Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
162.96 Кб
Скачать

28.Обєкти правовідносин:поняття та види

Об’єкт ПВ – це це соціальні цінності та блага, з приводу володіння якими суб'єкти вступають у правовід­носини, здійснюють свої права та обов'язки.

Традиційно розрізняють матеріальні та нематеріальні блага і цінності.

Серед матеріальних цінностей виділяють:1) природні об'єкти (ліс, земля, надра, водні ресурси); 2) штучно створені об'єкти речі (наприклад, авто­мобіль, будівля, гроші, цінні папери, валютні цінності).

Серед нематеріальних благ і цінностей виділяють:

особисті не майнові блага (життя, здоров'я, честь,гідність);

послуги (результат трудової та іншої діяльності усфері освіти, охорони здоров'я,побутового обслуговування,перевезень тощо);

результати наукової, технічної, художньої твор­чості (твори літератури,мистецтва, музики, науки, ком­п'ютерні програми тощо);

загальносоціальні блага і цінності (громадськийпорядок, національна безпека, екологічне благополуччятощо).

ВИДИ:

1 засоби виробництва (земля,заводи);

2предмети споживання;

3 продукти духовної творчості людини;

4особисті немайнові блага людини;

5 поведінка певних суб’єктів;

6 гроші та цінні папери.

29.Зміст правовідносин

Виходячи з того, що правовідносини є поєднанням фактичних суспільних відносин і юридичних норм (які надають фактичним суспільним відносинам правової форми) розрізняють фактичний і юридичний зміст правовідносин. Фактичний зміст правових відносин — це фактичні економічні, політичні, культурні, управлінські, сімейні та інші відносини, які отримали через опосередкування правовими нормами свою юридичну форму. Вони зберегли свій фактичний зміст, але завдяки правовим нормам набули нових якостей. Юридичний зміст правових відносин — це взаємозв’язок зафіксованих в нормах права суб’єктивних прав та юридичних обов’язків учасників правовідносин. Кожному суб’єктивному праву, зафіксованому в нормі права, відповідає (кореспондує) певний юридичний обов’язок, і навпаки. Суб’єктивне право — це передбачені для уповноваженої особи вид і міра можливої або дозволеної поведінки.

Юридичний обов’язок — це передбачена для зобов’язаної особи та забезпечена можливістю державного примусу вид і міра необхідної поведінки, яку потрібно виконувати в інтересах уповноваженої особи, яка має відповідні суб’єктивні права.

30.Передумови правовідносин

Правовідносини виникають і розвиваються за певних передумов.

Виділяють два види пер. виникн правовідносин:

1)  матеріальні (загальні):- у вузькому значенні — це певні інтереси або блага, що зв'язують суб'єктів права (не менше двох) як учасників правовідносин;- у широкому значенні — система соціальних, економічних, політичних, ідеологічних обставин, що спричиняють об'єктивну необхідність у правовому регулюванні суспільних відносин; встановлення доцільних відносин між суб'єктами через надання їм юридичних прав, повноважень (посадовим особам), а також покладання юридичних обов'язків і відповідальності;

2)  юридичні (спеціальні): норма права; правосуб'єктність (праводієздатність); юридичний факт (може розглядатися і як передумова правовідносин, і як їх структурний елемент). Двом видам передумов виникнення правовідносин відповідають два види їх змісту1)  матеріальний — реальні дії, пов'язані з використанням і здійсненням суб'єктивних юридичних прав і суб'єктивних юридичних обов'язків; фактично поведінка (дія чи бездіяльність), яку правомочний може, а правозобов'язаний повинен здійснити;2)  юридичний — суб'єктивне юридичне право, повноваження, суб'єктивний юридичний обов'язок, юридична відповідальність.

31. Поняття та структура субєктивного права

Суб’єктивне право – це зумовлена об’єктивним правом міра дозв.пов.особи. Суб'єктивне право нале­жить особі незалежно від перебування в правовідносинах, тобто може реалізовуватися і в правовідносинах, і поза ними.

Зміст СП вираж. в тьох правомочностях:

1.праводія – право уповноваж.ос.на певні дії.egs особа, що володіє правом власності на річ, має змогу користуватися нею, продати, подарувати.

2.правовимогаправо уповноваж.ос. вимаг.певної повед. від ін.осіб.

3.праводомагання – право уповнов.ос., зверн. до держ.орг. за захистом своїх поруш.прав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]