільш рухомий, мінливий еле­мент форми держави. Характер державного режиму визна­чається не тільки правовими нормами, а й існуючою в країні політичною системою, рівнем політичної та правової культури населення. Проте визначальним чинником слу­жить характер державної влади. За ха­рактером органів, що визначають політику держави, роз­різняють цивільні та військові режими. Залежно від вза­ємин між державою і церквою розрізняють світські та теократичні режими . Розрізняють:демократичний ,авторитарний,тоталітарний режими.

122.Поняття та ознаки державної влади.

Державна вла-це публічно-політичні відносини між державним апаратом і підвладними йому індивідами.

Державна влада є різновидом політичної влади. Ознаки1)єдність — нормою для держави є одна державна вла­да: інакше неминучою є громадянська війна або, як міні­мум, безлад. 2)загальність — державна влада поширює свою дію навсю територію держави і всіх індивідів, які проживають та перебувають на ній незалежно від громадянства та піддан­ ства;3)універсальна репрезентативність-державна влада представляє все суспільство, виступає від його іменіу внутрішніх і зовнішніх загальних справах.

4)суверенність — державна влада є самостійною і не­ залежною від будь-якої іншої влади усередині країни і позанею. При цьому необхідно враховувати, що суверенітетсучасної держави обмежується загальновизнаними стандар­тами прав людини, міжнародними зобов'язаннями, пере­буває під контролем громадянського суспільства та світової спільноти;

123.Інститути держави.Поняття «інститут держави» уживається у двох значеннях. У широкому розумінні— це один із соц інститутів, пов'язаний із виділенням публічної влади із сусп. У вузькому розумінні — це відносно відособлена і самост частина державної організації, що має певні функції.

Розрізняють організаційні(інститут президента, інститут парламенту, інститут уряду, інститут місцевих органів виконавчої влади)та функціональні(виборів і референдуму, адміністративного контролю, конституційного контролю).

Важливе значення має класифікація інститутів держави за принципом розподілу влади, оскільки вона поєднує і організаційний, і функціональний моменти. У цьому плані виділяють:інститут законод влади; інститут викон влади; інститут глави держави; інститут суд влади;інститут контрольної влади.

124.Механізм держави: поняття,структура, принципи.

Механізм держави—цілісна ієрархічна система держ органів,що здійснюють держ владу,а також установ,підприємств,за допомогою яких виконуються завдання і функції держ.

Структура:1)державний апарат (систему органів державної влади).Державний апарат співвідноситься з механізмом держави як частина і ціле, виступаючи як головний, системо¬утворюючий елемент механізму держави;2)державні установи і підприємства, які владними

Повноваженнями не володіють,але виконують загальносоціальні функції у сферіекон,освіти,охорони здоров'я, культури, науки;3)державних службовців

4)організаційні засоби і фінансові кошти, а також примусову силу,необхідні для забезпечення діяльності механізму держави.

Принципи:1)гуманізм( пріоритетності захисту прав і свобод людини і громадянина в діяльності держави); 2)розподіл влади у побудові та функціонуванні державного апарату; 3)гласність в діяльності державного апарату;4) високий професіоналізм державних службовців і компетентність державних органів;5)законність правових засад в діяльності всіх складових частин механізму держави;6)демократизм у формуванні та діяльності держорганів.

125.Апарат держави-частина механізму держави,система органів державної влади.Апарат держави-власне управлінський апарат або апарат державної влади,що складаєьбся з чиновників і очолюється вищими виконавчими органами.Включає главу держави,парламент,місцеві органи управління,збройні сили.міліцію,дипломатичні представництва за кордоном.Функції:1)організаційно-регламентуюча-розробка наукових рекомендаціій,підготовка проектів документів 2)організаційно-господарська-бухгалтерський облік,статистика,постачання 3)організаційно-ідеологічна-розяснення нормативних актів,формування громадської думки.Правові форми діяльності державного апарату:Правотворча-форма діяльності компетентних органів держави зі встановлення,зміни або скасув. Правових норм.Правозастосовча-реалізація правових норм.Правоохоронна-попередження правопорушень і притягнення правопорушників до юридичної відповідальності.

126.Державне управління і місцеве самоврядування.Держ управління—це процес реалізації держ влади,її зовнішнє,матеріалізоване вираження.Зміст влади виявляється у державному управлінні.Держ управління необхідно розглядати в широкому та вузькому розумінні. В широкому розумінні державне управління охоплює органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, судової влади, прокуратури та інші органи державної влади. У вузькому розумінні - тільки органи виконавчої влади.Місцеве самоврядування- це сам ост і під свою відповідальність діяльність населення з вирішення питань місцевого значення. Є сам ост недержавною формою народовладдя на місцях.Орг місцевого самовар автономні(не підпорядковані ні одне одному ні державі)

127.Політична система сусп.:структура та функції.Політ система-система об’єднаних людей,що виражають інтереси соц. спільнот та реалізовують політ владу або борються за її здійснення та утримання. Структура:інституційний блок—суб'єкти політики:громадяни,партії,громадторганіз та рухи, профспілки,держава; нормативний блок— система політичних і правових норм і принципів, що регулюють відносини між суб'єктами політсистеми. функціональний блок—політ відносини, політ процес,політ діяльність, політ режим, що визначає ступінь участі суб'єктів політичної системи у формуванні та функціонуванні політичної влади; ідеологічний блок — політ ідеологія, політична свідомість і політична культура, політичні погляди;комунікативний блок — інтеграційні зв'язки міжусіма елементами політичної системи суспільства. Функція політ системи—це дія, яка сприяє підтриманню досягнутого стану суспільства і подальшому його розвитку: цілепокладальна- визначення цілей та завдань сусп, виробленні програми його життєдіяльності;організаторська- мобілізація людських,матер і духовних ресурсів для досягнення поставленої мети; інтеграційна- об'єднання громадян та їх колективів навколо загальних соціально-політичних цілей; регулятивна- встановлення норм, на основі яких функціонує політична система та окремі її суб'єкти; дистрибутивна- розподіл матері духовних цінностей у суспі відповідно до інтересівзбереження існуючої системи власності та влади; ідеологічна-формування політ свідомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]