Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
162.96 Кб
Скачать

64.Прогалини у праві шляхи їх подолання та усунення

Прогалина в позитивному праві — це відсутність або неповнота правової норми для вирішення конкретної справи. Або іншими словами кажучи це — це фактичний про­пуск у законодавстві та інших формальних джерелах правав розумінні відсутності конкретної норми для вирішення певних випадків, що перебувають у сфері дії права.

Класифікація:

Залежно від обсягу регулювання розрізняють пропуски, пов'язані з:1.неповнотою правових норм;2суперечністю правових норм;3повною відсутністю норми.

За джерелом походження розрізняють законодавчі про­галини (відносини, з якихось причин не врегульовані за­конодавцем) і технічні прогалини (що виникають у зв'язку з тим, що правозастосовувач не отримав усіх необхідних вказівок для розв'язання конкретного питання).

У зв'язку зі змістом формального джерела права і правосвідомістю правозастосовувача розрізняють дійсні та уявні прогалини в позитивному праві.

За часом виникнення розрізняють первинні і подальші прогалини в позитивному праві. Первинні прогалини з'яв­ляються у момент видання нормативного акта. Подаль­ші прогалини з'являються після видання нормативного акта. їх виникнення зумовлене, по-перше, появою абсо­лютно нових суспільних відносин, що вимагають право­вого регулювання, по-друге, виникненням потреби норма­тивного регулювання таких явищ, до яких раніше право було байдуже.

Пропуски в позитивному праві можуть бути усунені тільки шляхом додаткової нормотворчості (видання нор­мативно-правового акта, створення юридичного прецеден­ту, укладення нормативного договору).

Від усунення прогалин у праві слід відрізняти подолан­ня прогалин у праві. Подолання прогалин у праві здійсню­ється в процесі правозастосовчої діяльності і пов'язане тільки з конкретною життєвою ситуацією. Способами по­долання прогалин у праві виступають три види аналогій:

аналогія закону, коли для розв'язання конкретної ситуації за відсутності правової норми використовується близька правова норма тієї ж галузевої належності;

міжгалузева аналогія (субсидіарне застосування права), коли для вирішення конкретної ситуації за відсут­ ності правової норми використовується правова норма іншої галузі права;

аналогія права, коли для розв'язання конкретної ситуації за відсутності правової норми використовуються загальні принципи права і справедливості.

65.Колізії правових норм та способи їх подолання

Термін «колізія» означає, зіткнення протилежних обставин, сил та інтересів,або іншими словами кажучи це формальна суперечність усередині правової системи.

До юридичних колізій відносять:1.колізії правових норм;2.колізії нормативно-правових актів;3.колізії нормативно-правових актів та інших джерел права;4.колізії між нормами права та актами тлумачення;6.колізії між окремими актами тлумаченнятощо.

Юридичні колізії заважають нормальній роботі правової системи. Вони створюють незручності в правозастосовчій практиці, утруднюють користування законодавством, культивують правовий нігілізм.

Колізії норм права — це розбіжності або супе­речності між окремими нормами права, що регулюють одній ті ж або суміжні відносини. Застосування їх поодинці даєрізний, інколи протилежний, результат.

Види колізій норм права:1.темпоральні колізії (колізії в часі) виникають уна­слідок видання різночасно як мінімум двох норм права зодного й того ж питання.2. просторові колізії мають місце у випадках, коли суспільні відносини, на які поширюють свою дію норми права, мають різні межі з цими нормами3. ієрархічні (субординаційні) колізії виникають тоді,коли одне і те ж відношення регулюється двома і більше нормативно-правовими актами, що мають різну юридичну чинність.4. смислові (змістовні) колізії виникають унаслідок часткового збігу об'єму регулювання у двох і більше нормправа, інакше кажучи, існує конкуренція загальної та спе­ціальної норми.5. складні колізії, коли поєднуються два види колізій

Способи подолання: 1.для подолання темпоральної колізії діє загальнеправило: «Пізніше виданий нормативно-правовий акт ска­совує попередній у всьому тому, в чому вінз ним розходить­ся». Винятком із цього правила є норми про надання актузворотної або переживаючої сили;2.для подолання ієрархічної колізїі діє загальне прави­ло: «У разі розбіжності між нормативно-правовими актамизастосовується той з них, який має вищу юридичну чин­ність»;

3.для подолання змістовної колізії діє правило: «Спе­ціальний або винятковий нормативно-правовий акт скасо­вує дію загального»;3.для подолання складної колізії використовується кілька правил. При збігу темпоральної та змістовної колізії,коли спеціальна норма була видана раніше загальної, прі­оритет віддається спеціальній нормі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]